annonse
annonse
Test av: Pentax Optio WG-1

En besvikelse

I jakten på lägre pris och imponerande specifikationer är det ibland fel saker som prioriteras.

Ljud & Bild tycker

Kul mikroskopfunktion Mycket tålig
Bara digital stabilisering Dåligt placerade knappar Måttlig bildkvalitet
annonse

Pentax är bland de mest erfarna av att bygga tåliga kameror i detta test. Förra årets mest köpvärda modell blev deras W90 trots att vi inte var så imponerade av just tåligheten som var lite i underkant. Det har man rättat till med den nya modellen WG-1. Den är nu fullt i klass med konkurrenterna. Man har även ökat upplösningen till 14 megapixlar men optiken har annars samma specifikationer. En cool och praktisk karbinhake hänger fortfarande med. WG-1 finns även i en modell med GPS som är grå eller grön medan den vanliga modellen fås i svart eller lila.
Det mer långsmala formatet är bra för man får ett mer naturligt grepp än med många av konkurrenterna. Till skillnad från de flesta andra har man satt batteriet och SD-kortplatsen bakom en lucka i botten och HDMI- och USB/AV-kontakterna bakom en annan på sidan. En liten spärr ser till att man inte av misstag råkar skjuta upp luckan. Kameran tål förutom vatten och våld även tryck upp till 100 kg vilket förstärker det grabbiga intrycket.

Användning
Avtryckaren sitter lite för nära kanten och vi hade föredragit att Pentax bytt plats på den och strömbrytaren. Fyrvägskorset för menynavigering och för att komma åt snabbinställningar för blixt, makro, timer och motivläge är relativt bra. Samma gäller vippbrytaren för zoom även om den lätt zoomar lite mer än man tänkt. Däremot är de andra knapparna väl små och framför allt sitter de alldeles för nära varandra för att man ska kunna hantera dem under exempelvis en skakig båtfärd.

Förutom ett helautomatiskt läge finns programautomatik samt 21 olika motivprogram, varav ett för strand och snö samt ett av vardera för att filma och plåta under vatten. De manuella inställningar som kan göras är lite omständliga att komma åt och det märks att kameran är gjord för bekymmersfritt autoläge. Det som sticker ut bland finesserna är det extrema makroläget kallat digitalt mikroskop. Man kan komma så nära som en centimeter och de fem LED-lamporna runt linsen ser till att man får tillräckligt med ljus.

Bildkvalitet
Även Pentax har fallit i fällan att gå upp till 14 megapixlar och det har inte direkt förbättrat bildkvaliteten. Redan vid ISO 800 försvinner alla detaljer då brusreduceringen går på högvarv och då ska vi inte tala om ISO 6400. Även i dagsljus blir bilderna brusiga. Färgåtergivningen är dessutom lite blek och nyansskillnader svåra att upptäcka. Under vatten gick det inte heller så bra med tydligt grönstick och måttlig skärpa.

Slutsats
Förra årets W90 blev bästa köp men WG-1 är vi inte alls lika förtjusta i. Det är visserligen bra att Pentax har lyckats göra den ännu tåligare och att priset justerats nedåt. Men när det innebär sämre bildkvalitet hade det hellre fått kosta lite mer. Man får inte heller någon av de läckra finesser som konkurrenterna stoltserar med. Även om den ser tuff ut och vi gillar det greppvänliga formatet så sitter knapparna tokigt till vilket är irriterande i extrema situationer.

Fakta & Betyg:
 • Pris: 2 800:-
  • Upplösning:14 megapixlar
  • Optik:5x (28–140 mm) F3,5–5,5
  • Filmning:720p 30 bps
  • Skärm:2,7 tum 0,23 Mp
  • Finesser:Mikroskopläge
  • Vattentät:10 m
  • Stötsäker:1,5 m
  • Temperatur: –10 grader
  • Batteri:260 bilder

  Les också:

  Också i denna gruppetest:

  Panasonic Lumix DMC-FT3
  Fler finesser och lägre pris men samma fina bildkvalitet. Det är bara att tacka och ta emot.
  Sony Cybershot DSC-TX10
  Om semester innebär vilt festande snarare än äventyr lär TX10 komma hem i bättre skick än du.
  Ricoh G700
  En kamera för räddningspersonal som trots uppdaterade finesser inte passar vanligt folk.
  Fujifilm FinePix XP30
  En tåligare kamera med lyxfinesser till lågt pris men bildkvaliteten har tyvärr inte uppgraderats.
  Olympus Tough TG-610
  Med bra bildkvalitet till ett lågt pris kan man leva med att inte allt är perfekt.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse