panasonic-TZ30r_red_slant-2

Test av Panasonic Lumix DMC-TZ30

Mot perfektion

De få svagheterna i förra årets testvinnare är eliminerade i årets imponerande modell.

Plus

Bra bilder
Filmning
GPS med karta

Minus

Priset

Förra året vann Panasonic TZ20 trots att den hade vissa svagheter. Välkomna nyheter i årets TZ30 är att den nu filmar i progressiv 1080 och att man kan få ut MP4-filer som är mer datorvänliga än AVCHD-formatet. Autofokus på bara 0,1 sekunder och att den kan knäppa 10 bilder i sekunden i full upplösning är imponerande. GPS-funktionen som redan tidigare visade ortnamn kan nu kompletteras med en riktig karta! Kameran fås i svart, silver, brun och vit.

Byggkvaliteten är bra och vi uppskattar fingergreppet på framsidan som gör att man får ett bra tag om kameran. Pekskärmen kan man använda för att trycka där man vill fokusera samt knäppa bilden och faktiskt även zooma. Trots det finns det gott om knappar och rattar som i vissa fall sitter lite väl nära varandra. Men på det hela taget är den lättanvänd och vi gillar som vanligt Panasonics snabbmeny för vanliga inställningar. Manuell kontroll, halvautomatiska lägen och en utmärkt intelligent auto kompletteras av massor av scenlägen samt 3D-foto.

En av få saker vi anmärkte på förra året var att det blev brusigt i dålig belysning. Den nya sensorn i TZ30, i kombination med att man inte ökat upplösningen, gör att det faktiskt har blivit betydligt bättre och vi kan inte klaga på resultatet. I vidvinkel får man en viss förvrängning och man kan inte fokusera speciellt nära. Men trots galna 20x zoom så är tele faktiskt användbart tack vare bra bildstabilisering. Vi uppskattade också den snabba fokuseringen, skärpan och de välbalanserade färgerna.

Slutsats
Liksom förra årets vinnare TZ20 är TZ30 en funktionsrik kamera där många av finesserna faktiskt ger bättre bilder. Trots den extrema zoomen så ger den utmärkta bildstabiliseringen skarpa bilder. Kameran fokuserar snabbt och automatiken ger oftast riktigt bra bilder även under dåliga ljusförhållanden. GPS med karta och pekskärm är trevliga extrafinesser. Det enda egentligt negativa är priset, men trots att TZ30 är dyrast i testet tycker vi att den är väl värd pengarna.


Kommentarer (1)
  1. Tidigare ägare av en Panasonic DMC TZ65, vilken jag var mycket nöjd med. Förutom att fota, så brukar jag även filma småsnuttar.Nu för ett tag sen så bytte jag upp mig till en Panasonic DMC-TZ20, mest för att den filmar i HD m.m. Men TZ20 har tydligen någon form av ljudreducering ifall det ljud som ska spelas in blir för högt, typ vid konserter.Filmade en del när P-Floyd spelade i Dalhalla i somras, bildmässigt helt OK. Men ljudmässigt, helt katastrofalt.Så fort det blev lite för högt ljud, ja då reducerade kameran ljudet till nästan ohörbart. Så tyvärr, filmfilerna var bara att kasta. Hade inte detta problem med DMC TZ65. Har nu försökt att hitta någon inställningshistoria för att åtgärda detta tilltag som kameran gör. Dock utan resultat. Fick detta svar från Panasonic: Det finns inte så många inställningar i kameran för ljud, det som finns är ”Wind Cut”(Vindbrus).Kan vara den som har gjorde att ljudet försämrades vid inspelning. Vrid ratten från ”IA” till ”P” läge på kameran och sen gå in i menyn,Film-sekvens och sätt Vindbrus på OFF. Gjorde som rekommenderades i svaret.Gick till P-läget, Filmsekvens, Vindbruset stod redan på ”off”.Måste vara något annat knas. Hittade ett klipp på Youtube, som exakt visar mitt problem.Ljuddämpningen börjar vid ca 1,20.http://www.youtube.com/watch?v=ltNgjd8mjhw Sedan var jag i telefonkontakt med Panasonic, och enligt dom finns det tydligen inget att göra.Kameran är sådan. Inte heller är detta något fabrikationsfel, så att jag kan åberopa garantifel.Så jag är mycket tveksam till att min nästa kamera kommer att bli en Panasonic. Snacka om att jag är besviken.Konstigt att när man köper en nyare och bättre kamera, så visar det sig att den är sämre än min gamla.