TEST AV Panasonic Lumix LX15

Snabb och praktisk kompakt

Panasonics lilla kamera passar erfarna och nybörjare lika bra.

Ljud & Bild tycker:
Skarp zoom ger hög bildkvalitet i de flesta situationer. Ljusstark vidvinkel, pekskÀrm och snabb autofokus i stillbilder.
Ingen sökare, skÀrmen vinklas bara Ät ett hÄll. Liten buffert stoppar bildserier tidigt.

Nyare kompaktkameror blir alltmer sofistikerade, pÄ grÀnsen till smÄ datorer som krÀver mycket av anvÀndaren. Man ska inte bara ta bra bilder, man mÄste tampas med mÄnga smÄ knappar och komplexa menyer varje gÄng man ska göra minsta lilla instÀllning.
En pekskÀrm löser till stor del problemen med skötseln, för dÀr ryms det fler funktioner Àn det gÄr att fÄ plats med pÄ knapparna pÄ en fickkamera.
Det Ă€r en av fördelarna med Panasonic Lumix LX15. Det den saknar – nĂ„gon sökare finns tyvĂ€rr inte hĂ€r – uppvĂ€gs till stor del av genomtĂ€nkta skĂ€rmmenyer som man sköter med pekfingret, precis som pĂ„ mobiltelefonen. Det Ă€r bra för bĂ„de nybörjare och erfarna fotografer. De senare kan ocksĂ„ glĂ€dja sig över mycket fina rĂ„filer – för efterbehandling – och praktiska detaljer som blĂ€ndarring pĂ„ zoomobjektivet.
Lumix LX15 tillhör entusiastsegmentet med smÄ kameror som har 1-tums bildsensorer med 20 megapixlar, samt 4K-video och ljusstark zoom.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Zoomobjektivet skiljer sig nĂ„got frĂ„n konkurrenternas, Ă€ven om 24–72 mm nĂ€stan Ă€r identiskt med exempelvis Sonys RX100-modeller. HĂ€r fĂ„r man optisk bildstabilisator i kombination med ljusstyrka F1,4 vid 24 mm vidvinkel. Den sticker snabbt ivĂ€g upp till 2,8 nĂ€r man zoomar och stannar dĂ€r till 72 mm tele, men det Ă€r Ă€ndĂ„ mycket bra för en kompaktkamera med 3x-zoom.
Tack vare hög bildhastighet, utfÀllbar pekskÀrm och Panasonics 4K-fotolÀge, plus snabb autofokus, Àr detta en kamera som passar utmÀrkt till landskapsfotografering, portrÀtt och semesterbilder. Den Àr inte lika vÀl lÀmpad för sport, eftersom buffertminnet stannar innan man hunnit ta lÄnga bildserier med 12 motiv i sekunden. Eller 7 bilder/s om man har autofokus mellan varje.
Precis som med de flesta nyare Panasonic-kameror som filmar 4K-video gÄr det att vÀlja ut en 8 Mp-stillbild frÄn videoströmmen med 30 bilder/s nÀr man har valt 4K-fotolÀget.
Lumix LX15:s nÀrmaste konkurrenter Àr Sony RX100 IV och RX100 V, Canon PowerShot G7X II och Panasonics egen Lumix LX100.

Bildkvalitet
Eftersom en 1-tums bildsensor har en större bildyta Àn vanliga kompaktkameror med 1/2,3 tum sÄ fÄngar den upp mer ljus. Det ger bÀttre bilder i form av mindre bildbrus och bÀttre bilddynamik.
LX15 har samma autofokus med 49 punkters djupbaserad fasfokus som vi har sett i andra Panasonic-kameror med samma bildsensor. Fokuseringen Àr blixtsnabb med stillbilder, men i bildserier stannar buffertminnet kameran för tidigt nÀr den lagrar bilderna. Det gör att glÀdjen över snabb fokus och hög bildhastighet dÀmpas en smula.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

SÄ detta Àr ingen actionkamera. Men bilderna blir knivskarpa. Det beror mycket pÄ hög optisk kvalitet. Man förvÀntar sig synliga skÀrpeförluster vid 24 mm, sÀrskilt med full ljusöppning, men bilderna Àr förvÄnansvÀrt skarpa. Visst, det gÄr att skönja en viss vinjettering i rÄfilerna, men den Àr inte sÄ synlig i de korrigerade JPEG-bilderna och skÀrpan i hörnen Àr relativt bra.
FörvrĂ€ngningen Ă€r inte heller illa för en 24 mm och zoomar man till 72 mm sĂ„ hĂ„ller den optiska kvaliteten sig bra. Kom förresten ihĂ„g att brĂ€nnviddsomfĂ„nget Ă€ndras till 36–108 mm nĂ€r man filmar video. Det beror pĂ„ att 4K-video beskĂ€rs av bildsensorn. En nackdel för dem som gillar att filma med vidvinkel, men en fördel för dem som behöver mer tele nĂ€r de filmar.
Zoomen pĂ„ LX15 ger lite finare detaljskĂ€rpa Ă€n zoomen pĂ„ Sony RX100 V, sĂ„ lĂ€nge man hĂ„ller sig under ISO 1600. Kameran Ă€r bĂ€st under ISO 1600, bruset Ă€r inte vĂ€rre Ă€n att man kan leva med det. Över ISO 3200 blir det genast vĂ€rre. Inte bara pĂ„ grund av grumligt brus utan för att Panasonic har valt en hĂ„rd brusreduceringsalgoritm som minskar skĂ€rpan betydligt vid hög ljuskĂ€nslighet.
SÄ hÄll dig under ISO 1600.

UtmÀrkt smal djupskÀrpa pÄ nÀra hÄll, Àven med full blÀndaröppning. Foto: Lasse Svendsen
UtmÀrkt smal djupskÀrpa pÄ nÀra hÄll, Àven med full blÀndaröppning. Foto: Lasse Svendsen

Du kan filma 4K-klipp i 15-minuterssekvenser. Det Àr bra eftersom du kommer att gilla att filma med den hÀr kameran. Den praktiska pekskÀrmen i kombination med tystgÄende zoom och precis autofokus gör den enkel att anvÀnda. Videokvaliteten Àr mycket finare Àn vanlig HD-video, vilket vi snabbt kunde konstatera pÄ vÄr referens-TV frÄn Panasonic.

ISO 1600 och svartvitt tar bort fÀrgbruset. LÀgg mÀrke till hur skarpt objektivet Àr ut mor hörnen. Foto: Lasse Svendsen
ISO 1600 och svartvitt tar bort fÀrgbruset. LÀgg mÀrke till hur skarpt objektivet Àr ut mor hörnen. Foto: Lasse Svendsen

 

Lyckad kompakt
Panasonic Lumix LX15 Àr en av de bÀsta kompaktkamerorna vi har testat. Den saknar sökare och pekskÀrmen har begrÀnsat med instÀllningsmöjligheter, men bildkvaliteten och anvÀndarvÀnligheten i övrigt gÄr det inte att klaga pÄ. Somliga saknar förmodligen mer zoom, andra kanske ett ND-filter, men sammanfattningsvis kan vi tryggt sÀga att LX15 Àr ett av de bÀsta köpen i premiumsegmentet. Den Àr billigare Àn Sony RX100 IV och RX100 V, och dÀrför ett bÀttre köp om man kan leva med olikheterna.

Fakta & Betyg:
 • Panasonic Lumix LX15
  Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor
  Optik: 24–72 mm/f1,4–2,8
  SkÀrm: 7,6 cm LCD, 1 Mp
  Sökare: -
  Egenskaper: Wifi, 4K-video, DFD-fokus, pekskÀrm, 10 bilder/s, 20x zoom, 260 bilders batteritid

  Pris: 8,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss till Sony

  Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×