Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips Elevation 60PFL8708S

Multitalangen

Philips Elevation är en TV som vi verkligen hade kunnat tänka oss hemma. Kombinationen av stor och skarp bild, bra smartfinesser, smal design och stiligt omgivningsljus på baksidan är ett vinnande recept.

Av / 2014-02-10 - 06:00
Philips Elevation 60PFL8708S
Audun Hage

Philips ligger uppenbarligen inte på latsidan, de har släppt många spännande TV-apparater det senaste året. Den spegelblanka glasskärmen 8908 DesignLine var en frisk fläkt i en övrigt så likformig TV-värld. Efter den kom superskarpa 9000-serien med 4K-upplösning (3840 x 2160) och en bildkvalitet som kunde utmana betydligt dyrare TV-apparater.

Trots det misstänker vi att modellen som vi recenserar den här gången kan vara den mest intressanta i Philips sortiment. Målet med Elevation-serien har varit att ge lite av ”det bästa av båda världar”, och både snygg design och hög bildkvalitet har alltså fått lika mycket fokus. Dessutom är detta den första modellen från Philips som har fyrsidig Ambilight-omgivningsbelysning.

Tunn och vacker
Bortsett från LG:s banbrytande OLED-TV är den här modellen från Philips en av de tunnaste vi har skådat. TV-kabinettet och ramen runt panelen är otroligt tunna. Foten är gjord av plexiglas och har en stolpe av gjutjärn som skruvas fast på baksidan och som kan dölja kablarna i en strumpa. Som en bonus ingår det ett väggfäste i kartongen. Och som vi kommer fram till alldeles strax är detta en TV du vill hänga på väggen.

Användning och finesser
60PFL8708S har Philips vid det här laget så välkända dubbelsidiga fjärrkontroll med tangentbord på baksidan. Den förenklar inknappning av sökord och lösenord, men verkar inte fungera med alla Philips appar. Menysystemet är relativt enkelt att komma överens med, men är inte det snabbaste eller mest intuitiva på marknaden enligt vår åsikt. Det saknas ett par snabbknappar för att komma direkt till inställningsmenyerna med så få tryckningar som möjligt.

Philips har omsider fått ett bra urval av smartfinesser ombord. Bland de mest intressanta finns Netflix, Spotify och SF Anytime. Skype-videosamtal finns också på plats, och det följer med en löstagbar videokamera.

Ett litet (potentiellt stort för vissa) minus när man går in i smartportalen är att TV:n går in i ett bestämt bildläge. Det betyder att man inte kan ändra bildens inställningar eller välja ”Cinema”-läget när man ska titta på Netflix. Detta har dock Philips lovat att titta närmare på efter vi påpekat problematiken för dem, och det kan komma att lösas med en framtida firmware-uppdatering.

Bildkvalitet
Elevation har en LCD-panel med LED-kantbelysning. Tills vidare har Philips gått ifrån att använda full LED-bakbelysning (en specialitet som var förbehållen toppmodellerna i 9000-serien). Detsamma gäller den speciella (men ack så kostsamma) Moth Eye-tekniken, en ytbehandling som reducerar reflektioner från bildpanelen till ett minimum. Upplösningen är vanlig Full-HD med 1920 x 1080 pixlar. Å andra sidan har Elevation en bildpanel av hög kvalitet som har en fin färgåtergivning både om man sitter rakt framför den och en bit ut mot sidan.

Första intrycket är att Philips har siktat högt med bildkvaliteten i den här modellen. Elevation har en bild med dunderstark kontrast och som dessutom är nyanserad och detaljerad. I standardläget är bilden imponerande och gräver fram detaljer vi knappt visste fanns i våra referensfilmer! Det visar sig dock vara Philips bildbehandling (Perfect Pixel HD) som breder på lite extra och har en tendens att framhäva konturer och små detaljer samt lägga till en aning konstlad skärpa.

Vi föredrar ändå att tona ner det hela en smula, och lyckligtvis ger Philips oss full tillgång till att justera eller stänga av de många bildfinesserna, så att det går att få en förnuftig kompromiss. Dessutom finns de särskilda förinställda ”expertlägena” ISF Day och Night som ger en snudd på optimal färgåtergivning.

Philips var en av pionjärerna inom så kallad interpolering, en teknik som lägger till halvbilder och hjälper till att minska flimmer och hackningar i bilden. Finessen Natural Motion fungerar väldigt bra i många fall och gör Philips-skärmen till en utmärkt sport-TV. Nackdelen är att spelfilmer får en viss ”såpopera-effekt”, fast då kan man ju alltid stänga av interpoleringen.

Efter att ha valt ISF-läge och stängt av eller mildrat de mest aggressiva bildfunktionerna kan vi bara slå fast att Elevation har en utmärkt bild, faktiskt något av det bästa vi har sett för pengarna – som för övrigt är ett bra belopp för att vara en fullutrustad 60-tummare. 60PFL8708S kan som förväntat inte riktigt mäta sig med de bästa plasmaskärmarna när det gäller svärta. De mörkaste filmscenerna präglas av lite blåskär på grund av att skärmen släpper igenom ljus från baksidan. Detta är normalt för skärmar med kant-LED och Philips är långtifrån ensamma. Synvinkeln är däremot bra och Ambilight-ljuset bidrar till att skapa kontrast mot bakväggen som gör att svärtan i praktiken upplevs som mycket bra. Och vi får inte glömma att Philips-skärmen har väsentligt bättre ljusstyrka än även de mest potenta plasmaskärmarna – tillräckligt för att man utan problem ska kunna titta på TV en solig dag.

Ljudkvalitet
Philips har utrustat TV:n med ett kraftfullt ljudsystem som inkluderar en egen bashögtalare på baksidan. Det ger ett fylligt och klart ljud som duger fint till både röster och underhållning. Dessvärre är basen lite väl ivrig och kan ibland förvränga ljudet en del när ljudspåret innehåller djupa bastoner, så man kan med fördel sänka basnivån i menysystemet.

Slutsats
Philips Elevation får höga betyg i både bildkvalitet, användarvänlighet och design. 60-tumsformatet är perfekt för avstånd på 4–5 meter och tack vare den slanka inpackningen kan 60PFL8708S passa på platser där andra TV-apparater är för klumpiga. Bildkvaliteten är övertygande och fyrsidig Ambilight ger TV-tittandet en extra dimension. Philips har dessutom uppdaterat smartfunktionerna på ett bra sätt.

Sammantaget anser vi att den här TV:n är ett av de bättre storskärmsköpen där ute, och en multi-talang som även de mest kräsna TV-kunderna bör ta en närmare titt på.

Ambihue

Ambilight XL

Elevation 60PFL8708S har fyrsidig Ambilight. Finessen består av färgad belysning som sitter på baksidan av skärmen och som projicerar samma färg som i TV-bilden på väggen bakom. Färgerna ändras dynamiskt i takt med bildmaterialet. Tanken är att göra känslan av bilden större och flytta den utanför skärmens ramar, men också att ge ett intryck av bättre kontrast. När väggen bakom är upplyst uppfattar våra ögon bilden på skärmen som mer kontrastrik och svart verkar svartare. Det är också mer behagligt att titta länge, i synnerhet om resten av rummet är mörklagt. Ambilight är ett mångårigt patent som Philips är ensamma om, och Elevation är den första TV:n som projicerar färgat ljus åt alla fyra håll. Effekten av det nedåtriktade ljuset försvinner dock om TV:n står på en bänk. Därför lönar det sig att hänga Elevation på väggen om man vill ha fullt utbyte av Ambilight-ljuset. Omgivningsljuset fungerar bättre än någonsin. Det ska blanda ihop färgerna till ett ”genomsnitt” av färgerna på skärmen, men har nu fått mer nyans och plockar fram fler detaljer. Resultatet är att framför allt upplevelsen av naturprogram, sport, musikvideor och annat material med statiska färger blir flera snäpp bättre. Om bildmaterialet växlar färg väldigt ofta kan effekten dock verka lite kaotisk, men då är det bara att stänga av funktionen.

Nytt för i år är också att man kan synkronisera Ambilight-ljuset med Philips Hue-inredningsbelysning. Dessa glödlampor säljs separat och kopplar upp sig mot TV:n med hjälp av det trådlösa nätverket. Lamporna lyser med samma färgade ljus som TV:n så att man rent teoretiskt kan ha Ambilight i hela vardagsrumet! Det finns dock en liten fördröjning i systemet, vilket innebär att lamporna inte är hundraprocentigt synkroniserade med TV-bilden.

Ljud & Bild tycker

Philips TV har en stor och tjusig bild utan att ta onödigt med plats. En stilig men minimalistisk design gör att den stora skärmen passar i de flesta vardagsrum. Bildkvaliteten är god och kontrasten imponerar, med god hjälp av Ambilight-belysningen som skapar kontrast mot bakväggen. Låt gå för att svärtan inte är lika djup och kolsvart som på en plasma eller bak-LED-TV. Och i vissa fall kan man skymta en antydan till ljusa fläckar från bakbelysningen.

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen