TEST AV Primare PRE32, Primare MM30 och Primare A34.2

Primare flyter medströms

Nu fÄr Primares förstÀrkare Àntligen bÄde strömning, DAC och allt vad du kan tÀnka dig

Ljud & Bild tycker:
Primare MM30: Bra DAC, lÀttanvÀnd app Primare A34.2: VÀlljudande, kraft och musikglÀdje Primare PRE32: Enkel att anvÀnda, teckenfönstret
Primare MM30: VÀl temperamentsfull volymkontroll via appen Primare A34.2: Viktigt med rÀtt nÀtfasning Primare PRE32: Viktigt med rÀtt nÀtfasning

Äntligen har det efterlĂ€ngtade mediekortet kommit frĂ„n Primare. Det har tagit sin tid, men om slutet Ă€r gott Ă€r vĂ€l allting gott?

Mediekortet ska ta Primares apparater frÄn moderna till hypermoderna, och i Primares kundsegment Àr det vÀl nÀstan ett mÄste idag att apparaterna kan klara bÄde strömning och diverse DAC-möjligheter sÄ de kan fungera som kontrollcentraler för allt du skulle ha lust att koppla till.

Mediekort, förresten, det kommer ocksÄ som en separat enhet i den vÀlkÀnda Primare-designen. Jag har emellertid testat det inpluggat i Primares nya försteg i 32-serien och tillsammans med slutsteget A34.2.

Slutsteg med dynamik
Om vi börjar med sjĂ€lva apparaterna, sĂ„ Ă€r slutsteget A34.2 som sig bör en lĂ€cker diskret lĂ„da med ingraverat logo och en liten lysdiod pĂ„ fronten. Balanserade och obalanserade ingĂ„ngar samt 2×150 watt uteffekt i 8 ohm med Primares egen UFPD-teknik (Ultra Fast Power Device). UtgĂ„ngarna Ă€r av förnuftig och vĂ€lfungerande typ.

Jag tycker att UFPD-konceptet, som Primare helt gĂ„tt över till, generellt har lyft Primares ljud till lĂ„ngt högre höjder. Jag var inte helt bergtagen av deras gamla modeller, men de nya har den sjĂ€lvklara renhet, friskhet och bakgrundstystnad som jag alltid efterlyser hos förstĂ€rkare. Och – hĂ€r finns dynamik!

A34.2 lÄter bÀst av de UFPD-modeller jag hittills lyssnat till, annat vore vÀl kanske underligt. Mid-fi nÀr det kanske Àr som bÀst, helt enkelt.

A34.2 kan ocksÄ bryggas till monosteg, till det medföljer helt enkelt en liten bygel, sÄ fÄr du ett monosteg pÄ hela 550 watt i 8 ohm.

Föredömligt försteg
PRE32 ser framifrĂ„n ut som den integrerade I32 och fungerar lika förtrĂ€ffligt. Inte nog med att den Ă€r enormt lĂ€cker att se pĂ„ med ett teckenfönster som alla andra tillverkare borde studera – noggrant! – den Ă€r lika fin att betjĂ€na. Inga konstigheter, det fungerar bara. En meny ger möjlighet till en massa grundinstĂ€llningar, det Ă€r enkelt, lĂ€ckert och logiskt att arbeta med.

Försteget Ă€r dessutom riktigt tyst och sköter sin uppgift som det ska – alltsĂ„ att leda och fördela signalerna utan att varken lĂ€gga till eller dra ifrĂ„n. Jo, en liten pĂ„verkan pĂ„ ljudet blir det alltid, i det hĂ€r fallet en liten dĂ€mpning av bĂ„de kropp, dynamik och storlek pĂ„ ljudbilden jĂ€mfört med signalen rakt in i slutsteget – det Ă€r helt normalt för Ă€ven förförstĂ€rkare av hög klass och vĂ€sentligt bĂ€ttre Ă€n om försteget lĂ€gger till nĂ„got som inte ska vara dĂ€r. I sin prisklass tycker jag att PRE 32 rent ljudmĂ€ssigt klarar sig lĂ„ngt mer Ă€n vĂ€l. Och sĂ„ kan du betrakta handhavande och utseende som ett extra plus!

Analoga ingÄngar finns det gott om, tvÄ balanserade och fyra obalanserade. Ut finns tvÄ par obalanserade och en balanserad Pre Out samt en Rec om du skulle vilja koppla till en inspelare av nÄgot slag.

Och sĂ„ finns normalt en lucka fastsatt med tvĂ„ skruvar 


Liv i luckan
HÀr har det hela tiden varit meningen att ett mediekort skulle kunna skjutas in och skapa nytt liv i apparaten. Och nu Àr det alltsÄ hÀr.

Jag fick förförstÀrkaren levererad med kortet monterat. Det verkar annars vara en enkel process att utföra. Kortet har dessutom sitt eget jordplan för att inte den analoga och den digitala delen ska interferera,

Kortets bakpanel Àr fullmatad. HÀr finns bÄde kablat och trÄdlöst (antenn ska skruvas pÄ) internet, USB A- och B-ingÄngar, en koax- och tre Toslink-ingÄngar samt en koax-utgÄng (192 kHz Àr specificerat för alla in- och utgÄngar).

Uppkoppling pĂ„ mitt trĂ„dlösa nĂ€tverk gick utan problem via menyfunktionen pĂ„ fronten och jag passade pĂ„ att koppla in en cd-spelare bĂ„de med Toslink och koax. Vill man spela frĂ„n en USB-sticka gör man det – Ă€n sĂ„ lĂ€nge – genom att koppla den till en dator och sedan koppla in datorn via USB. Likadant med en USB-disk. Det gör det hela faktiskt lite enklare – jag har brottats med en hel del mediespelare och deras mĂ„nga gĂ„nger underliga sĂ€tt att lĂ€sa av vad som faktiskt finns pĂ„ disken.

Strömmen
Vill du strömma musik eller lyssna pÄ webbradio ska du anvÀnda en app. Primare har tagit fram gratisappar till bÄde iPhone, iPad och Android, men du kan ocksÄ anvÀnda en valfri UPNP-app, dock förlorar du dÄ en del funktionalitet.

In med appen pÄ min gamla iPad, radio pÄ och det fungerar enkelt och logiskt. Det finns ett uttag pÄ kortet för DAB/FM-antenn, det ska vara en framtida uppgraderingsmöjlighet med inbyggd DAB/FM. Men, om du nu ÀndÄ har apparaten kopplad till webben tycker i varje fall jag att det numera Àr en rÀtt meningslös möjlighet. Det Àr sÄ fÄ program som ÀndÄ sÀnds i hög kvalitet pÄ FM, och vad DAB angÄr upplever jag att det nÀrmast Àr bÀttre via webben. Primare anvÀnder vTuner, som ger dig sÄ vanvettigt mÄnga stationer att du aldrig nÄgonsin kommer att sakna intressant musik om du botaniserar lite. SjÀlv söker jag alltid helst pÄ lÀnder, och det fungerar utmÀrkt.

Emellertid var den version jag hade till test inte helt klar vad angick alla funktioner, en ny app lÄg och vÀntade pÄ godkÀnnande hos Apple och bland annat var möjligheten till direkt USB-spelning Ànnu inte implementerad. Radio frÄn alla lÀnder utom Danmarks Radio gick fint, men DR har ett system som jÀklas för alla webbradiolösningar. Det lÀr ska vara löst i nÀsta mjukvaruuppgradering, som för övrigt smÀrtfritt görs direkt frÄn Primares hemsida. Det Àr lite det som ocksÄ Àr charmen med dessa digitalprodukter, det sker hela tiden en utveckling och nya saker tillkommer.

Med NAS
Det var spÀnnande att se hur mediekortet skulle behandla min NAS, som har nÀrmare tre TB med musik av olika slag och format. Vissa apparater gÄr i koma över mÀngden, men appen och MM30, som kortet heter, klarade det hela utan nÄgra problem. Att det tog lite tid berodde nog mer pÄ att min gamla iPad Àr av första generationen och inte direkt reptilsnabb.

HÀr spelar den villigt mp3, flac och wav, bland det jag provat, men inte m4a (Apple Lossless). Det fÄr man i sÄ fall ta via datorn och iTunes. Jag ser det inte som ett problem, nÀr man köper en strömningslösning anpassar man bara sitt material och sin uppstÀllning till den.

Volymen styr du ocksÄ med appen, om du inte vill köra med fjÀrrkontrollen bredvid. En slide som för övrigt reagerar vÀl snabbt för min smak.

PÄ det hela taget fungerar appen riktigt bra och har sÄ stor flexibilitet att jag menar att den gott och vÀl uppfyller de krav man kan tÀnkas stÀlla pÄ en sÄdan hÀr app.

Förtjust
De lÀsare som brukar följa mina skriverier kan inte ha undgÄtt att notera att jag som helhet Àr rÀtt förtjust över Primares senaste produkter. Inte nog med att de Àr rasande lÀckra utseendemÀssigt nÀr de vÀl kommer in i ett hem, de stÄr sig ocksÄ vÀldigt fint rent ljudmÀssigt med tanke pÄ vad de kostar.

MM30, som mediekortet heter, Ă€r ett vĂ€lkommet tillskott som gör Primares förstĂ€rkare helt up-to-date vad möjligheter angĂ„r. LjudmĂ€ssigt presterar det alldeles utmĂ€rkt – det Ă€r en verkligt bra DAC (Burr-Brown-kretsar) och handhavandet via den skrĂ€ddarsydda appen Ă€r vĂ€lfungerande och logiskt. En produkt som Ă€r lĂ€tt att ta till sig.

Fakta & Betyg:
  • Primare PRE32 förförstĂ€rkare
   18 000 kr
  • Primare MM30 mediekort
   10 000 kr
  • Primare A34.2 stereoeffektförstĂ€rkare
   18 000 kr
  Pris: 46,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×