annons
annons
annons

Test av Panasonic TX-P50G30

Plasma-vinnare

För dig som är mindre intresserad av 3D och som bara vill ha en stor TV med bra bild är Panasonic 50G30 ett bra val.

Ljud & Bild tycker

  • Naturlig bild.

  • Saknar 3D.

annons

Panasonic har fått mycket uppmärksamhet för sina 3D-skärmar i GT- och VT-serien, men vi får inte heller glömma bort budgetserien G30. Här får du inte 3D, däremot en bra plasmapanel med Full-HD-upplösning och bra anslutningar. Skärmen är också utrustad med internetuppkoppling och Panasonics nätportal Viera Connect. Dessvärre har möjligheten att använda Canal Digital-programkort försvunnit från den här modellen, däremot har den inbyggd mottagare för Boxer. Det bör också påpekas att kontakterna pekar rakt bakåt, vilket gör det svårt att montera TV:n på väggen.

Bildkvalitet
Plasmaskärmars stora styrka är att de nästan alltid har bra kontrast, bra svärta och utmärkta färger från början, utan att man behöver trixa med avancerad bildbehandling, vilket man ofta måste göra på motsvarande LED-skärmar. 50G30 är ett väldigt bra exempel på detta. Direkt ur kartongen har Panasonic en enastående bild, med en färg­återgivning och framför allt svärta som du måste gå upp långt i pris för att få i en LED-TV.

Panasonic har utrustat skärmen med ett förinställt THX-läge som tidigare bara fanns i toppmodellerna. Det ger en färgneutral och brusfri bild som kan kännas lite uddlös om rummets lampor är tända, men som passar perfekt till sena filmkvällar. Väljer du däremot standardläget eller det dynamiska läget har Panasonic-skärmen tillräckligt med ljusstyrka 90 procent av tiden, och det är bara undantagsvis som vi saknar ”smällen” som ljusstarka LED-skärmar har i dagsljus. Man måste ända vara förberedd på att den här TV:n kan verka lite ”livlös” i butiken bredvid LED-skärmarna. Hemma i vardagsrummet funkar allt däremot utmärkt.

Det enda vi inte gillar med bilden är att Panasonic har valt ett ganska så blankt frontglas, vilket ger tydliga reflektioner i en del fall. Den blanka plastramen kan också vara distraherande, vi hade föredragit en mattare yta.

Slutsats
Panasonic vinner nog inga designpriser för den här traditionella plasman, men när det gäller ren och skär bildkvalitet är 50G30 synnerligen prisvärd. Du får visserligen leva utan 3D, men i övrigt får du förvånansvärt mycket av bildkvaliteten från Panasonics toppmodeller i denna budgetplasma. Helt enkelt en dunderbra TV för pengarna!

Fakta

  • 50-tums plasma, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • DVB-T2
  • Viera Connect
Tillverkare:
Panasonic
Pris:
11.000,-
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .