annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Bästa superzoomkameran

Den nya versionen av Panasonics lilla superzoom är bäst i klassen, men priset är högt.

Plus lbadvantages
Snabb och användarvänlig resekamera med elektronisk sökare, hög bildhastighet och god bildkvalitet.
Minus lbdisadvantages
Saknar bara pekskärm. Vi tycker att prisökningen är för stor.

En kamera som får plats i fickan men ändå har 30x zoom låter som ett vinnande recept. Panasonics kompakta superzoom är just det, en vinnare, eftersom den nya utgåvan rättar till det enda vi kunde klaga på i föregångaren.

Den har visserligen inte fått pekskärm, som vi tycker att den gott kunde ha eftersom det är praktiskt, men den har en mycket bättre inbyggd sökare och högre bildkvalitet. Föregångaren TZ60 var den första riktigt kompakta superzoomkameran med elektronisk sökare, men den var både liten, grumlig och hade markanta färgstick. Nya TZ70 har fortfarande en liten sökare, men den har en mycket skarpare bild, lite färgstick och dessutom en sensor som gör att den tänds automatiskt när man lyfter den till ögat.

Kameran har wifi med NFC för inkoppling till mobilen för trådlös överföring och fjärrstyrning. Och precis som förut skannar man en QR-kod på skärmen för att parkoppla mobilen till kameran.

TZ70_71_ZS50k_back
Mycket bättre sökare med en sensor som tänder sökaren när du lyften kameran till ögat.

Men där TZ60 hade en 18-megapixlars bildsensor har TZ70 fått en ny med färre pixlar. Det är smart, för det ger en synbart högre bildkvalitet. Särskilt i dåligt ljus, där kameran vrider upp ljuskänsligheten (ISO) på sensorn.

Då får man nämligen brus. Mycket brus. Bilderna är grumliga och dåliga, med förlust av upplösning, skärpa och färger. Problemet är störst med pyttesmå sensorer med hög upplösning, vilket många fotografer har märkt när de tagit mobilbilder i dåligt ljus, då förstör grovkornigt brus bildkvaliteten.

Bildkvalitet
Detta är ett mycket mindre problem med TZ70, som är bättre än föregångaren TZ60. De sex megapixlarna som försvunnit kommer ingen att sakna. För det syns ingen synlig förlust av vare sig skärpa eller upplösning i TZ70:s 12 megapixlar, men när vi jämför med TZ60:s bilder vid exempelvis ISO 3200 så ser vi tydligt hur mycket bättre den nya kameran är på hög känslighet. Bruset är mer finkornigt och färgbalansen synligt bättre, vilket beror på att kameran har större fotosensorer på bildsensorn.

Objektivet är samma 24–720 mm som vi känner igen från föregångaren. Det har en bra skärpa på de flesta brännvidder, och relativt beskedlig vinjettering och färgbrytning. Kameran kan lagra råfiler också, så att man får ännu bättre bilder om man efterbehandlar dem lite.

TZ70_71_ZS50k_top
Större handgrepp underlättar ergonomin.

Användning
Ergonomin är förbättrad, med ett större grepp på framsidan, och den praktiska funktionsringen runt objektivet är perfekt för att till exempel ställa in bländaröppning. TZ70 har också fått två funktionsknappar på baksidan som gör den mer användarvänlig.

Lumix TZ70 är snabb, 10 bilder i sekunden, och har högre bildkvalitet än konkurrenternas motsvarande kameror. Den är tillräckligt användarvänlig för att alla fotografer ska kunna ta fina bilder med den, och 30x zoom gör den till en perfekt fickkamera att ha med sig på resan.

 • Typ: 12 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
 • Optik: 30x zoom, 24–720 mm/f3,6–6,4
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp bildpunkter
 • Funktioner: GPS, wifi, 10 bilder/s, bildstabilisator, råformat, 1,2 Mp-sökare

Pris: 4500 kr
Bästa pris på Panasonic Lumix TZ70
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Läs också

  Först med 6K-video

  Först med 6K-video

  Panasonic S1H är en professionell 10-bitarskamera med 6K-upplösning.Lägg till som favorit
  Ljusstark 35 mm till Canon och Nikon

  Ljusstark 35 mm till Canon och Nikon

  Tamrons nya vidvinkel är skräddarsydd för fullformat.Lägg till som favorit
  Panasonic Lumix S1

  Panasonic Lumix S1

  Panasonics billigaste fullformat kan vara det bästa alternativet för seriösa fotografer.

  Lägg till som favorit
  Olympus tuffaste blir bättre

  Olympus tuffaste blir bättre

  Tough TG-6 tar ännu bättre undervattensbilder.Lägg till som favorit
  Viktigt för dig med Nikon Z7 eller Z6

  Viktigt för dig med Nikon Z7 eller Z6

  Nu får kamerorna bättre autofokus, uppdatera här!Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link