Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer SC-LX90 Susano

Världens tyngsta?

Precisionen är som skuren med laser. Superhjältemusklerna kan framkalla jordskalv. Möt den tyngsta hemmabioförstärkaren vi har hört – rena rama storhetsvansinnet!

Av / 2009-07-05 - 11:51
Pioneer SC-LX90 Susano
Marius

Vad kan flerkanalsförstärkarnas svar på Bugatti Veyron bidra med när det gäller underhållningsvärde? Det korta svaret på frågan är att den – tillsammans med ett High End-högtalarsystem – utökar dimensionerna och suger in dig i filmens handling på ett mer realistiskt sätt än vad någon biosalong förmår göra. Musik i stereo låter magiskt och påminner mest om at orkestern eller artisten har flyttat in i vardagsrummet. Och även på hög ljudnivå behåller den kontrollen som om det vore den självklaraste sak i världen.

Ljudet räknas mest
I råskinnet SC-LX90, även kallad Susano, har Pioneer nästan uteslutande fokuserat på ljudkvalitet. Det innebär naturligtvis stöd för alla HD-ljudformat och i detta fall också en kraftig digital strömförsörjning (ICE Power) som kan lämna upp till 140 watt till vart och ett av de tio slutstegen. Pioneer anser att de har lyckats lösa det typiska problemet med digitala strömförsörjningar och undvikit en klinisk och vass klangkaraktär.

Pioneer har även satsat på en strålande bild, med Qdeo-videochip från Marvell (som är en direkt konkurrent till Realta HQV från Silicon Optix och VRS från Anchor Bay). Förutom att på bästa sätt skala upp lågupplösta DVD-skivor till HD-upplösning (1080p) ska detta chip jämna ut synliga digitalstörningar i riktiga HD-videosignaler.

Autokalibrering och rumskorrektion
Pioneer är väldigt stolta över sitt rumskorrektionssystem MCACC som de har utvecklat och finputsat under många år. 20 ingenjörer­ jobbade heltid i två år med att utveckla systemet innan det lanserades 2001 i den dåvarande toppmodellen VSA-AX10 – en hemmabio­förstärkare som i sin sista version, VSA-AX10Ai, var vår absoluta favorit och som vi utsåg till Årets bästa två år i rad. Det har aldrig hänt med någon hemmabioprodukt, vare sig tidigare eller senare.

Med hjälp av en mätmikrofon korrigerar MCACC för avståndet till varje högtalare, deras inbördes ljudnivåer och klangkaraktär. Senare versioner av systemet gör ännu mer: de korrigerar för fasförskjutningar mellan högtalarna och för stående vågor i rummet, så att basresponsen blir stramare och bättre definierad. Till skillnad från tidigare versioner kalibrerar systemet också subbasen. Susano har två subbasutgångar och både dessa korrigeras individuellt. Manuella inställningar görs enkelt via monitorskärmen som är inbyggd i fronten, så man slipper sätta på TV:n eller projektorn. Smart!

Ont om lyx
Pioneer Susano har hela sex HDMI-ingångar och två -utgångar, samt en rad andra anslutningar. Utöver detta har Pioneer inte satsat särskilt hårt på finesser. Bland det som lyser med sin frånvaro är DAB-radio, internetradio och streaming av bild och ljud från internet. Här finns inte heller en uppsjö av olika klanglägen (DSP-effekter) som exempelvis Yamaha har i sina förstärkare, inte heller trådlös nätverksanslutning som Denon har i sin AVC-A1HD (55 000 kr) eller HD-videostreaming som i Marantz AV8003-processor. Det finns däremot en nätverkskontakt (ethernet) som ger tillgång till ljudfiler och stillbilder från en PC eller nätverksserver. Internetradio kan också streamas via denna. Pioneers förstärkare kan däremot inte styras från internet eller hemnätverket, vilket man kan göra med flera av rivalerna.

Ändå kostar Pioneer SC-LX90 svindlande ­    75 000 kronor. Det gör den till en av marknadens dyraste integrerade hemmabioförstärkare – och sådant förpliktigar!

Hemmabio i HD
Vår referens Miller & Kreisel S-150 THX Ultra är ett strålande sub/sat-högtalarsystem som kostar ­­     75 000 kronor och som har explosiv dynamik som främsta kännetecken. Med två subbasar, som vi testar med denna gång, kostar systemet närmare 100 000 kronor och måste vara ett av de bästa sub/sat-systemen på hela konsumentmarknaden.

Tillsammans med Pioneers egen Blu-ray-spelare BDP-LX91 är allt dukat för hemmabioupplevelser av det exceptionella slaget. Pioneer har nämligen ett system som kallas för PQLS, som synkroniserar digitalljud via HDMI från Pioneers BD-spelare för att reducera jitter.

Dags att börja lyssna! Rumskorrektionen aktiveras. Eftersom det är många parametrar som ska kontrolleras tar det ett par minuter med allsköns ljud från de olika högtalarna. Men sedan är det dags för kanonupplevelser. Eller..?
Om det bara hade varit så väl. Om det beror på att rumskorrektionen inte är optimerad för den digitala strömförsörjningen vet jag inte, men ljudet är i alla fall både livlöst och sterilt. Visst finns det gott om kraft, ingen tvekan om den saken, men Hulkens grymtanden på Blu-ray-filmen ”The Incredible Hulk” är tunt och har inte mycket gemensamt med den fyra meter höga och gröna varelsen. Ljudbilden omsluter oss sömlöst och fint, men filmmusiken låter kallt, nästan vasst, och öronen tröttnar fort.

Lösningen är låta bli allt som rumskorrektionen har gjort, bortsett från avstånden och ljudnivåerna till varje kanal. Bort med korrektion av stående ljudvågor, nollställ alla EQ-inställningar och stäng av faskorrektionen.

Andra bullar
Så där, ja. Plötsligt uppenbarar sig Hulken med mycket mer tyngd och pondus, och Edward Norton låter fylligare och mer naturtrogen som Bruce Banner. Ljudet verkar rent allmänt en aning mindre luftigt eftersom diskantregistret är lite mer tillbakadraget. Men mycket hellre det här än alternativet: ett kallt och kliniskt ljud.

Och det står fort klart att Pioneer-förstärkaren är i en klass för sig. Det dundrar loss när Hulken hoppar och slåss och kastar stridsvagnar omkring sig. Filmmusiken skiljs från ljudbilden, nästan som om orkestern satt runt oss och spelade. De två subbasarna integreras helt perfekt i ljudbilden och ser till att basen är massiv, ultratight och synnerligen raffinerad och musikalisk. Även om subbasarna ska ha mycket av äran för detta så skulle en sämre ljudbehandling av signalen ha resulterat i en slappare och mindre spänstig basåtergivning.

Ljudbilden är helt enkelt sagolikt storslagen och upplöst på samma gång. Förstärkaren har en neutral klangkaraktär där andra är varmare och fylligare fast har markant mindre attack. Pioneer Susano är precis så framfusig att det inte blir för mycket. Man tänker helt enkelt inte på att den har digital strömförsörjning.

Musik
För att dubbelkontrollera rumskorrektionen kopplas förstärkaren till Pioneers egen högtalar­toppmodell, TAD-R1 – ett högtalarpar som kostar närmare 800 000 kronor! För att göra det bästa av förstärkarkraften bi-ampas två förstärkarutgångar till varje högtalare med hjälp av ett extra par högtalarkablar.

Den automatiska kalibreringen aktiveras igen. Och ännu en gång blir resultatet detsamma: en klinisk och omusikalisk återgivning av musiken – oavsett om det handlar om ett ensamt piano, en jazztrio eller en popproduktion. Ingenting låter helt naturligt.

När allt systemet har gjort kopplas ur igen blir det genast något helt annat. Som en billig bag-in-box jämfört med ett sagolikt årgångsvin. TAD-högtalarna kommer till sin rätt och andas ut en ljudbild som är så stor och naturtrogen att det bara är att sluta ögonen och låta magin krypa in under huden.

Vi matar CD-spelaren med CD-versionen av 2L:s senaste utgåva av Edward Griegs tolkning av Mozarts ”Fantasia” i C-moll för två pianon (för övrigt en briljant version som framförs av Dena Piano Duo, köp genast!). Och även om detta bara är stereo och inte surround är ljudbilden gigantisk. De två flyglarna har en bastant klangbotten i basen samtidigt som de mellersta och ljusaste tangenterna presenteras på ett mycket livligt och fjäderlätt sätt.

Övertonerna svävar ut, man kan känna strukturen i ljudbildens många lager samtidigt som man sitter och koncentrerar sig på det enda som egentligen spelar någon roll: musiken. Jag blir påmind om det fantastiska arbete som Dena Piano Duo har lagt ned i sitt pianoframförande och det strålande arbete som ägt rum i ljudstudion efteråt. Sådana här stereoupplevelser har jag aldrig fått av en hemmabioförstärkare förut. Ännu bättre låter skivan på Blu-ray i full surround med HD-ljud. Då blir studions akustik ännu mer omslutande och vi känner oss ännu mer delaktiga i musiken.

Oavsett om det är Kari Bremnes kraftiga röst eller någon annans tunnare, förmedlar Pioneer Susano allt på ett sagolikt sätt. Först är det mellanregistret som slår oss, men även de luftiga övertonerna och den naturliga klangbottnen. Tvivla aldrig på att digital förstärkning kan låta synnerligen naturligt.

Musik som kräver mycket kraft, till exempel stora orkesterverk à la Verdi eller Wagner, eller basdynamiken från The Prodigy, visar sig från sin bästa sida med den här superba High End-förstärkaren.

Det är dock nödvändigt att konstatera att SC-LX90 inte motiverar prislappen på 75 000 kronor enbart som stereoförstärkare. Naturligtvis inte. Men det är intressant att den hänger med och överträffar stereoförstärkare för gott och väl 20 000 kronor. Det är ju trots allt tio förstärkarsteg som ska ha ström, och med så mycket högteknologi och ström som ska matas genom tättsittande kretsar i en och samma låda måste naturligtvis en flerkanalsförstärkare kosta mer i förhållande till ljudkvaliteten. Men i surround briljerar den desto mer, och den mosar allt vi hört tidigare vad gäller integrerade hemmabioförstärkare i High End-klassen.

Referenser
En av våra klara referenser hittills är Denon AVC-A1HD, som är mindre upplöst och dynamisk i mellanregistret, även om den kan skryta med ungefär lika mycket muskler. Pioneer får fram sångröster och skiljer på instrument bättre. Susano kombinerar kort sagt det bästa från denna och den mer raffinerade Marantz-kombinationen AV8003/MM8003, och är alltså en ännu mer komplett förstärkare. Fast har inte samma mängd finesser.

Slutsats
Pioneer SC-LX90 den grymmaste integrerade förstärkare vi har hört hittills. Den överväldigar oavsett om den spelar Blu-ray eller musik i två eller flera kanaler. Ljudet är superrappt, distinkt och upplöst. Alla som gillar en varm och fyllig klang kommer kanske att sakna sådant, men vi tycker inte på något sätt att Pioneer-förstärkaren är överdrivet framfusig. Klangen är naturlig och färgrik, vilket gör att både akustisk och syntetisk musik presenteras med intakt struktur, och det finns tillräckligt med kraft för att blåsa ut fönstren!

Förstärkaren har inte särskilt många extrafunktioner vad gäller internetradio eller videostreaming. Men den kan fungera som förstärkare i flera rum samtidigt, och tack vare nätverkskontakten kan den streama musik och stillbilder från en PC eller nätverksserver. Vi är dessvärre inte överförtjusta i autokalibreringen, eftersom den berövar ljudbilden liv. Det låter helt enkelt tunt och spretigt när man aktiverar den. Manuella inställningar rekommenderas alltså. Men det hindrar oss inte från att sträcka upp tummen högt i vädret för Pioneer-monstret!
 

Ljud & Bild tycker

Ytterst rapp och distinkt. Finess. Gigantisk ljudbild. Saknar kanske lite ”värme”. Medelmåttig auto­kalibrering.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen