TEST AV Philips 50PFL7956

En bredare TV-vardag

Efter succén med det superbreda Cinema 21:9-konceptet slÀpper Philips Àntligen en billigare 3DTV i Àkta bioformat.

Ljud & Bild tycker:
Äkta bioformat. Bra bild.
Passar inte alla.

Dagens HDTV-apparater kan visa stora och knivskarpa bilder, men nÀr det blir dags att gotta sig Ät en helaftonsfilm gÄr mycket av den höga upplösningen förlorad i de svarta fÀlten ovanför och under filmen. Dessa svarta sorgkanter behövs eftersom TV:n och biofilmernas format inte passar riktigt ihop. Antingen fÄr man kapa bilden pÄ sidorna eller lÀgga till svarta fÀlt lÀngst upp och lÀngst ned, och de flesta filmskapare vÀljer att göra det sistnÀmnda.

Philips Ă€r för nĂ€rvarande de enda som erbjuder skĂ€rmar i ett extra brett format – eller ultra-widescreen, som de kallar det. Tanken med de extra breda skĂ€rmarna Ă€r att kunna visa spelfilmer i sitt rĂ€tta format, utan svarta fĂ€lt. Medan traditionella widescreen-skĂ€rmar har ett bredd-till-höjd-förhĂ„llande pĂ„ 16:9 har Philips-skĂ€rmen hela 21:9. Det stĂ€mmer mycket bĂ€ttre överens med formaten som visas pĂ„ bio (2,35:1 och 2,39:1) och innebĂ€r att filmen kan fylla hela skĂ€rmen.

Superbred 3D
21:9-tekniken har hittills bara funnits i Philips toppserie men i Är kryper den Àntligen nedÄt i pris. Nya Cinema 21:9 Gold bygger pÄ den billigare 7000-serien, och Àr bortsett frÄn formatet vÀldigt lik denna nÀr det gÀller utseende och tekniska specifikationer.

50PFL7956 Ă€r en LCD-LED med kantmonterade lysdioder. PĂ„ vĂ€nster och höger baksida sitter det dessutom fĂ€rgade lysdioder som utgör Philips ”omgivningsljus” som kallas för Ambilight. Lysdioderna Ă€ndrar fĂ€rg efter vad som visas pĂ„ skĂ€rmen och bidrar till en bĂ€ttre kontrastkĂ€nsla nĂ€r de lyser upp vĂ€ggen bakom TV:n.

Philips-skÀrmen Àr naturligtvis 3D-kompatibel ocksÄ, och har polariserande 3D-teknik med passiva glasögon. Det ingÄr tvÄ par glasögon och fler kan köpas för en liten summa pengar.

En ny och ganska sĂ„ unik funktion i den hĂ€r skĂ€rmen Ă€r ett sĂ€rskilt spel-lĂ€ge. Genom att anvĂ€nda tvĂ„ speciella spelglasögon kan tvĂ„ personer spela mot varandra – med full skĂ€rm. Traditionellt sett har man varit tvungen att dela upp skĂ€rmen i tvĂ„ delar nĂ€r man spelar two-player-spel, men tack vare de polariserande glasögonen kan bĂ„da spelarna anvĂ€nda hela skĂ€rmen. Du ser bara din egen skĂ€rm, inte motstĂ„ndarens. Kul!

BioskÀrm
De allra flesta storfilmer visas pĂ„ bio i ett sĂ„ kallat Cinemascope-bredformat, och producenterna vill som regel bevara det formatet nĂ€r de ger ut filmerna pĂ„ Blu-ray. Om vi tar den nyligen slĂ€ppta Blu-ray-versionen av ”Star Wars: The Complete Saga” som exempel sĂ„ har samtliga av filmerna formatet 2,35:1/Letterbox 16:9.

Fördelen Ă€r att filmerna visas i sitt ursprungliga format, precis sĂ„ som George Lucas vill ha det. En klar nackdel Ă€r dock att de inte utnyttjar TV:ns fulla storlek och upplösning. Med en typisk Blu-ray-film i Letterbox-format gĂ„r drygt 200 av de 1080 linjerna Ă„t Ă„t att visa svarta fĂ€lt. Även de som har en stor flatskĂ€rm pĂ„ 50 tum eller Ă€nnu mer har all anledning att kĂ€nna sig lite blĂ„sta.

Det Àr just med sÄdana spelfilmer som Cinema 21:9 Àr i sitt esse. HÀr fyller filmen hela skÀrmen och vi tycker att den Àr otroligt behaglig att titta pÄ eftersom bilden har ett bÀttre perspektiv och fÀrre oroliga element. Cinema-skÀrmen Àr som gjord för att visa Star Wars-filmerna i sitt sanna format, och vi kan med handen pÄ hjÀrtat sÀga att den suger in oss bÀttre i handlingen.

Bildkvalitet
Till skillnad frÄn Platinum-modellen, som har en bakbelysning som bestÄr av hundratals aktiva lysdioder som ger en optimal kontrast, har Gold-utgÄvan en billigare variant med kantmonterade lysdioder. Det betyder bland annat att kontrasten reduceras en smula eftersom samma ljusstyrka mÄste anvÀndas över hela skÀrmen. Tekniken begrÀnsar ocksÄ vilken svÀrta som Àr möjlig att fÄ i mörka omrÄden.

NÀr vi tittar pÄ film vill vi naturligtvis ha sÄ bra svÀrta som möjligt, och Cinema 21:9 klarar sig faktiskt riktigt bra pÄ detta omrÄde. SvÀrtan Àr inte pÄ nÄgot sÀtt lika beckmörk som pÄ en plasma eller en bakbelyst LED, men eftersom skÀrmen kapar de sedvanliga svarta fÀlten ovanför och under skÀrmen sÄ slipper man problem med att fÀlten blir grÄ.

NĂ€r det gĂ€ller fĂ€rger sĂ„ vill vi att de ska vara sĂ„ briljanta och nyanserade som möjligt – utan att det ser onaturligt ut. Philips har som vanligt ganska sĂ„ starka fĂ€rger i standardlĂ€get, vilket blir lite i mesta laget pĂ„ film. Byter man dĂ€remot till Cinema-lĂ€get fĂ„r skĂ€rmen en neutral och fin fĂ€rgbalans. Philips har ocksĂ„ hört vĂ„ra böner och inkluderat tvĂ„ specialinstĂ€llningar (ISF Day/Night) för den som vill kalibrera skĂ€rmen. Helt nöjda Ă€r vi dock inte – 50PFL7956 saknar lite nyanser och djup i fĂ€rgerna för att kunna mĂ€ta sig med de allra bĂ€sta 16:9-skĂ€rmarna i prisklassen, till exempel Sharp LE831 och plasmaskĂ€rmen Panasonic 50GT30, som bĂ„da Ă€r snĂ€ppet mer imponerande rent fĂ€rgmĂ€ssigt.

Cinema 21:9 bjuder pÄ en angenÀm 3D-upplevelse och utnyttjar Àven hÀr att den Àr bredare. Den breda bilden tÀcker synfÀltet bÀttre och bidrar till en mer behaglig 3D-kÀnsla. Dessutom tycker vi att de polariserande glasögonen ger stabila och skarpa 3D-bilder utan ögonbesvÀr. Att titta pÄ 3D-film i bioformat fungerar vÀldigt bra. Filmer i fullt 16:9-format, som till exempel Avatar, Àr TV:n dÀremot tvungen att beskÀra för att fylla skÀrmen, och det kÀnns lite olyckligt. Alternativet Àr att visa bilden oskalad, men dÄ blir den inte större Àn en 40-tummare i 16:9-format.

StorskÀrm
Den större filmkÀnslan kommer alltsÄ inte utan förbehÄll: Àven om detta Àr en 50-tummare pÄ papperet sÄ Àr det inte tal om nÄgon storskÀrm. Cinema-skÀrmen Àr ungefÀr lika bred som en traditionell 55-tummare i 16:9-format, men pÄ höjden Àr den inte större Àn en vanlig 40-tummare. DÀrför mÄste man ta hÀnsyn till tittavstÄndet nÀr man ska avgöra om detta Àr rÀtt TV till vardagsrummet. Rent idealiskt bör TV:n sitta lÀngre bort Àn 3 meter frÄn soffan, och om avstÄndet Àr Ànnu större bör man hellre titta pÄ Philips 58-tums Platinum-modell.

Ljudkvalitet
Med en TV som den hÀr Àr en 5.1-hemmabio nÀstan ett krav. Philips har dock lyckats fÄ ut ett klart godkÀnt TV-ljud ut det platta TV-kabinettet. RöstÄtergivningen Àr klar och tydlig och det finns gott om fyllighet i dialogen. Till musik och framför allt film bör man dÀremot ha en separat ljudanlÀggning eller Ätminstone en ljudlimpa för att göra den stora bilden rÀttvisa.

Slutsats
Cinema 21:9 Gold Ă€r inte en TV för alla, men för den som vill ha en tvĂ€ttĂ€kta film-TV – kanske i ett hobbyrum eller en liten lĂ€genhet – Ă€r den mitt i prick. Philips-skĂ€rmen Ă€r en av fĂ„ TV-apparater som kan visa filmen i sitt rĂ€tta format utan svarta fĂ€lt, och den Ă€r dessutom en kompetent 3D- och spelskĂ€rm. För samma pengar kan du visserligen köpa en stor 16:9-TV – till exempel Philips egen 55PFL7606 – sĂ„ detta Ă€r och förblir en TV för den som Ă€r sĂ€rskilt filmintresserad, och som gĂ€rna vill ha en TV som slĂ„r det mesta.

Fakta & Betyg:
  • 50-tums LED-LCD
  • Easy 3D (passiv)
  • 2560 x 1080p,
  • 4 HDMI
  Pris: 19,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×