annons
annons

Pentax SMC-DA 50 mm f/1,8

Billigt allroundglas

Att Pentax kan göra objektiv visste vi redan. Men att de kan göra dem så här billigt och bra är en glad nyhet för alla Pentax-användare.

Du får lätt och billigt jämn skärpa med bra ljusstyrka och väldigt lite förvrängning. Vad mer kan man begära för 2 400 kronor? Ett måste för Pentax-ägare.
Den låga vikten beror på att objektivet är gjort av plast, och autofokus-funktionen är både högljudd och långsam i svagt ljus.

Det är lika bra att klargöra det redan från början: Det här objektivet är något som alla med en spegelreflexkamera från Pentax bör ha i kameraväskan. Låt vara att 50 mm f/1,8 är gjord av plast – till och med bajonettfattningen är av plast – och att objektivets autofokus inte tillhör de snabbaste på marknaden, men trots en brännvidd på 50 mm motsvarar bildvinkeln ett 75 mm objektiv när det sitter på en Pentax K-kamera. Det passar perfekt till porträtt av både stora och små, och fungerar även utmärkt som kort teleobjektiv för såväl resor som reportage.

I och med att objektivet är gjort av plast så är det åtminstone lätt och kompakt. Det tar därmed minimal plats i bagaget och på kameran.

Objektivet testades på en Pentax K-3, som med sin bildsensor på 24 megapixlar utan lågpassfilter kan vara en utmaning för alla objektiv. Men Pentax DA 50 mm f/1,8 klarar den här utmaningen med bravur. Förvrängningen är marginell, vi ser nästan ingen vinjettering, och färgblödningen – kromatisk aberration – är under kontroll.

Skärpan är bäst och jämnast från bländare f/2,8 till f/11, men den är också riktigt bra i centrum på f/1,8 och f/2,0. Det är också här man ser den lilla vinjettering som finns.

Pentax 50 mm f/1,8 är ett riktigt kap bland 50-millimetersobjektiv till kameror med bildformatet APS-C. Det kommer inte på skam tillsammans med High End-kameror som Pentax K-3, men passar också bra till Pentax mer överkomliga spegelreflexkameror.

Det är lika bra att klargöra det redan från början: Det här objektivet är något som alla med en spegelreflexkamera från Pentax bör ha i kameraväskan. Låt vara att 50 mm f/1,8 är gjord av plast – till och med bajonettfattningen är av plast – och att objektivets autofokus inte tillhör de snabbaste på marknaden, men trots en brännvidd på 50 mm motsvarar bildvinkeln ett 75 mm objektiv när det sitter på en Pentax K-kamera. Det passar perfekt till porträtt av både stora och små, och fungerar även utmärkt som kort teleobjektiv för såväl resor som reportage. I och med att objektivet är gjort av plast så är det åtminstone lätt och kompakt. Det tar därmed minimal plats i bagaget och på kameran. Objektivet testades på en Pentax K-3, som med sin bildsensor på 24 megapixlar utan lågpassfilter kan vara en utmaning för alla objektiv. Men Pentax DA 50 mm f/1,8 klarar den här utmaningen med bravur. Förvrängningen är marginell, vi ser nästan ingen vinjettering, och färgblödningen – kromatisk aberration – är under kontroll. Skärpan är bäst och jämnast från bländare f/2,8 till f/11, men den är också riktigt bra i centrum på f/1,8 och f/2,0. Det är också här man ser den lilla vinjettering som finns. Pentax 50 mm f/1,8 är ett riktigt kap bland 50-millimetersobjektiv till kameror med bildformatet APS-C. Det kommer inte på skam tillsammans med High End-kameror som Pentax K-3, men passar också bra till Pentax mer överkomliga spegelreflexkameror.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pentax SMC-DA 50 mm f/1,8
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 50 mm normalobjektiv, motsv. 75 mm (APS-C)
  • Ljusstyrka: f/1,8
  • Närgräns: 45 cm
  • Filterdiameter: 52 mm
  • Linselement: Totalt 6, i 5 grupper
  • Mått: 39 mm, Ø 63 mm
  • Vikt: 122 g
Pris: 2400:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-