TEST AV Pro-Ject The Classic SB Superpack

Klangrik och engagerande vinylsvarv

Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.

Ljud & Bild tycker:
Djup bas, gnistrande dynamik och fyllig klang. Snyggt kvalitetsutförande med vacker faner.
Inte lika raffinerad och fokuserad som klassens referens. Opraktisk anti-skating.

Min första skivspelare var en engelsk Garrard med mellanhjulsdrift. Det Àr nÀstan 40 Är sedan. Sprillans nya Pro-Ject The Classic ser precis likadan ut.

TrÀchassi och skivtallrik av metall, det finns mÄnga likheter mellan den gamla engelsmannen frÄn Swindon och österrikaren frÄn Wien.

Men Pro-Ject-spelaren Àr remdriven och mycket mer vÀlkonstruerad. Trots klassisk design Àr den en studie i hur modern elektronik och bÀttre redskap har gett bÀttre styrning, precision och kontroll. Resultatet Àr en vÀlljudande skivspelare som stÀller upp i de högre divisionerna och som kan slÄss mot de bÀsta.

Det hĂ€r Ă€r skivspelaren för folk med en – nystartad eller gammal – LP-samling. Kanske hade de ocksĂ„ en Garrard en gĂ„ng i tiden och har plockat fram vinylskivorna igen, eller sĂ„ Ă€r de rena nybörjare i den analoga vinylvĂ€rlden.

Under alla omstÀndigheter har de en sak gemensamt: de Àr minst lika intresserade av ljudet som av estetiken. En skivspelare Àr trots allt ett instrument för avspelning av musik och tÄl mycket vÀl att stÄ framme i vÀlmöblerade hem.

Framför allt nÀr den ser sÄ vÀlgjord och tilltalande ut som Pro-Ject Classic Superpack.

The Classic Super Pack levereras med Ortofon Quintet Red, en MC-pickup som lyfter ljudkvaliteten flera snÀpp.

 

Trimmad grammofon

Den finns för övrigt i tvĂ„ versioner. Den vanliga The Classic sĂ€ljs med en utmĂ€rkt Ortofon 2M Silver, en pickup som passar fint till de flesta förstĂ€rkare och som vi har provat förut. Men hĂ€r testar vi Superpack-versionen. Den Ă€r dyrare. Bland annat för att den har en dyrare Ortofon Quintet Red, en MC-pickup som krĂ€ver att förstĂ€rkaren har en ingĂ„ng som Ă€r anpassad för MC-pickupers lĂ€gre utspĂ€nning. Eller sĂ„ kan man anvĂ€nda nĂ„gon av Pro-Jects pickupförstĂ€rkare – RIAA-steg – med konfigurerbar MC-ingĂ„ng.

Men Superpack har mer Àn en pickup som ger bÀttre ljud.

Den integrerade motorn har fÄtt elektronisk hastighetskontroll med en knapp och tvÄ lysdioder som markerar hastigheten. 33 1/3 eller 45 varv per minut. Ljuset blinkar tills elektroniken registrerar att hastigheten Àr korrekt, vilket tar ett par sekunder frÄn att man trycker pÄ knappen.

För att stoppa uppspelningen hÄller man knappen intryckt i ett par, tre sekunder.

Rent kosmetiskt Àr Superpack likadan som den normala versionen och finns i valnöt, rosentrÀ eller en mörkare eukalyptusfaner. Samma dÀmpade skivtallrik, samma fjÀderupphÀngda chassi pÄ tre justerbara dÀmpfötter och samma vÀldÀmpade tonarm med ett aluminiumrör som Àr överdraget av kolfiber hittar man pÄ Superpack.

Det ingÄr en skivmatta i svart skinn, en skivpuck, ett dammlock och lite bÀttre kablar Àn till Classic-versionen.

Installation

Pro-Ject-spelaren Àr enkel att anvÀnda. Uppackning och installation Àr lite mer krÀvande. Pickupen Àr förmonterad, men resten mÄste man montera sjÀlv. Följer man bruksanvisningen sÄ undviker man misstag.

Av nÄgon anledning insisterar Pro-Ject pÄ den gamla antiskating-lösningen med ett lod som hÀnger i ett snöre. Det Àr varken det mest exakta eller eleganta sÀttet att förhindra att pickupen glider mellan spÄren, och den brÀckliga lösningen Àr besvÀrlig att fÄ till. Och fÄ att hÄlla.

Den vanliga The Classics nĂ€rmaste rival heter Rega Planar 3, medan Superpack-versionen ska mĂ€ta sig med den nyare Planar 6. En skivspelare dĂ€r all elektronik Ă€r placerad i en extern strömförsörjning, med hastighetsomkopplare och start/stopp. Planar 3 sĂ€ljs med antingen en Rega Exact MM-pickup för ungefĂ€r samma pris som The Classic Superpack. Eller med en Rega Ania MC-pickup. Mot pristillĂ€gg. Det Ă€r en skivspelare med fenomenal ljudkvalitet, som utsĂ„gs till Årets skivspelare 2017 av oss. Inte oförtjĂ€nt.

Skivspelaren har dammlock och finns i valnöt, rosentrÀ och eukalyptus.

 

Generös klang och livlig dynamik

Den trimmade Pro-Ject-spelaren stöter med andra ord pÄ stenhÄrd konkurrens, men klarar sig utmÀrkt eftersom den har andra egenskaper som Àr enkla uppskatta.

SÀnker man ner nÄlen pÄ en Rega Ania i spÄren sÄ fÄr man en knivskarpt definierad musikÄtergivning med stram kontroll. Allt Äterges sÄ precist, fokuserat och tydligt att musiken verkar komma frÄn en CD. Fast utan den antiseptiska kylan, i stÀllet Àr musiken varmare och fylligare.

The Classic Superpack tar allting ett steg till mot varm och fyllig klang. Den Àr inte lika skarp och fokuserad som en Planar 6, men har mer kropp i basen.

Norska Maya Viks debutalbum slĂ€pptes pĂ„ vinyl i en begrĂ€nsad utgĂ„va. DĂ€r finns det en enorm fin tyngd i basen. Superpack lĂ„ter fetare – om man nu kan sĂ€ga sĂ„ – Ă€n Planar 6. Rytmen har mer tyngd, det finns mer kraft bakom slagen pĂ„ bastrumman och i Pat Methenys 80/81 lĂ„ter gitarrklangen fylligare. Men fortfarande vĂ€lfokuserad, om Ă€n inte lika skarp som med Rega-spelaren.

Kontrabas och piano lÄter varmare, utan att kÀnnas luddiga, och röster har lite mer djup med Pro-Ject. Rega Àr bÀttre pÄ dynamisk kontrast, och snabbare med transienter och Äterger fler mikrodetaljer.

Ljudbilden har lite mer djup i Mozarts Requiem, men The Classic Superpack Äterger dödsmÀssan med större skala och djupare bas. I andra Ànden ger den luftiga diskanten Planar 6 en fördel, men Superpack har Ä andra sidan mer kroppslighet i rösterna. BÄde solister och kör.

Det Àr svÄrt att sÀga att det ena skulle vara bÀttre Àn det andra. Rega-spelaren Àr kanske enklare att ha med att göra, men ljudet frÄn Pro-Ject-spelaren kanske Àr mer tilltalande för romantiker. Tack vare sin generösa klang och livliga dynamik, medan Planar 6 Àr mer skarp och fokuserad.

Fin retrospelare

Om du kan tÀnja pÄ budgeten och gÄ frÄn en Pro-ject The Classic till Superpack-versionen sÄ skulle jag vilja sÀga att den Àr vÀrd de extra pengarna. BÀttre motorstyrning och bÀttre pickup bidrar till att lyfta ljudkvaliteten till högsta nivÄn i den hÀr prisklassen. The Classic SB Superpack Àr en svÄr match för vÄr referens i klassen, Rega Planar 6, och har sitt eget sÀtt att spela musik pÄ. Som Àr vÀldigt lÀtt att tycka om. En skivspelare med uppenbara referensegenskaper.

Fakta & Betyg:
  • Remdriven skivspelare
  • Tonarm: 9-tums kolfiber/aluminium
  • Pickup: Ortofon Quintet MC
  • Utförande: Valnöt, rosentrĂ€, eukalyptus
  • MĂ„tt: 46 x 13,1 x 35,1 cm
  • Webb: ljudtema.se
  Pris: 15,600,-
  Les ogsÄ
  TEST: Denon DL-103R

  JÀttelyft för ljudet

  Denon-pickupen Àr en dark horse som kan fÄ dina öron att glöda av förtjusning.

  TEST: Audio-Technica AT-OC9/III

  Betydande uppgradering

  Byt den gamla pickupen mot den hÀr frÄn Audio-Technica om du vill höra mer av musiken pÄ LP-skivorna.

  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×