annons
annons
annons

Test av Panasonic TX-L47DT50Y

Tjusiga färger

Panasonics plasmaskärmar är berömda för sin fina bildkvalitet, men i år har japanerna bestämt sig för att konkurrera med Samsung och LG på deras hemmabana genom att släppa nya LED-skärmar.

Ljud & Bild tycker

  • Snygg design och byggkvalitet
    Bred synvinkel

  • Begränsad svärta

annons

I den här skärmen sitter Panasonics egen bildpanel, IPS Alpha. Dess främsta egenskap är att skärmen har en bra synvinkel som gör att man får jämna färger även om man inte sitter precis rakt framför skärmen. TX-L47DT50Y har en mycket bra svärta direkt ur kartongen – här är det inte nödvändigt att göra några stora justeringar för att få en naturlig bild. TV:n har dessutom en väldigt detaljerad bild som får med varje liten detalj i stället för att bara fokusera på de skarpaste föremålen. Svärtan är däremot inte riktigt i klass med rivalerna från Philips och LG, så man får finna sig i att de mörkaste scenerna är lite blågrå.

Ljudkvalitet
TX-L47DT50Y har ett förvånansvärt bra ljud för att vara en så trådsmal TV. Det finns inte mycket plats för högtalare i det tunna chassiet men Panasonic har monterat dit en fullregisterhögtalare längst upp som ger ett bra och fylligt ljud, fast det kan lite vasst i övertonerna.

Användning
Panasonic har definitivt testets enklaste fjärrkontroll, med stora och tydliga knappar som är lätta att tyda även för ”det äldre gardet”, samt direktknappar för de viktigaste funktionerna. Menyerna är överskådliga och enkla att förstå sig på. Panasonic har dolda knappar på TV:ns baksida – fast av/på-knappen kan vara svår att komma åt om TV:n hängs på väggen.

Slutsats
Panasonic TX-L47DT50Y är en bra allround-TV. Den har en skarp bild och bra färger, och är enkel att sköta. Den saknar bara lite svärta och kontrast för att nå upp till testets allra bästa.

TV-apparaterna i den här prisklassen känns ofta en smula ”plastic fantastic”. Men inte Panasonics! Här är det äkta metall i skalet och ett gediget stålfäste till foten, vilket ger en bättre kvalitetskänsla än hos många andra. Kontakterna är vända bakåt och nedåt för att det ska gå smidigt att hänga TV:n på väggen. 

Fakta

  • 47-tums LCD-LED-TV
  • 1920 x 1080-upplösning
  • 4 HDMI
  • VGA PC-ingång
  • Smart Viera-plattform
Tillverkare:
Panasonic
Pris:
16.000,-
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons