annonse
annonse

test: Fujifilm X-E3

Prisvärd kvalitetskamera

Februari 2018
Fujifilm X-E3
Februari 2018
Fujifilm X-E3

Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

Ljud & Bild tycker

Superb skärpa och detaljering, snabb autofokus, bra 4K-video. Liten och lätt.
Saknar vädertätning och vridbar skärm. Varierande fokusprestanda i dåligt ljus.

Snart handlar det inte om bildkvalitet längre, utan om funktioner, användarvänlighet och andra saker som smidig hanterbarhet. Dagens kameror har så hög bildkvalitet att de enkelt sopar mattan med mobilkameran och det blir allt svårare att skilja de olika modellerna åt.

Bortsett från med pris, storlek, funktioner, användbarhet, anslutningar, tillbehör och en mängd andra saker. Som inte har med bildkvalitet att göra.

Ta till exempel Fujifilm X-E3. En förträfflig liten kamera som är avsedd för alla som behöver en kompakt systemkamera som är behändig att ha med sig och som ger en felfri bildkvalitet i alla situationer.

Lilla X-E3 har samma typ av bildchip (sensor) som Fujis dyrare kameror: X-T2, X-T20 och X-Pro2. I praktiken betyder det att den kommer att leverera samma fina kvalitet som man kan få från den dubbelt så dyra X-Pro2.

Alla de fyra kamerorna bygger på Fujifilms enastående, 24-megapixlars X-Trans CMOS-bildsensor. En av de allra bästa sensorerna som finns i APS-C-format. Med en detaljskärpa som överträffar det mesta vi har testat, försvinnande lite brus och sagolikt välbalanserad färgåtergivning tillhör Fujis systemkameror den absoluta toppen när det gäller bildkvalitet.

Men de har olika egenskaper. De fyra kamerorna riktar sig mot fotografer med lite olika behov.

För studiofoto, porträtt, resor och reportage är den väderskyddade X-Pro2 ett utmärkt redskap. För fotografer som använder teleobjektiv lika ofta som vidvinkel och makro – och behöver filma i 4K – är X-T2 det bästa valet.

Och den mer kompakta X-T20 passar bättre för de som vill ha en mindre och enklare kamera, 4K-video, men samma höga bildkvalitet.

Då är bara frågan: Var passar nya X-E3 in?

Diskret och resvänlig

Den snygga formen utan sökarhus på toppen gör att X-E3 kan betraktas som en kompakt och enklare version av proffskameran X-Pro2. Rent tekniskt har den mer gemensamt med X-T20. Bland annat den nya autofokusmodulen med 325 fokuspunkter, 1/4000s mekanisk slutare, 1/32 000s elektronisk slutare och pekskärm med styrpinne bredvid.

Tack vare integrerad sökare påminner kameran om Olympus PEN-F, Sony a6500 och Panasonic Lumix GX8.

Fuji har försökt göra kameran så enkel och lättfattlig som möjligt, utan att fullständigt skala bort alla funktioner. Färre knappar, bort med fyrvägshjulet på baksidan, en smalt grepp, ingen vädertätning, traditionellt slutartidshjul i kombination med bländarring på objektivet – allt för att hålla nere mått och vikt – och göra den maximalt användarvänlig.

Det finns ett par skillnader mellan T20 och E3 som är värda att nämna. Pekskärmen kan inte vridas eller vinklas, E3:s styrpinne är mer praktisk att fokusera med när man håller kameran intill ögat, och den har Bluetooth. Vilket betyder att kameran kan skicka bilder till mobilen mer eller mindre kontinuerligt.

Gummerade ytor ger ett bra grepp, även om handgreppet på framsidan och är relativt litet. Sökaren är riktigt bra, med fin upplösning och förstoring, men den blir svart mellan varje bild när man tar bildserier. Väderskydd saknas och fokusområdet täcker inte lika stor del av bildytan som i Sony a6500.

Optik: Fujinon XF Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp Sökare: 2,36 Mp elektronisk med 0,62x förstoring Seriefoto: 8 bilder/s Video: 4K/30p, 100 Mbit/s Batteri: 350 bilder Mått/vikt: 121 x 74 x 43 mm/337 g Egenskaper: Wifi, Bluetooth, pekskärm, styrpinne, 325 fokuspunkter, mikrofoningång Webb: fujifilm.se
Pris: 9500: