TEST AV Panasonic TX-65CZ950

Referensklass!

Panasonics nya OLED har den högsta bildkvaliteten vi har sett hittills, och mÀtresultaten Àr vÀrdiga en studiomonitor. Men det kostar!

Ljud & Bild tycker:
Panasonics första OLED-skÀrm tar allt vi kÀnner igen frÄn den banbytande bildtekniken och lÀgger till Ànnu bÀttre bildbehandling. Resultatet Àr en utsökt bildkvalitet, med perfekt svÀrta och helt naturtrogna fÀrger.
Panasonics första OLED-skÀrm tar allt vi kÀnner igen frÄn den banbytande bildtekniken och lÀgger till Ànnu bÀttre bildbehandling. Resultatet Àr en utsökt bildkvalitet, med perfekt svÀrta och helt naturtrogna fÀrger.

Panasonic har en lĂ„ng meritlista full av bra TV-apparater. Legendariska plasmaskĂ€rmar som 55VT60 och flaggskeppet 60ZT60 ligger fortfarande fĂ€rska i vĂ„rt minne som nĂ„gra av de absolut bĂ€sta TV-apparaterna vi har testat. Det var nog fler Ă€n vi som fĂ€llde en tĂ„r nĂ€r Panasonic beslöt sig för att lĂ€gga ner plasmaproduktionen för ett par Ă„r sedan – tekniken var helt enkelt för dyr att tillverka och var svĂ„r att kombinera med det nya 4K-formatet. Sedan dess har Panasonic hĂ„llit fanan högt med LCD-baserade toppmodeller. Fast mĂ„nga minns nog fortfarande plasmaskĂ€rmarnas glansdagar 


Panasonics nya toppmodell TX-65CZ950V har med andra ord mycket att leva upp till: detta Àr det japanska mÀrkets första OLED-TV, som ska förena de bÀsta egenskaperna frÄn plasma och LCD med sÄ fÄ av nackdelarna som möjligt, i en och samma TV! Panasonic arbetade lÀnge med att utveckla en egen OLED-teknik, men vÀnde sig till slut till sydkoreanska LG Display, som har lyckats bÀst med att massproducera OLED-paneler hittills. Panasonics ingenjörer, dÀr nÄgra av de smartaste hjÀrnorna frÄn den nedlagda plasmadivisionen ingÄr, har fÄtt uppgiften att förÀdla bildbehandlingen!

TX-65CZ950V

Det nya flaggskeppet Ă€r en topptrimmad, konkav lyx-TV klĂ€dd med vitt alcantara-tyg (!) pĂ„ baksidan och Panasonics senaste bildförbĂ€ttringskretsar pĂ„ insidan. En kraftfull Studio Master Processor med ”4K Pro” och ”Absolute Black Drive” utgör sjĂ€lva bildmotorn som skickar signaler till panelen. Panasonic har ocksĂ„ hĂ€mtat hjĂ€lp frĂ„n Hollywood – nĂ€rmare bestĂ€mt filmfĂ€rgsĂ€ttaren Mike Sowa – för att ge bilden rĂ€tt fĂ€rgpalett. 65CZ950V Ă€r ocksĂ„ den första OLED-skĂ€rmen som Ă€r godkĂ€nd av THX, med ett sĂ€rskilt finkalibrerat filmlĂ€ge.

Läs också: Samsung QE55Q7F
Highend-TV till lÄgpris

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

TV:n anlÀnde till redaktionen i en stor och tung trÀlÄr fulla av japanska stÀmplar. Efter en utdragen uppackningsprocess kunde vi konstatera att Panasonic-skÀrmen Àr mer Àn bara en LG-kopia: ingenjörerna har uppenbarligen investerat stolthet i genomtÀnkta lösningar och lÀcker design. Den tunga, kromade sockeln monteras fast pÄ TV:n med solida metallfÀsten. SjÀlva TV-chassiet kÀnns som en nÄgot styvare och mer gedigen konstruktion Àn LG:s. Panasonic bjussar pÄ monteringshÄl för vÀggfÀsten med VESA-standard pÄ baksidan, fast dÄ kan du inte anvÀnda det lÀckra alcantara-överdraget som Àr gjort just för att dölja inkopplingar och hÄl. Panasonic anser uppenbarligen att baksidan Àr för fin för att inte visas upp!

Det nya flaggskeppet Àr en topptrimmad, konkav lyx-TV klÀdd med vit alcantara pÄ baksidan och försedd med Panasonics allra senaste bildförbÀttringar pÄ insidan. (Foto: Tillverkare)
Det nya flaggskeppet Àr en topptrimmad, konkav lyx-TV klÀdd med vit alcantara pÄ baksidan och försedd med Panasonics allra senaste bildförbÀttringar pÄ insidan. (Foto: Tillverkare)

AnvÀndning och finesser

FjĂ€rrkontrollen har en metallisk yta och kĂ€nns mer pĂ„kostad Ă€n de vanliga Panasonic-kontrollerna. De vanligaste knapparna har dessutom fĂ„tt bakbelysning, med en genvĂ€g i form av en Netflix-knapp. SkĂ€rmens anslutningar Ă€r fina, med fyra stycken HDMI 2.0-kompatibla ingĂ„ngar. I dagslĂ€get stöds inte videomaterial med utökat dynamikomfĂ„ng (HDR) men en firmware-uppgradering Ă€r utlovad lĂ€ngre fram – förhoppningsvis innan Ultra-HD Blu-ray-formatet kommer till butikerna.

SjĂ€lva smart-TV-grĂ€nssittet Ă€r dock en besvikelse. Panasonic har tyvĂ€rr inte utrustat toppmodellen med deras nya Firefox OS – i stĂ€llet fĂ„r vi nöja oss med 2014-modellernas Smart Viera-plattform, av alla saker! TV:n har dĂ€rför bara en enkel ”Apps”-meny med ett begrĂ€nsat urval av appar. Den viktiga Netflix 4K-appen finns dock pĂ„ plats, detsamma gör YouTube med stöd för VP9 4K. Bortsett frĂ„n detta finns det inte mycket innehĂ„ll att hetsa upp sig över, och det grafiska grĂ€nssnittet verkar tĂ€mligen förĂ„ldrat jĂ€mfört med till exempel LG, Samsung eller Panasonics egna modeller som kör Firefox.

Varför Panasonic har lĂ„tit bli det senaste smart-systemet i sin nya toppmodell Ă€r lite av en gĂ„ta för oss. Å andra sidan kan det ocksĂ„ vara lite befriande att slippa allt ”onödigt tjafs” som ofta ingĂ„r nĂ€r man köper smart-TV. Panasonic-skĂ€rmen Ă€r enkel att anvĂ€nda och alla vana anvĂ€ndare kommer att kĂ€nna igen det traditionella menysystemet. Alla menyer och funktioner laddas ocksĂ„ snabbt. DĂ€remot uppmĂ€tte vi en lĂ„ng input lag pĂ„ uppemot 100 millisekunder i HDMI-ingĂ„ngarna, sĂ„ Panasonic-skĂ€rmen Ă€r inte den bĂ€sta för online-gaming.

 

Bildkvalitet

Panasonic gick ut tĂ€mligen hĂ„rt under lanseringen och skröt ohĂ€mmat med hur skĂ€rmen skulle vara finjusterad och ”perfekt direkt ur kartongen”. I praktiken hĂ€vdar de att deras ingenjörer har lyckats klĂ€mma ut Ă€nnu bĂ€ttre bild ur OLED-panelen Ă€n vad LG sjĂ€lva klarar av! Det skulle med andra ord vara ganska sĂ„ pinsamt om inte tekniken hĂ„ller vad tillverkaren lovar 


65CZ950V har dock ingenting att skĂ€mmas över. Ända frĂ„n starten Ă€r det uppenbart att den har en mycket mer korrekt bildestetik Ă€n LG. I synnerhet nĂ€r vi stĂ€ller upp Panasonics THX-lĂ€ge och LG:s ISF-expertinstĂ€llning mot varandra. Panasonic bjuder pĂ„ alla kvaliteter vi förknippar med OLED men anvĂ€nder fĂ€rger och kontrast mer balanserat. Det ser man redan pĂ„ hudtonerna, som Ă€r befriade frĂ„n röda fĂ€rgstick. Panasonic har en betydligt mer neutral grĂ„tonskala, och dĂ€r LG-skĂ€rmen har en tendens att ”drunkna” i svart sĂ„ grĂ€ver Panasonic fram betydligt fler grĂ„nyanser i de mörka scenerna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Panasonic har ocksÄ lyckats Ästadkomma lite mjukare rörelser. Interpoleringsfunktionen Intelligent Frame Creation ser till att rörelser Àr sömlösa, utan de sporadiska hackningar och ojÀmnheter vi upplevde med LG 65EF950FV. För fotbollsintresserade kan det vara vÀrt att övervÀga en uppgradering till Panasonic.

Det Àr bara en sak med bildkvaliteten som brÄkar lite: skÀrmen har nÄgot slags konstlad skÀrpa runt konturer (sÄ kallad Edge Enhancement) som vi inte lyckades bli kvitt i instÀllningarna. Den ger onekligen en imponerande skÀrpa men bidrar ocksÄ till att framhÀva brus.

I slutÀndan Àr det uppenbart att Panasonic har gjort ett grundligt arbete med sin nya toppmodell. Vi pratar alltid om subtila skillnader, men summan av alla subtila skillnader fÄr vÄgskÄlen att tippa i Panasonics favör. Resultatet Àr uppenbart: helt enkelt den bÀsta bilden vi har sett nÄgonsin!

 

Kalibrering

Att Panasonic har en mer exakt fĂ€rgrymd Ă€n LG:s 65EF950V har direkt ur kartongen Ă€r nĂ„got som gĂ„r att se med blotta ögat, och bekrĂ€ftas av vĂ„ra mĂ€tningar. Speciellt glĂ€djande Ă€r att registrera att Panasonic verkligen har ”fĂ„tt till” svĂ€rtan och grĂ„tonskalan. Det enda som retar oss Ă€r ett onödigt sharpness-filter. Men det gĂ„r faktiskt att göra Panasonic-skĂ€rmen Ă€nnu lite bĂ€ttre!

Den hĂ€r TV:n Ă€r rena drömmen att kalibrera – faktiskt den smidigaste kalibreringen vi har gjort! Panasonic-skĂ€rmen Ă€r nĂ€mligen förberedd för programvaran CALman AutoCAL. Att kalibrera TV:n Ă€r nĂ€rmast en ”plug-and-play”-historia om man har rĂ€tt utrustning. Efter att ha kopplat TV:n till mĂ€tinstrumentet kan man sĂ€tta ett mĂ„lvĂ€rde som TV:n arbetar tillsammans med programvaran för att Ă„stadkomma. Alla bildparametrar justeras och korskontrolleras under tiden för att fĂ„ en sĂ„ korrekt fĂ€rgbalans som möjligt.

Resultatet talar för sig sjÀlv. Redan innan kalibreringen uppmÀtte vi en sÄ kallad delta-avvikelse pÄ 2,4, vilket sÀger oss hur mycket bilden avviker frÄn 100 % korrekt fÀrgÄtergivning. Alla avvikelser under 3,0 Àr högst acceptabla och svÄra att se med blotta ögat. Efter en manuell grovkalibrering av grÄtonskalan, följd av en autokalibrering, fick vi en rekordlÄg delta-avvikelse pÄ 0,15! I praktiken innebÀr detta att det Àr noll skillnad pÄ signalen som tas emot och bilden som visas. Vi kan inte göra annat Àn ta av oss hatten. En tvÀttÀkta referensskÀrm!

 

Slutsats

Testet lĂ€mnar inget tvivel om att Panasonic 65CZ950 förtjĂ€nar referensstatus. Det Ă€r samtidigt uppenbart att detta inte Ă€r en TV för alla! Med en prislapp pĂ„ 100 000 kronor vĂ€nder den sig till dem som Ă€r villiga att betala mycket för ”de sista hundradelarna”. Skillnaden mellan Panasonic och en redan utmĂ€rkt OLED-konkurrent som LG Ă€r pĂ„ ganska subtil pedant-nivĂ„, och Ă€ven för oss Ă€r det svĂ„rt att motivera den stora prisskillnaden. Panasonic TX-65CZ950 Ă€r dĂ€rför framför allt en ”statement”-produkt som visar att Panasonic fortfarande tillhör tĂ€ten nĂ€r det handlar om naturtrogen bildkvalitet.

Fakta & Betyg:
  • 65-tums 4K OLED, 3840 x 2160
  • 4 HDMI 2.0, 3 USB
  • Netflix/HEVC
  • Studio Master Processor
  Pris: 100,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×