annonse
annonse
annonse

test: Philips Elevation 60PFL8708S

Multitalangen

Philips Elevation är en TV som vi verkligen hade kunnat tänka oss hemma. Kombinationen av stor och skarp bild, bra smartfinesser, smal design och stiligt omgivningsljus på baksidan är ett vinnande recept.

Philips TV har en stor och tjusig bild utan att ta onödigt med plats. En stilig men minimalistisk design gör att den stora skärmen passar i de flesta vardagsrum. Bildkvaliteten är god och kontrasten imponerar, med god hjälp av Ambilight-belysningen som skapar kontrast mot bakväggen.
Låt gå för att svärtan inte är lika djup och kolsvart som på en plasma eller bak-LED-TV. Och i vissa fall kan man skymta en antydan till ljusa fläckar från bakbelysningen.
annonse

Philips ligger uppenbarligen inte på latsidan, de har släppt många spännande TV-apparater det senaste året. Den spegelblanka glasskärmen 8908 DesignLine var en frisk fläkt i en övrigt så likformig TV-värld. Efter den kom superskarpa 9000-serien med 4K-upplösning (3840 x 2160) och en bildkvalitet som kunde utmana betydligt dyrare TV-apparater.

Trots det misstänker vi att modellen som vi recenserar den här gången kan vara den mest intressanta i Philips sortiment. Målet med Elevation-serien har varit att ge lite av ”det bästa av båda världar”, och både snygg design och hög bildkvalitet har alltså fått lika mycket fokus. Dessutom är detta den första modellen från Philips som har fyrsidig Ambilight-omgivningsbelysning.

Tunn och vacker
Bortsett från LG:s banbrytande OLED-TV är den här modellen från Philips en av de tunnaste vi har skådat. TV-kabinettet och ramen runt panelen är otroligt tunna. Foten är gjord av plexiglas och har en stolpe av gjutjärn som skruvas fast på baksidan och som kan dölja kablarna i en strumpa. Som en bonus ingår det ett väggfäste i kartongen. Och som vi kommer fram till alldeles strax är detta en TV du vill hänga på väggen.

Användning och finesser
60PFL8708S har Philips vid det här laget så välkända dubbelsidiga fjärrkontroll med tangentbord på baksidan. Den förenklar inknappning av sökord och lösenord, men verkar inte fungera med alla Philips appar. Menysystemet är relativt enkelt att komma överens med, men är inte det snabbaste eller mest intuitiva på marknaden enligt vår åsikt. Det saknas ett par snabbknappar för att komma direkt till inställningsmenyerna med så få tryckningar som möjligt.

Philips har omsider fått ett bra urval av smartfinesser ombord. Bland de mest intressanta finns Netflix, Spotify och SF Anytime. Skype-videosamtal finns också på plats, och det följer med en löstagbar videokamera.

Ett litet (potentiellt stort för vissa) minus när man går in i smartportalen är att TV:n går in i ett bestämt bildläge. Det betyder att man inte kan ändra bildens inställningar eller välja ”Cinema”-läget när man ska titta på Netflix. Detta har dock Philips lovat att titta närmare på efter vi påpekat problematiken för dem, och det kan komma att lösas med en framtida firmware-uppdatering.

Bildkvalitet
Elevation har en LCD-panel med LED-kantbelysning. Tills vidare har Philips gått ifrån att använda full LED-bakbelysning (en specialitet som var förbehållen toppmodellerna i 9000-serien). Detsamma gäller den speciella (men ack så kostsamma) Moth Eye-tekniken, en ytbehandling som reducerar reflektioner från bildpanelen till ett minimum. Upplösningen är vanlig Full-HD med 1920 x 1080 pixlar. Å andra sidan har Elevation en bildpanel av hög kvalitet som har en fin färgåtergivning både om man sitter rakt framför den och en bit ut mot sidan.

Första intrycket är att Philips har siktat högt med bildkvaliteten i den här modellen. Elevation har en bild med dunderstark kontrast och som dessutom är nyanserad och detaljerad. I standardläget är bilden imponerande och gräver fram detaljer vi knappt visste fanns i våra referensfilmer! Det visar sig dock vara Philips bildbehandling (Perfect Pixel HD) som breder på lite extra och har en tendens att framhäva konturer och små detaljer samt lägga till en aning konstlad skärpa.

Vi föredrar ändå att tona ner det hela en smula, och lyckligtvis ger Philips oss full tillgång till att justera eller stänga av de många bildfinesserna, så att det går att få en förnuftig kompromiss. Dessutom finns de särskilda förinställda ”expertlägena” ISF Day och Night som ger en snudd på optimal färgåtergivning.

Philips var en av pionjärerna inom så kallad interpolering, en teknik som lägger till halvbilder och hjälper till att minska flimmer och hackningar i bilden. Finessen Natural Motion fungerar väldigt bra i många fall och gör Philips-skärmen till en utmärkt sport-TV. Nackdelen är att spelfilmer får en viss ”såpopera-effekt”, fast då kan man ju alltid stänga av interpoleringen.

Efter att ha valt ISF-läge och stängt av eller mildrat de mest aggressiva bildfunktionerna kan vi bara slå fast att Elevation har en utmärkt bild, faktiskt något av det bästa vi har sett för pengarna – som för övrigt är ett bra belopp för att vara en fullutrustad 60-tummare. 60PFL8708S kan som förväntat inte riktigt mäta sig med de bästa plasmaskärmarna när det gäller svärta. De mörkaste filmscenerna präglas av lite blåskär på grund av att skärmen släpper igenom ljus från baksidan. Detta är normalt för skärmar med kant-LED och Philips är långtifrån ensamma. Synvinkeln är däremot bra och Ambilight-ljuset bidrar till att skapa kontrast mot bakväggen som gör att svärtan i praktiken upplevs som mycket bra. Och vi får inte glömma att Philips-skärmen har väsentligt bättre ljusstyrka än även de mest potenta plasmaskärmarna – tillräckligt för att man utan problem ska kunna titta på TV en solig dag.

Ljudkvalitet
Philips har utrustat TV:n med ett kraftfullt ljudsystem som inkluderar en egen bashögtalare på baksidan. Det ger ett fylligt och klart ljud som duger fint till både röster och underhållning. Dessvärre är basen lite väl ivrig och kan ibland förvränga ljudet en del när ljudspåret innehåller djupa bastoner, så man kan med fördel sänka basnivån i menysystemet.

Slutsats
Philips Elevation får höga betyg i både bildkvalitet, användarvänlighet och design. 60-tumsformatet är perfekt för avstånd på 4–5 meter och tack vare den slanka inpackningen kan 60PFL8708S passa på platser där andra TV-apparater är för klumpiga. Bildkvaliteten är övertygande och fyrsidig Ambilight ger TV-tittandet en extra dimension. Philips har dessutom uppdaterat smartfunktionerna på ett bra sätt.

Sammantaget anser vi att den här TV:n är ett av de bättre storskärmsköpen där ute, och en multi-talang som även de mest kräsna TV-kunderna bör ta en närmare titt på.

Ambihue

Ambilight XL

Elevation 60PFL8708S har fyrsidig Ambilight. Finessen består av färgad belysning som sitter på baksidan av skärmen och som projicerar samma färg som i TV-bilden på väggen bakom. Färgerna ändras dynamiskt i takt med bildmaterialet. Tanken är att göra känslan av bilden större och flytta den utanför skärmens ramar, men också att ge ett intryck av bättre kontrast. När väggen bakom är upplyst uppfattar våra ögon bilden på skärmen som mer kontrastrik och svart verkar svartare. Det är också mer behagligt att titta länge, i synnerhet om resten av rummet är mörklagt. Ambilight är ett mångårigt patent som Philips är ensamma om, och Elevation är den första TV:n som projicerar färgat ljus åt alla fyra håll. Effekten av det nedåtriktade ljuset försvinner dock om TV:n står på en bänk. Därför lönar det sig att hänga Elevation på väggen om man vill ha fullt utbyte av Ambilight-ljuset. Omgivningsljuset fungerar bättre än någonsin. Det ska blanda ihop färgerna till ett ”genomsnitt” av färgerna på skärmen, men har nu fått mer nyans och plockar fram fler detaljer. Resultatet är att framför allt upplevelsen av naturprogram, sport, musikvideor och annat material med statiska färger blir flera snäpp bättre. Om bildmaterialet växlar färg väldigt ofta kan effekten dock verka lite kaotisk, men då är det bara att stänga av funktionen.

Nytt för i år är också att man kan synkronisera Ambilight-ljuset med Philips Hue-inredningsbelysning. Dessa glödlampor säljs separat och kopplar upp sig mot TV:n med hjälp av det trådlösa nätverket. Lamporna lyser med samma färgade ljus som TV:n så att man rent teoretiskt kan ha Ambilight i hela vardagsrumet! Det finns dock en liten fördröjning i systemet, vilket innebär att lamporna inte är hundraprocentigt synkroniserade med TV-bilden.

Bästa pris på Philips Elevation 60PFL8708S
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 60-tums 3D-LED-LCD, 1920 x 1080
  • DVB-T/T2/C/S/S2
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Ambilight XL
  • Skype-videokamera
  • Pris: 25 000 kr
  • philips.se
Pris: 25000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.