TEST AV Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.

Ljud & Bild tycker:
Fantastiskt anvÀndarvÀnlig ergonomi. Blixtsnabb respons och bildhastighet, snygg sökare och en bildkvalitet som flyttar grÀnserna ytterligare.
Bildbrus och dynamik ligger lite efter de allra bÀsta.

Vanligtvis mĂ„ste man vĂ€lja. Man kan inte fĂ„ allt pĂ„ en gĂ„ng. En kamera som ska vara blixtrande snabb och ha hög bildhastighet kan inte ha extrem upplösning. En kamera som ska vara byggd som proffskamera kan inte vara liten och lĂ€tt – och en kamera som ska vara lika bra pĂ„ stillbilder och video Ă€r ofta bara bĂ€st i den ena disciplinen.

FÄ lyckas lika vÀl att uppfylla alla önskemÄl som Panasonic Lumix G9. En kamera med extrem bildhastighet och upplösning, som Àr liten och lÀtt, vÀdertÀtad och byggd i metall, med raffinerade egenskaper och prestanda för bÄde stillbilder och video.

Jag vÄgar pÄstÄ att detta inte bara Àr Panasonics bÀsta kamera, utan en av de allra bÀsta systemkamerorna för entusiastiska fotografer med höga krav pÄ skÀrpa, bildhastighet, bildkvalitet och anvÀndarvÀnlighet.

Lumix G9 ser ut lite som Nikon D500 – det Ă€r en komplimang – och Ă€r precis som D500 en av de mest tillfredsstĂ€llande kameror jag har anvĂ€nt.

(Foto: Tillverkare)

 

Det Àr en kamera för nÀstan alla behov. Sport, bröllop, landskap, djurliv, resor eller allmÀn hobbyfotografering. G9 kan allt. Dessutom filmar den video av hög kvalitet i 4K-upplösning, och har alla funktioner man förvÀntar sig av en proffskamera. Plus lite till.

En av de mest praktiska funktionerna Àr en inbyggd femaxlars bildstabilisator. Den arbetar tillsammans med en optisk stabilisator i objektivet och ger upp till 6,5-stegs kompensation. BÀst i klassen.

Man kan hĂ€mta stillbilder frĂ„n 6K-video med 30 fps inspelningskvalitet, vilket ger 18-megapixelbilder. Eller 4K-stillbilder med hela 60 fps (8,3 Mp-bilder). Den filmar Ă€kta 4K/60p-video, har en bildhastighet med full 20 Mp-upplösning pĂ„ 20 bilder/s – samt Panasonics blixtsnabba och exakta Depth From Defocus – DFD-fokus.

Det finns naturligtvis mycket mer. Som en stor elektronisk sökare som inte fÄr blackout nÀr man tar bildserier, tvÄ minneskortplatser, USB-laddning, vridbar pekskÀrm och en statusskÀrm pÄ toppen.

Detta Àr funktioner som man hittar hos en del konkurrenter ocksÄ, till exempel Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

80 Mp högupplösta bilder

I likhet med Olympus-kameran kan G9 ta bilder i ett extra högupplöst lĂ€ge, vilket ger 80 megapixlar. Principen Ă€r densamma i bĂ„da kamerorna. Man sĂ€tter den pĂ„ ett stativ, aktiverar ”högupplöst” i menyn och tar bilden. Eller rĂ€ttare sagt: kameran gör flera exponeringar och flyttar bildsensorn mellan varje bild. Exponeringarna sĂ€tts sedan ihop av kameran till en 80 MP-bild.

Eftersom det tar ett par sekunder bör bÄde kameran och motivet vara stilla, annars blir bilderna suddiga.

Videofunktionerna Àr inte lika avancerade som i Lumix GH5, men i praktiken Àr den en professionell videokamera. Som dessutom kan ta stillbilder.

Gedigen och förtroendeingivande konstruktion, med gott om plats för hÀnderna, ett stort grepp och en tjusig sökare.

 

4K- och 6K-upplösning

Man kan filma i 4K-format, med upp till 150 Mbit/s och 60p, vilket ger oerhört rena bildfiler praktiskt taget helt utan irriterande rolling shutter-effekt. 4K-feeden kan ocksÄ anvÀndas för att hÀmta ut 8 Mp-stillbilder ur en 60 fps-bildström. Det gÄr ocksÄ att hÀmta ut 18 Mp-stillbilder frÄn en 6K-videoström med 30 fps.

Med den elektroniska slutaren klarar kameran att ta 20 bilder per sekund med full 20 Mp-upplösning och autofokus hela vÀgen.

4K-inspelningarna lagras pÄ SD-kort i 8 bitar och 4:2:0 internt (10 bit/4:2:2 i GH5). BÄda kortplatserna klarar UHS-II-kort, som Àr nödvÀndigt för att tackla den stora dataströmmen frÄn 4K-video och bildserier med 20, 30 eller 60 bilder/s.

Vertikalgreppet utökar batterikapaciteten frÄn de ursprungliga 400 bilderna per laddning.

 

SuverÀnt anvÀndarvÀnlig

DFD-fokusen har 225 fokuspunkter och Àr den bÀsta vi har provat i nÄgon Panasonic-kamera, och tillsammans med nya Leica GD Elmarit 200 mm/f2,8 Àr detta ett mycket kompetent kit. För action, djurliv och sport.

Det lÄsbara programhjulet Àr placerat till vÀnster om den stora sökaren. Som tack vare 3,7 Mp-upplösning och kraftig förstoring Àr bland de bÀsta vi har sett. Den har knappt synlig blackout i bildserier, sÄ man kan alltid följa motivet i sökaren.

Under det nÀmnda programhjulet sitter ett hjul för seriefoto och sjÀlvutlösare, till höger om sökaren finns en bakgrundsbelyst statusskÀrm, tvÄ instÀllningshjul och knappar för vitbalans, ljuskÀnslighet (ISO), exponeringskompensation, video samt strömbrytaren. Smart placerad runt avtryckaren. Precis som hos Pentax och Nikon.

Den vridbara pekskĂ€rmen kan anvĂ€ndas bĂ„de för att blĂ€ddra i menyerna och att vĂ€lja fokuspunkt och exponering. En rad programmerbara knappar till höger om skĂ€rmen, Ă€nnu en instĂ€llningsratt och en snabbknapp för fokusval, ger fotografen stora möjligheter. Flera av knapparna Ă€r programmerbara – Ă€ven flera av dem som visas pĂ„ skĂ€rmen – och kameran har en otroligt praktisk styrpinne som man vĂ€ljer fokuspunkter med.

G9 har ett par knappar och en omkopplare pÄ framsidan ocksÄ, som fotografen kan konfigurera sjÀlv, och tre uppsÀttningar med instÀllningar som kan lagras och hÀmtas fram frÄn programhjulets minnesbanker C1, C2 och C3.

Det vÀderskyddade kamerahuset kÀnns verkligen gediget och förtroendeingivande, med gott om plats för hÀnderna, ett stort grepp och en fin sökare. Det gÄr att köpa ett vertikalgrepp som Àr praktiskt nÀr man har lÄnga teleobjektiv och som dessutom utökar batterikapaciteten frÄn de 400 specade exponeringarna per laddning.

G9 har en vÀldigt praktisk styrpinne som man vÀljer fokuspunkter med.

 

Bildkvalitet

Kameraet har samma bakgrundsbelysta 20 Mp-bildsensor – utan lĂ„gpassfilter – som Lumix GH5. Panasonic sĂ€ger att de Ă€r nĂ€stan lika bra, fast den i G9 har uppdaterad elektronik. Men bildprocessorn Ă€r ny, och det ser man. För Ă€ntligen har Panasonic tagit viktiga steg framĂ„t nĂ€r det gĂ€ller stillbildskvaliteten. FĂ€rgĂ„tergivningen Ă€r den bĂ€sta i nĂ„gon Lumix, och fullt i klass med de bĂ€sta.

Bilddynamiken ligger fortfarande en aning efter Nikon D500, men skillnaden Àr inte tillrÀckligt stor för att jag ska tycka att det Àr ett minus i kanten.

Bildbruset Àr mycket bÀttre kontrollerat hÀr Àn i GH5, det Àr inte förrÀn man passerar ISO 6400 som det blir kornbrus som kan vara störande. Lika viktigt Àr hur bruset ser ut. HÀr Àr det ytterst finkornigt och G9 klarar av att kontrollera fÀrgbrus mycket bÀttre Àn GH5.

Stillbildskvaliteten Ă€r sĂ„ bra att det Ă€r hĂ„rklyverier att jĂ€mföra den med andra kameror, men detaljskĂ€rpan, fĂ€rgĂ„tergivningen, bilddynamiken och brusmĂ€ngden Ă€r lika bra som – eller bĂ€ttre Ă€n – Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

Videokvaliteten i 4K-inspelningar blir bÀttre med G9 Àn med nÄgon av dem, och för mÄnga Àr det ett bra skÀl till att föredra Panasonic-kameran framför dess nÀrmaste konkurrenter.

Perfekt frÄn Panasonic

Lumix G9 har sÄ hög bildkvalitet att man fÄr leta pÄ andra omrÄden efter fel och brister. De Àr inte sÄ lÀtta att hitta, för Panasonic-kamerans ergonomi Àr sÄ vÀlgjord, den verkar lika bra hopskruvad som man förvÀnta sig, och har en funktionsnivÄ som kan fÄ den mest krÀvande fotograf att bli mÄllös. Det Àr faktiskt inte svÄrt att motivera priset heller, för just nu finns det ingen bÀttre kamera i den hÀr klassen.

Fakta & Betyg:
 • Typ: 20 Mp kompaktkamera med mFT-sensor

  Optik: Micro Four Thirds

  SkÀrm: 3-tums LCD med 1 Mp

  Sökare: Elektronisk med 3,68 Mp och 0,83x förstoring

  Seriefoto: 20 bilder/s

  Video: 4K/50p, 150 Mbit/s

  Batteri: 400 bilder

  MĂ„tt/vikt: 137 x 97 x 92 mm/658 g

  Egenskaper: Wifi, Bluetooth, 6K-stillbilder, DFD-fokus, vridbar pekskÀrm, 2 SD-kortplatser, bildstabilisator, vÀderskydd, USB med laddning, mikrofon-/hörlurskontakt

  Webb: panasonic.se

   

  Pris: 19,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Nikon AF-S 8-15mm F3.5-4.5E ED

  Unik specialzoom

  NÀr en vidvinkelzoom inte Àr tillrÀckligt bred sÄ behöver man en fisheye-zoom.
  TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss till Sony

  Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×