annonse
annonse

Pentax SMC-DA 50 mm f/1,8

Billigt allroundglas

Att Pentax kan göra objektiv visste vi redan. Men att de kan göra dem så här billigt och bra är en glad nyhet för alla Pentax-användare.

Ljud & Bild tycker

Du får lätt och billigt jämn skärpa med bra ljusstyrka och väldigt lite förvrängning. Vad mer kan man begära för 2 400 kronor? Ett måste för Pentax-ägare.
Den låga vikten beror på att objektivet är gjort av plast, och autofokus-funktionen är både högljudd och långsam i svagt ljus.

Det är lika bra att klargöra det redan från början: Det här objektivet är något som alla med en spegelreflexkamera från Pentax bör ha i kameraväskan. Låt vara att 50 mm f/1,8 är gjord av plast – till och med bajonettfattningen är av plast – och att objektivets autofokus inte tillhör de snabbaste på marknaden, men trots en brännvidd på 50 mm motsvarar bildvinkeln ett 75 mm objektiv när det sitter på en Pentax K-kamera. Det passar perfekt till porträtt av både stora och små, och fungerar även utmärkt som kort teleobjektiv för såväl resor som reportage.

I och med att objektivet är gjort av plast så är det åtminstone lätt och kompakt. Det tar därmed minimal plats i bagaget och på kameran.

Objektivet testades på en Pentax K-3, som med sin bildsensor på 24 megapixlar utan lågpassfilter kan vara en utmaning för alla objektiv. Men Pentax DA 50 mm f/1,8 klarar den här utmaningen med bravur. Förvrängningen är marginell, vi ser nästan ingen vinjettering, och färgblödningen – kromatisk aberration – är under kontroll.

Skärpan är bäst och jämnast från bländare f/2,8 till f/11, men den är också riktigt bra i centrum på f/1,8 och f/2,0. Det är också här man ser den lilla vinjettering som finns.

Pentax 50 mm f/1,8 är ett riktigt kap bland 50-millimetersobjektiv till kameror med bildformatet APS-C. Det kommer inte på skam tillsammans med High End-kameror som Pentax K-3, men passar också bra till Pentax mer överkomliga spegelreflexkameror.

Det är lika bra att klargöra det redan från början: Det här objektivet är något som alla med en spegelreflexkamera från Pentax bör ha i kameraväskan. Låt vara att 50 mm f/1,8 är gjord av plast – till och med bajonettfattningen är av plast – och att objektivets autofokus inte tillhör de snabbaste på marknaden, men trots en brännvidd på 50 mm motsvarar bildvinkeln ett 75 mm objektiv när det sitter på en Pentax K-kamera. Det passar perfekt till porträtt av både stora och små, och fungerar även utmärkt som kort teleobjektiv för såväl resor som reportage. I och med att objektivet är gjort av plast så är det åtminstone lätt och kompakt. Det tar därmed minimal plats i bagaget och på kameran. Objektivet testades på en Pentax K-3, som med sin bildsensor på 24 megapixlar utan lågpassfilter kan vara en utmaning för alla objektiv. Men Pentax DA 50 mm f/1,8 klarar den här utmaningen med bravur. Förvrängningen är marginell, vi ser nästan ingen vinjettering, och färgblödningen – kromatisk aberration – är under kontroll. Skärpan är bäst och jämnast från bländare f/2,8 till f/11, men den är också riktigt bra i centrum på f/1,8 och f/2,0. Det är också här man ser den lilla vinjettering som finns. Pentax 50 mm f/1,8 är ett riktigt kap bland 50-millimetersobjektiv till kameror med bildformatet APS-C. Det kommer inte på skam tillsammans med High End-kameror som Pentax K-3, men passar också bra till Pentax mer överkomliga spegelreflexkameror.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
  • Typ: 50 mm normalobjektiv, motsv. 75 mm (APS-C)
  • Ljusstyrka: f/1,8
  • Närgräns: 45 cm
  • Filterdiameter: 52 mm
  • Linselement: Totalt 6, i 5 grupper
  • Mått: 39 mm, Ø 63 mm
  • Vikt: 122 g
Pris: 2400,-

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-