annons
annons
annons

Test av Panasonic Lumix G3

Kameror för alla

Panasonic var först ut i det här segmentet men konkurrenterna håller på att knappa in försprånget.

Ljud & Bild tycker

 • Väldigt hög bildkvalitet.
  Fina färger.
  Hög HD-videokvalitet.
  Överskådlig skötsel.

 • Bara 270 bilder per laddning.
  Ingen mikrofoningång.
  Synligt JPEG-brus på hög ISO.
  Långsam lagring av råfiler.

annons

Den allra första hybridkameran kom 2008 och hette Panasonic Lumix G1. Det har gått nästan fyra år sedan dess, och G3 är en avsevärt modernare kamera där kvaliteten på den elektroniska sökaren är bättre – och bildkvaliteten är fullt i klass med de bästa spegelreflexerna.

Mycket är sig likt. Som den vrid- och vändbara skärmen, som numera är en pekskärm så att man använder fingret för att ändra inställningar, välja fokuspunkt och knäppa bilden. G3 har en ny bildsensor med 15,8 megapixlar som även stöder 1080i-video i AVCHD-kvalitet. Kameran fyrar av bildserier med fyra bilder i sekunden för att föreviga hastiga rörelser.

Bildsensorn i G3 ger en betydligt skarpare detaljering än GF3:s 12 megapixlar. Men jämfört med Sony NEX 5N är inte G3:s 16 megapixlar lika imponerande. Detaljskärpan är mycket god, men föga oväntat för en sensor med mindre yta än Sony-sensorns så avtar den vid hög ljuskänslighet. Bildfilerna uppvisar måttligt kornbrus vid ISO 1600 och från ISO 3200 är färgbruset synligt och har märkbart grövre kornbrus. Fast det är inte säkert att det är hela världen för amatörfotografer.

G3 är en bättre allroundkamera än GF3. I synnerhet för alla som filmar mycket video. Inte bara för nybörjare utan även för erfarna fotografer som vill ha en mindre systemkamera än en spegelreflex utan att tappa i funktionalitet eller bildkvalitet. De olika sätten att sköta kameran på tilltalar olika kundgrupper. Vilken av Panasonics kameror man än väljer så får man mycket fotoglädje för pengarna.

Fakta

 • Systemkamera med 1080i-video
 • LMOS-sensor med 15,8 Mp och MFT-format
 • 3x zoom, 14–42 mm f/3,5-5,6 (28–84 mm)
 • SD/SDHC/SDXC-minneskort
 • 3-tums pekskärm med 460 000 bildpunkter
Tillverkare:
Panasonic
Pris:
6.700,-
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .