annonse
annonse
annonse

Panasonic TX-65EZ950E

Juli 2017Panasonic TX-65EZ950E OLED

OLED-referensen

Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bästa när det gäller bildkvalitet.

Plus
Kombinerar alla de kända OLED-kvaliteterna med en färgåtergivning av yppersta klass.
Minus
En besvikelse att en annars så briljant skärm inte stöder Dolby Vision HDR-formatet.

Panasonic briljerade storligen på TV-fronten förra året. LCD-skärmen DX900 med High Dynamic Range var en av de allra bästa skärmarna vi testade! Men i år är det OLED som gäller: de nya modellserierna EZ950 och EZ1000, som siktar på att konkurrera med LG, Sony och andra tillverkare i highend-klassen.

Panasonic experimenterade länge med sin egen OLED-teknik, men när den första modellen (65CZ950 för 100 000 kronor) såg dagens ljus 2015 hade den fått en bildpanel från LG. Efter ett års paus är japanerna alltså tillbaka på OLED-marknaden. Under tiden har konkurrensen hårdnat betydligt. Frågan är om Panasonic har lyckats pressa fram en bild som är stråt vassare än konkurrenternas?

Design

Flaggskeppet EZ1000 är en kompromisslös modell med påkostad högtalarlösning. Den billigare EZ950 som vi testar här är mer nedtonad på designfronten. Det har en smal metallram runt skärmen och en enkel, smal sockel längst ner som ger en diskret framtoning. Jämfört med LG:s läckra ”Picture on glass”-utförande och Sonys närmast ramlösa TV, verkar Panasonic-skärmen onekligen en smula mindre påkostad på utsidan. Vi noterar dock att skärmen tycks vara väl hopskruvad och har lite mer solida material och fästanordningar.

Användning och finesser

LG och Samsung kan skryta med avancerade smart-lösningar, och de flesta andra konkurrenter har gått över till Android-plattformen. Men Panasonic använder fortfarande sitt Firefox OS, som är en enklare plattform utan lika många avancerade finesser eller appar. De viktigaste apparna som Netflix och YouTube finns dock på plats. Fjärrkontrollen är den välbekanta och uppskattade varianten med stora och tydliga knappar. Till EZ950 ingår också en extra fjärrkontroll med tryckkänslig styrplatta.

Som vi har varit inne på tidigare är Panasonics användargränssnitt inte särskilt imponerande när det gäller grafik eller innehåll. Däremot är det ett enkelt och intuitivt system som inte stör tittarupplevelsen. Det är mer än vi kan säga om Android i många fall.

Panasonic-skärmen har fyra HDMI-ingångar, men bara två av dem (HDMI 1 och 2) stöder UltraHD-signaler med full bandbredd. Det är alltså viktigt att välja rätt ingång till exempelvis UHD Blu-ray.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Bildkvalitet

Det finns många filosofier om bildkvalitet, och ett av de mest populära uttrycken är ”as the director intended” – alltså att regissören eller producenten vet bäst hur filmen ska se ut. Färgläggningen är avgörande för att åstadkomma rätt stämning, oavsett om det är romantik eller testosteronpumpande action. Och hur frestande det än kan vara att öka skärpan en smula eller göra färgerna lite starkare så kommer det skada det ursprungliga innehållet.

I dag har de flesta TV-apparater någorlunda okej färgbalans. Att återge en bild som är 100 % trogen originalet är dock lättare sagt än gjort. TV:n ska avkoda videosignalen och blanda primär- och sekundärfärgerna korrekt till miljontals färgnyanser! Trots dagens digitala videostandarder det svårt att pricka rätt hela tiden. Resultatet kan bli allt från små avvikelser i färgmättnaden till att bilden blir en blek kopia av originalet.

Panasonic är bland bästa i branschen när det gäller bildbehandling och korrekta färger. Efter många år med plasma, LCD och nu OLED har de en kompetens som många av konkurrenterna bör avundas dem. EZ950 är utrustad med deras mest avancerade videoprocessor, som hanterar all bildbehandling, inklusive en avancerad 3D LUT-färgdekoder (Look-Up Table). Panasonic har också gjort sig besväret att få igenom EZ950 en krävande certifieringsprocess hos THX.

Resultatet går inte att ta miste på. TX-65EZ950 har en färgåtergivning av referensklass! Den effektfulla HDR-filmen Mad Max: Fury Road (UHD Blu-ray) kan lätt bli för färgstark och överdriven på en del skärmar, men Panasonic serverar precis lagom saftiga färger, utan att missa ett enda sandkorn. Ännu bättre blir det med Planet Earth 2 i skivluckan: med referenser till den verkliga världen är det lätt att uppskatta den naturliga färgåtergivningen.

Panasonic har naturligtvis fått med alla de uppskattade OLED-kvaliteterna. Svärtan är becksvart och betraktningsvinkeln lika bred som förväntat. Panasonic har dock lyckats få fram fler detaljer i svart. Där framför allt LG E7 har en liten tendens till ”black crush” får EZ950 fram aningen fler detaljer i de mörkaste partierna.

EZ950 är oerhört bra på rörelser också. Interpoleringsfunktionen Intelligent Frame Creation ger mjuka och sömlösa bilder utan för mycket video-effekt. Vi märker också att EZ950 är lite bättre på att undertrycka bildbrus än Sony KD-65A1.

Ändå vore det en överdrift att hävda att det är stor skillnad mellan de olika OLED-skärmarna. Alla tre använder i grund och botten samma typ av bildpanel och det finns bara små skillnader i bildbehandlingen, där Panasonic verkar vara den mest exakta.

Kalibrering av Panasonic TX-65EZ950

Panasonic skärmen är riktig dröm-TV för oss som mäter och kalibrerar. TX-65EZ950 har full CMS-färgkalibrering med tillgång till alla bildparametrar. Dessutom stöder den automatisk kalibrering via CalMAN Autocal, vilket gör allting mycket enklare. Panasonic låter oss dessutom spara och kopiera de färdiga bildinställningarna för alla ingångar, inklusive appar som Netflix. Det är något som inte alla tillverkare har lyckats med.

Om sanningen ska fram så behövs det inga stora justeringar. Gråskalan är superlinjär direkt ur kartongen, med en avvikelse på 1,36 i genomsnitt. Efter kalibrering fick vi dock rekordlåga 0,12 i avvikelse. Färgbalansen är också mycket linjär med 0,44 (bara en aning rödstick direkt ur kartongen). Men allra mest imponerande var resultatet i ColorChecker, som visar hur korrekta färgerna är i en mängd olika nyanser. Där fick vi en rekordlåg nivå på 0,6 i HDR-läge. Det innebär att EZ950 har mer exakta färger i HDR-läge (med DCI-P3-färgrymd) än många TV-apparater har i SDR (med smalare REC 709-färgrymd)! Panasonic träffat mitt i prick ännu en gång och vi kan tryggt rekommendera EZ950 till både entusiaster och proffs.

Inget Dolby Vision

Panasonic kommer en smula till korta när det gäller stöd för de olika HDR-formaten. Vanlig HDR10 och HLG finns på plats, men Dolby Vision lyser med sin frånvaro. Dolby har hittills varit HDR-formatet vi föredrar med Netflix-serier som har sådant, på grund av betydligt bättre kontrast från scen till scen. Nu i höst kommer också de första Blu-ray-titlarna med Dolby Vision. Att uppdatera TV:n till Dolby Vision efteråt går knappast eftersom det kräver ett särskilt chip. Hur bra jobb Panasonic EZ950 än gör med HDR10-bildmaterial så begränsas skärmen lite av det statiska kontrastförhållandet.

Ljudkvalitet

65EZ950 har en ganska så standard ljudsystem med högtalare monterade längst ned. Ljudet är klart och tydligt, utan irriterande förvrängning, men lite smalare än vad vi upplever från LG:s och Sonys OLED-skärmar. Speciellt Sony imponerar genom att förvandla hela skärmen till en högtalare. LG har också lite mer tryck i ljudet tack vare deras framåtriktade soundbar. De som köper EZ950 kommer förmodligen ändå att föredra ha en separat ljudanläggning. Storebror EZ1000 har en mer raffinerad soundbar från Technics, men kostar också därefter.

Slutsats

Panasonic visar ännu en gång att de har en betydligt mer kompromisslös inställning till bildkvalitet än de flesta andra tillverkare. 65EZ950 är en tvättäkta entusiast-TV med suverän bild! Vi har varken sett eller mätt bättre färgåtergivning förut. Vi kan därför leva med en något enklare smart-plattform, design och ljudkvalitet. Bristen på Dolby Vision HDR-formatet är en potentiell dealbreaker för många kunder, men det återstår att se hur utbrett Dolby-formatet blir. Hur som helst går Panasonic 65EZ950 till historien som en av de bästa OLED-skärmarna hittills.

quote

<
>
Panasonics OLED-TV är trådsmal längst ut i kanterna men blir tjockare mot mitten där elektroniken sitter. Byggkvaliteten är felfri.
Bästa pris på Panasonic TX-65EZ950E
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Panasonic TX-65EZ950E OLED
65-tums 4K OLED, 3840 x 2160
4 HDMI/3 USB
HDR

Pris: 55000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.