TEST AV Sony GTK-XB5

Discohögtalare för altanen

Kul högtalare med stroboskopljus och partyljud för festlokalen eller uteplatsen.

Ljud & Bild tycker:
Kul stroboskoplampor för festen. Moderna finesser. Kan parkopplas.
KrÀver strömsladd. FÄ musikkÀllor. VÀl diskreta knappar.

Även Sony har ett sortiment av partyhögtalare som varierar frĂ„n hemmaanlĂ€ggningar med DJ-funktioner till mer portabla modeller. Storebror XB7 Ă€r större och har fler funktioner men vi valde Ă€ndĂ„ XB5 dĂ„ den Ă€r i jĂ€mförbar prisklass med LG:s modell.

Det syns direkt pÄ Sonys högtalare att den Àr gjord för fest, den finns i glada fÀrger som rött, grönt, blÄtt och svart. För att inte tala om alla lampor som förhöjer kÀnslan. För att flytta den till uteplatsen finns det rejÀla bÀrhandtag. Men eftersom den trist nog inte har batteridrift sÄ blir det svÄrt att ta ut den i trÀdgÄrden. Högtalargallret Àr av förtroendeingivande metall, men plastkroppen ska man nog akta sig för att slÄ i nÄgonstans.

Hantering
Sonys högtalare har inte lika mÄnga musikkÀllor som LG:s. Det Àr i princip Bluetooth via mobiltelefonen som gÀller. Lyckligtvis finns det NFC sÄ att det gÄr blixtsnabbt att koppla ihop den med högtalaren. Men det finns faktiskt en RCA-ingÄng pÄ baksidan som gÄr att anvÀnda om man har rÀtt sladd för mobilen. HuvudskÀlet till RCA in- och utgÄngarna Àr dock att man kan parkoppla flera högtalare ur samma serie sÄ att man fÄr en större distribuerad anlÀggning.

Kortsidan har alla knappar man behöver för att kontrollera högtalaren. Eller lÄngsidan, om man lÀgger den ned, vilket ljudet automatiskt anpassas för. Strömknappen och volymknapparna har en ganska bra storlek, men ljuskontrollen, extra bas-knappen och knapparna för övriga instÀllningar Àr ganska smÄ. DÄ de dessutom har samma fÀrg som högtalaren och inte Àr förhöjda sÄ kan det vara lite knepigt att hitta rÀtt knapp nÀr man Àr i festtagen.

Finns i svart, rött, grönt eller blÄtt. (Foto: Sony)

Ljudkvalitet
I rÀttvisans namn slapp Àven Sonys högtalare försöka spela klassisk musik, vi körde samma festinriktade spellista för dansgolvet.

För att börja med basĂ„tergivningen sĂ„ körde vi Ă„terigen igĂ„ng den hĂ„rdslĂ„ende ”Silent Shout” med The Knife. AtmosfĂ€ren och nĂ€rvarokĂ€nslan Ă€r bra. Och basen Ă€r visserligen kraftfull, men man fĂ„r inte samma fysiska upplevelse som med LG:s högtalare. NĂ€r vi plĂ„gar den med James Blankes ”Limit to Your Love” sĂ„ visar den dĂ€remot sin styrka genom att hĂ€nga med hela vĂ€gen ned i registret. Det finns inte bara bas utan en kĂ€nsla av att hela rummet vibrerar.

För oss rockgubbar sĂ„ mĂ„ste högtalaren Ă€ven klara att hĂ€nga med nĂ€r vi drar pĂ„ AC/DC. TrĂ„kigt nog fick vi inte samma naturliga ljud som hos LG, gitarrerna lĂ„ter för vassa och vi saknar punchen i trummorna. DĂ€remot vinner den matchen nĂ€r det gĂ€ller Triphop. ”All Mine” med Portishead lĂ„ter som den ska, med bra bas och detaljerna kommer bĂ€ttre fram. Akustisk musik kan fungera, men krĂ€ver ibland att man slĂ„r av basförstĂ€rkningen.

Blinkande lampor ger genast partystÀmning (Foto: Sony)

Slutsats
Utan batteridrift fÄr man tyvÀrr anvÀnda XB5 inomhus eller med hjÀlp av skarvsladd pÄ altanen. Den Àr dock lÀtt att flytta med sina rejÀla bÀrhandtag och kan bÄde ligga ned eller stÄ pÄ högkant. Musiken kommer via Bluetooth eller i nödfall sladd. Med sladd kan man dock parkoppla flera högtalare för stora fester. XB5 har inte samma rappa bas som FH2 men gÄr i gengÀld lÀgre i basen. Dessutom lÄter den bra med fler genrer av musik.

Fakta & Betyg:
 • Element: 5,1-tums bas, 2 tum
  LjudkÀllor: RCA, BT 3.0 (NFC)
  Kodek: LDAC, AAC (ej APT-X)
  App: SongPal
  MĂ„tt/vikt: 52 x 27 x 26 cm/7 kg
  Batteri: Nej

  Pris: 2,600,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×