annonse
annonse
September 2017Philips 55POS9002
Test av: Philips 55POS9002

Magisk ­kontrast!

Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet är 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.

Ljud & Bild tycker

Ambilight-ljuset förstärker upplevelsen av en redan lysande TV. Kontrasten sticker ut i hela rummet!
Philips-skärmen får klara sig utan Dolby Vision, det kanske bästa HDR-formatet.
annonse

Det som främst skiljer Philips från konkurrenterna är deras patenterade Ambilight-omgivningsljus, som belyser väggen bakom TV:n samma färger som du ser på skärmen. Det har en kontrasthöjande effekt som definitivt kan förbättra bildupplevelsen flera snäpp. Det ska bli extra spännande att se hur det fungerar i kombination med OLED!

Philips lanserade sin första OLED (55POS901F) redan hösten 2016, men det skulle ta ytterligare ett par månader innan den dök upp i butikerna. Och innan vi hann testa den så har Philips lanserat en ny, billigare OLED-modell!

Nykomlingen heter 55POS9002 och lägger sig på en mycket lägre prisnivå. Philips har lyckats putsa kostnaderna genom att ta bort den avancerade 6.1-soundbaren från 901-modellen och ersätta den med ett något enklare ljudsystem. Dessutom ska bildpanelen, bildprocessorn och beräkningskraften vara uppgraderad till 2017-nivå.

Design

55POS9002 är alltså en nedbantad modell, men designen tycks inte ha tagit skada av det, snarare tvärtom. Det är en tunn och läcker skärm vi har att göra med. Den tunna, mörka metallinramningen påminner faktiskt lite om LG:s B7-modell. Philips står dock på sina egna ben med en originell, kurvig sockel och baksidan är också helt annorlunda än hos LG. Förutom de många Ambilight-lysdioderna noterar vi en extra bashögtalare i mitten, flankerad av anslutningar på vänster sida.

Användarvänlighet och funktioner

Philips har varit en ivrig Android-supporter i flera år. Årets modell kör fortfarande Android 6.0, men en uppgradering förväntas komma längre fram i år. Android har sina styrkor och svagheter och man får leva med att användarvänligheten inte riktigt ligger på samma nivå som hos LG och Samsung, som kör sina egna egenutvecklade system (WebOS och Tizen). Huvudmenyn för innehåll presenteras inte lika bra och domineras av Googles egna tjänster. Google Play Store ger tillgång till tusentals appar och spel, men allt är inte lika väl anpassat för nordiska användare.

Jämfört med exempelvis Samsungs genialt enkla fjärrkontroll har Philips fjärr vansinnigt många knappar att hålla ordning på. Ett särskilt tangentbord på baksidan gör det enkelt att knappa in lösenord, ord i sökrutan och liknande, men annars är de oftast bara i vägen. Bakåtknappen på fjärrkontrollen fungerar inte alltid lika konsekvent. Det känns som om vi har sett allting förut och vi ser fram emot när Philips får en mer minimalistisk fjärrkontroll till sina TV-apparater.

Bildkvalitet

Det är en tvättäkta OLED-skärm vi snackar om här: Philips använder en bildpanel från LG Display och gör därmed som Sony, Panasonic och andra som ”lånar” tekniken från LG. Skillnaden ligger i bildbehandlingen – och naturligtvis Ambilight som är unikt för Philips.

Philips har alltid haft en förkärlek för kraftfull bildbehandling som optimerar bilden efter konstens alla regler. Avancerade algoritmer används för att göra detaljerna skarpare, färgerna starkare och rörelserna mjukare. Detta ger utan tvekan en mycket kontrastrik bild med hög wow-faktor, men ur en puritansk synvinkel kan det verka lite överdrivet. För hur röd ska en Ferrari vara egentligen?

Lyckligtvis är 55POS9002 utrustad med en mängd olika bildlägen, så att återgivningen kan anpassas till det man själv gillar – inklusive ett särskilt filmläge som bara har minimalt med extra kryddning – ”as the director intended”. Vi föredrog att använda det här läget när vi bedömde bilden kritiskt.

Det tar inte lång tid att konstatera att Philips har alla välkända OLED-kvaliteter, och de som är vana vid en vanlig LCD-skärm kommer att få se en stor skillnad! Kontrasten är helt grym, med stor spännvidd från svartaste svart till ljusaste ljust. Ljuset är helt jämnt fördelat över skärmen, utan problem med ljusa fläckar. Färgåtergivningen är helt opåverkad av betraktningsvinkeln.

Stor Ambilight-effekt

De fina kontrastegenskaperna gör att 55POS9002 passar perfekt för filmer och serier, gärna i lite mörklagda omgivningar för biokänslans skull. Nackdelen med sådana miljöer är att de kan kännas lite tröttande för ögonen. Den starka kontrasten kan vara ansträngande att titta på i längden – i synnerhet när vi snackar om en OLED-skärm med HDR!

Det är här Philips geniala Ambilight-ljus kommer in i bilden. Att titta på bilden med ett bias-ljus i bakgrunden anses vara mer behagligt och rekommenderas för ögonens skull. Med Ambilight får du ett färgljus som är synkroniserat med det som utspelas på skärmen.

Philips har finputsat tekniken ända sedan den introducerades i de första flatskärmarna 2004. OLED-modellen har extra kraftfulla LED-projektorer med större räckvidd på toppen och sidorna. Tillsammans projicerar de ett färgljus som (beroende på avståndet till väggen) blir tre gånger större än enbart skärmen! Ambilight-systemet har flera lägen, och vi föredrar inställningen ”Livlig”, som bäst följer handlingen. Ambilight överför stämningen från skärmen till hela rummet. Det fungerar bra ihop med den kontrastrika OLED-skärmen och känns skönare att vila ögonen på.

Ingen Dolby Vision

Videomaterial med högre kontrastomfång, så kallat High Dynamic Range, är den hetaste nyheten vi har sett på TV-fronten på senare tid. Den nya videostandarden ger högre kontrast och bredare färgspektrum, och gör att TV:ns bokstavligt talat glöder av liv. Vi testar alla TV-apparater vi får in med äkta HDR-material från Netflix och UHD Blu-ray.

Som de flesta OLED-skärmar har Philips 55POS9002 en stor fördel när den visar HDR. Med den bottenlösa svärtan som bakgrund blir alla detaljer extra framträdande och det formligen slår gnistor när ljusa effekter som solsken, eldslågor och explosioner dansar över skärmen. Jämfört med en LCD-skärm, som måste höja bakgrundsbelysningen (och då tappar lite kontrast på bildytan) varje gång det förekommer en ljus händelse i bilden, klarar OLED att bevara kontrasten pixel för pixel på hela skärmen. Då kan vi leva med att ljusstyrkan inte är i klass med en trimmad LCD-skärm som Samsung Q9F.

Philips-skärmen saknar tyvärr stöd för Dolby Vision. DV är ännu så länge inte lika vanligt som den öppna HDR10-standarden, men har ett par bildfördelar (frame by frame-kontrastkontroll). Det syns när man jämför med LG OLED55B7V på passande Netflix-material som The Defenders. LG-skärmen lyckas få fram fler detaljer ur mörka partier samtidigt som det finns fler nyanser i de ljusa. Framlyktorna på Iron Fists Mercedes är ett bra exempel: på Philips ser man bara ljuset men på LG ser man både glödlampan och reflektorerna. Dolby Vision gör hela skillnaden.

Kalibrering

Philips-skärmen har ”expertläget” ISF Dag och Natt, men utöver detta tämligen begränsade kalibreringsmöjligheter. Här finns bara 2 punkters vitbalans och ingen fullständig färgkalibrering (Color Managemenet System). Därför är det svårt att korrigera avvikelser i gråskalan och kalibrera skärmen 100 % perfekt. Det går inte heller att kopiera inställningar till flera ingångar (eller Netflix). Philips 55POS9002 har dock en bra färgdekoder som ger korrekta färger. Efter kalibreringen fick vi en genomsnittlig deltaavvikelse på 1 med Calman Colorchecker, vilket är ett utmärkt resultat.

Ljudkvalitet

55POS9002 har inte ett lika påkostat ljudsystem som föregångaren 901, men låter ändå ganska så pigg. Högtalarna är riktade nedåt, med en extra bashögtalare på baksidan. Ljudet är både starkt och rent, med tydliga röster och bra fundament. Philips tål också en ganska så hög volym innan den låter pressad. Sammantaget är ljudet godkänt, men precis som alla TV-apparater tjänar 55POS9002 på en separat soundbar-högtalare.

Slutsats

Den senaste OLED-skärmen från Philips ger tämligen så unika bildupplevelser. 55POS9002 har suverän kontrast och gnistrande färger – och det är innan man ens har satt på Ambilight-ljuset. Projektionen av färger på väggen bakom har en behaglig effekt som både ger bättre inlevelse och mindre trötta ögon.

quote

Fakta & Betyg:
 • Pris: 30 000:-

  Philips 55POS9002  
  55-tums 4K-OLED
  3840x2160
  HDR
  4 HDMI, 3 USB
  Webb: philips.se

  Les också:

  Storstilad storskärm

  Kinesiska TCL är tillbaka med en prisvärd storskärm som hävdar sig bra mot rivalerna.

  Skön bild

  Med TX-75EX780 har Panasonic åstadkommit ännu en läcker storskärm som duger till det mesta.

  Explosiv kontrast

  Sonys flaggskepp Bravia KD-75XE9405 imponerar med en bild värdig en 75-tummare!

  Smart storskärm

  Samsungs 75-tummare ställer upp med läcker design, snygg bild-kvalitet och massor av smarta finesser.

  Saknar kontrast

  Philips-skärmen är testets billigaste men har inte lika bra kontrast som de bästa.

  Mega-TV till mini-pris

  Samsung billigaste storskärm är minsann inte dum att titta på

  Highend-TV till lågpris

  Samsungs billigaste highend-TV är användarvänlig och har färgsprakande bild i en läcker inpackning.

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, är en av de bästa TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.

  Flatskärm i rörelse

  Vogels är mästare på motorstyrt stål, kan de göra ljud också?

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvärda OLED55B7V är ett av de bästa TV-köpen du kan göra just nu.

  TV-konst på väggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut påminna om en tavla. Men The Frame är framför allt en utmärkt TV som är lätt att leva med i vardagsrummet.

  Prisvärd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback på gång?

  På forsidan nu

  Sony DSC-RX0

  Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

  9 Resehögtalare

  Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse