annonse
annonse

Test av: Panasonic Lumix GM1

Roligaste kameran

Här är en av de minsta och bästa kamerorna vi har testat – och definitivt den roligaste att fotografera med.

Lyd & Bilde mener

Den ser måhända ut som en leksak, men Panasonics superlätta kamera har en grym bildkvalitet och får plats i jackfickan. Utbytbar optik och pekskärm gör att GM1 är både praktisk och enkel att använda. Detta är en kamera som passar alla och som är en fest att ta bilder med.
Enda smolket i glädjebägaren är små knappar och kort batteritid – och så hade vi kunnat tänka oss att sätta på en separat sökare.
annonse

Man kan lätt förväxla den här kameran med en helt vanlig kompaktkamera. Men det är fel. Eller rättare sagt: Lumix GM1 är verkligen kompakt, men ändå en tvättäkta systemkamera. Med prisbelönt teknik på insidan.

Kompaktkameror har pyttesmå bildsensorer som sätter klara gränser för hur bra bilderna kan bli. Till exempel i dåligt ljus. Dessutom är fotografen helt i händerna på objektivet som sitter fast på kamerahuset – och som sällan är av högsta kvalitet.

Därför är det många fotografer som föredrar systemkameror. Antingen en spegelreflex eller en kompakt systemkamera som den här. Det ger bättre flexibilitet, mycket bättre bilder samt utbytbar optik.

Fast mer att bära runt på också.

En kompaktkamera med utbytbar optik låter kanske som en fin kompromiss, men Pentax försök med Q-serien gav inte mersmak och små modeller som Sony RX-100 II och Canon PowerShot S120 kan inte byta objektiv.

Den här kameran uppfyller däremot alla krav som ställs på små systemkameror med hög bildkvalitet. Panasonic Lumix GM1 är så liten att den nästan ryms bakom ett kreditkort. Men på insidan sitter samma 16 Mp-sensor och processor som i den prisbelönta Lumix GM7 – som vi utsåg till Årets systemkamera 2013–2014.

Ungefär som att sätta en Porsche-motor i en VW Polo.

Gedigen kompakt
Det är alltså inget fel på bildkvaliteten, men hur är det med användarvänligheten? När kameror blir lika små som den här (GM1 är mindre än 10 cm bred) finns det inte mycket kvar att hålla i. Panasonic säljer ett litet grepp i aluminium som kan skruvas fast för att ge ett bättre tag, men det gör ju inte de små knapparna större.

Trots storleken ligger dock kameran fint i handen. Kamerahuset är gjort av aluminium med ett chassi i magnesium-lättmetall. Det betyder att GM1 är lätt och mycket solid. Den finns i svart, silvergrått samt fräsch orange.  Och vitt, fast bara på utvalda marknader.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det går att köpa GM1 med båda objektiven för 10 000 kronor.

Lumix GM1 har naturligtvis wifi för trådlös kontroll och överföring av bilder. Den har också en praktisk pekskärm med skärmutlösare (peka på skärmen för att ta bilden), manuell fokus med fokusmarkering (peaking) samt uppfällbar blixt.

Viktigast av allt är att den säljs med kvalitetsoptik. Panasonic hävdar att den nya 12–32 mm-zoomen med optisk bildstabilisator som ingår är deras bästa kit-zoom. Våra tester visar att de håller ord. Det pyttelilla objektivet är jämnskarpt över hela bildytan, i synnerhet på f5,6 och f8, med lite förvrängning eller ljusförluster i hörnen.

Det går att köpa GM1 i dubbel-kit med Lumix G 20 mm/f1,7 plus handgreppet. Då kostar kalaset 10 000 kronor. Det är billigare än Lumix G7, som har donerat bildkvaliteten till GM1.

Bildkvalitet
Bildkvaliteten är oöverträffad. Som vi sagt tidigare när vi testade GX7 är de enda kompakta systemkamerorna med bättre detaljupplösning Sony NEX-7 med 24 megapixlar (på låg ISO) och Fujifilm X-E1 med 16 Mp. Båda har större APS-C-sensorer och kostar mer.

Bruset blir väldigt tydligt på ISO 12800 och 25600, men JPEG-filer ser otroligt bra ut upp till ISO 6400. Detaljskärpan är mycket hög upp till ISO 3200, sjunker en smula från ISO 6400, men är alltså som bäst och mest brusfri under ISO 3200.

Precis som förväntat är färgbalansen snudd på felfri, och videofilerna behöver inte heller skämmas. Dem kan du tryggt visa på 60-tummaren i vardagsrummet, utan att gräma dig över den tekniska kvaliteten.

Bildkvaliteten är inte det minsta sämre än i de flesta spegelreflexer med APS-C-sensorer från Canon, Nikon, Sony eller Pentax. Men Lumix GM1 är snabbare på avtryckaren eftersom den fokuserar fortare i bra ljus, och är överlägset mycket bättre på att filma HD-video. Dessutom slinker den lätt ner i jackfickan.

Kompetent pyttekamera
Få kameror har varit lika roliga att fotografera med. Man blir på gott humör av lilla Panasonic GM1, och ännu gladare när man ser bildkvaliteten. Som är fullt i klass med det bästa vi har sett. Ingen annan kamera ger så hög bildkvalitet från ett så litet format. Få har samma urval av optik (fler än 40 objektiv) och tillbehör. Lumix GM1 är inte perfekt, men inte långt ifrån. Detta är en kamera alla kan använda och ta fina bilder med, och så växer den med uppgiften när man blir mer erfaren och ställer högre krav.

Fakta & Betyg:
  • Typ: Systemkamera med 16 Mp mFT-sensor
  • Optik: G Vario 12–32 mm/f3,5–5,6 (motsv 24–64 mm)
  • Skärm: 3-tums LCD, 1 000 000 bildpunkter
  • Sökare: 3,7 cm elektronisk med 2,36 Mp
  • Höjdpunkter: Wifi, pekskärm, 1/6000 s slutartid
  • Pris: 7 000 kr
  Tillverkare:
  Panasonic
  Pris:
  7.000,-

  Läs också:

  Världens minsta proffskamera

  Sonys minsta videokamera är ett kraftpaket för videoproffs.

  Systemkamera för stilmedvetna

  Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.

  Prisvärd kvalitetskamera

  Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

  Förträfflig Fujifilm-optik

  Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset är svårt att svälja men uppvägs av den höga bildkvaliteten.

  Användbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begränsningar. Se bara på Fujifilms makro-tele.

  Specialobjektiv för porträtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i porträtten är det här rätt objektiv.

  Extrem porträtt-tele

  Olympus lilla 45 mm är ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka så är det den här Sony-zoomen man ska ha.

  Välj rätt objektiv till kameran

  Optiken är viktigare än megapixlarna, här är en kort guide till vanligaste objektiven.

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S är en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.