annons
annons

Philips ORD7300

Originalet

Philips-radion ser ut som arvegods från farfar. Men den förenar klassisk design med modern teknik.

Stort och fylligt ljud Tjusig kvalitet Mycket för pengarna
Saknar AirPlay Saknar tonkontroller

Philips moderna utgåva av den klassiska Philetta-radion ser måhända gammaldags ut, men med iPod- och iPhone-docka och FM/DAB-radio är den i allra högsta grad modernt utrustad.

När dockningsluckan är infälld är det lätt att föreställa sig hur originalet såg ut. Här har bakelit, radiorör och kortvåg bytts ut mot vackert träkabinett, digitalteknik och digitalradio. Men Philips har varit trogna det ursprungliga utförandet från 1955. Volymen och radiomottagningen styrs med rattar med likadan design och till och med den perforerade bakplattan (i solid aluminium) finns kvar i den nya versionen av Philettan.

Den största designskillnaden är den fjäderbelastade dockningsluckan som sitter där knapparna för kortvåg, mellanvåg, långvåg och så vidare brukade sitta. Radion finns även i rött och i den klassiska gräddvita Philetta-färgen om man inte gillar träfaner.

Philips kallar ORD7300 för Original Radio och det finns även en version utan docka (ORD 7200). Den har teckenfönstret i mitten, inte till höger som på den testade versionen med dockningskontakt. Som för övrigt har den utbredda dockningskontakten med 30 stift som Apple har använt sig av tills iPhone 5 lanserades med sin lilla Lightning-kontakt. Dockan fungerar med andra ord inte med iPhone 5, eller senaste generationen iPodar, utan en adapter mellan.

Praktiskt nog går det att använda den infällbara dockningsluckan om man har sin iPhone i ett skal eller etui.

Varm och trivsam
Philips-radion verkar på alla sätt och visa vara en genomtänkt och välgjord apparat. Men det är ljudet från den lilla radion som imponerar mest.

Ljudbilden är stor och fyller enkelt ett måttligt stort rum med ett varmt och fylligt ljud. Diskanten är visserligen inte lika luftig och skarpt definierad som i Geneva Model S men Philips-radion trivs bättre när man spelar högt. Ljudbilden är dessutom större och fylligare. Oavsett om man har radio eller iPod som ljudkälla.

Många DAB-radioapparater låter tunt och gällt när man byter från FM till DAB, men så är det inte här. Bortsett från att bakgrundsbruset försvinner med DAB är det inte så lätt att höra skillnad. Det är ett tecken på hög kvalitet, för även radiomottagaren i Philips-radion håller hög klass.

Gillar man retro-stilen och behöver en bordsradio med eller utan docka, är det ingen tvekan om saken. Då är Philips Original Radio ett mycket bra köp, till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Philips moderna utgåva av den klassiska Philetta-radion ser måhända gammaldags ut, men med iPod- och iPhone-docka och FM/DAB-radio är den i allra högsta grad modernt utrustad. När dockningsluckan är infälld är det lätt att föreställa sig hur originalet såg ut. Här har bakelit, radiorör och kortvåg bytts ut mot vackert träkabinett, digitalteknik och digitalradio. Men Philips har varit trogna det ursprungliga utförandet från 1955. Volymen och radiomottagningen styrs med rattar med likadan design och till och med den perforerade bakplattan (i solid aluminium) finns kvar i den nya versionen av Philettan. Den största designskillnaden är den fjäderbelastade dockningsluckan som sitter där knapparna för kortvåg, mellanvåg, långvåg och så vidare brukade sitta. Radion finns även i rött och i den klassiska gräddvita Philetta-färgen om man inte gillar träfaner. Philips kallar ORD7300 för Original Radio och det finns även en version utan docka (ORD 7200). Den har teckenfönstret i mitten, inte till höger som på den testade versionen med dockningskontakt. Som för övrigt har den utbredda dockningskontakten med 30 stift som Apple har använt sig av tills iPhone 5 lanserades med sin lilla Lightning-kontakt. Dockan fungerar med andra ord inte med iPhone 5, eller senaste generationen iPodar, utan en adapter mellan. Praktiskt nog går det att använda den infällbara dockningsluckan om man har sin iPhone i ett skal eller etui. Varm och trivsam Philips-radion verkar på alla sätt och visa vara en genomtänkt och välgjord apparat. Men det är ljudet från den lilla radion som imponerar mest. Ljudbilden är stor och fyller enkelt ett måttligt stort rum med ett varmt och fylligt ljud. Diskanten är visserligen inte lika luftig och skarpt definierad som i Geneva Model S men Philips-radion trivs bättre när man spelar högt. Ljudbilden är dessutom större och fylligare. Oavsett om man har radio eller iPod som ljudkälla. Många DAB-radioapparater låter tunt och gällt när man byter från FM till DAB, men så är det inte här. Bortsett från att bakgrundsbruset försvinner med DAB är det inte så lätt att höra skillnad. Det är ett tecken på hög kvalitet, för även radiomottagaren i Philips-radion håller hög klass. Gillar man retro-stilen och behöver en bordsradio med eller utan docka, är det ingen tvekan om saken. Då är Philips Original Radio ett mycket bra köp, till ett mycket konkurrenskraftigt pris.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Philips ORD7300
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • FM/DAB+-radio
  • iPhone/iPod-docka
  • Linjeingång
  • Fjärrkontroll
  • Mått: 33 x 18 x 17 cm
Pris: 2500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-