Panasonic Lumix DMC-LF1

Unik superkompakt

Tanken med en LCD-sökare är så bra att den förtjänar ett bättre öde än det här. För annars är LF1 en suverän liten kamera.

Plus
Mycket bra skärpa Hög bildhastighet Liten och lätt Praktisk LCD-sökare
Minus
Optisk förvrängning Ingen pekskärm Brus från ISO 1600 Kort batteritid

Man inser problemet när man ser kameran. Hur Panasonics ingenjörer lyckats få plats med en LCD-sökare i något så tunt är inte lätt att begripa. LF1 är mindre än en smartmobil, ändå har den 7,1x zoom, inbyggt wifi och alltså en elektronisk sökare. Vilket jag tycker är en strålande idé. Då slipper man nämligen gissa vad som syns på skärmen när den suddas ut i starkt solljus. En titt i sökaren säger allt.

En annan bra detalj är storleken, kameran är så liten att den får plats i de flesta fickor. Trots det har Panasonic inte snålat in på något. Utom pekskärm, det finns inte. Inte GPS heller, förresten.

Men tack vare zoom från 28 mm vidvinkel till 200 mm tele, ljusstyrka f2,0 vid vidvinkel samt lagring av råfiler, blir Lumix LF1 intressant för fler än bara dem som är ute efter att fyra av slumpartade ögonblicksbilder. Egenskaperna gör den till en ypperlig andrakamera för erfarna fotografer med systemkameror, eller till en fin uppgradering från en smartmobil.

Fullspäckad
LF1 har en vridbar ring runt objektivet som ändrar en inställning man väljer själv. Till exempel zoom, bländare upp till f8,0 eller något annat av de sex möjliga alternativen. En Fn-knapp avgör vilken funktion som ska ändras och en snurrande ring på baksidan används för att bläddra mellan inställningarna.

Men tillbaka till sökaren. Den är väldigt liten. Det finns ingen sensor som aktiverar sökaren när du lyfter kameran till ögat. Du måste trycka på en knapp för att växla mellan sökare och skärm. Rent idealiskt hade man kunnat tänka sig att en sensor vore smart, då hade man enbart kunnat använda sökaren och använda skärmen till inställningar. Som på riktigt genomtänkta systemkameror. Men så är det alltså inte här.

Panasonic_DMC-LF1w_slant

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Sökaren är dessutom så liten att den känns trång. Allting i den blir litet och upplösningen känns för låg. Uppdateringar i seriefoto och panoreringar är svaga och färgerna ser inte alls ut som i verkligheten. LCD-sökaren är av samma typ som den Panasonic har i sina superzoomkameror i FZ-serien och kommer inte i närheten av kvaliteten på LCD-sökaren i Panasonics systemkameror.

Bildkvalitet
Vilket egentligen inte bildkvaliteten gör heller. Men visst, för att vara en kamera med så liten bildsensor (1/1,7-tums CMOS) är bilderna förvånansvärt bra.

De optiska svårigheterna man står inför med en 28–200 mm zoom går inte att dölja. Och det syns en ganska så tydlig vinjettering (ljusförlust) i hörnen på vidvinkel och full bländaröppning. Förvrängningen är starkt tunnformad och skärpan sjunker hastigt från centrum av bildytan ut mot hörnen. Men redan vid bländare 4 ser allt avgjort mycket bättre ut. Då är vinjetteringen måttlig och skärpan i hörnen påtagligt bättre. I andra änden, vid 200 mm, är objektivet inte lika skarpt som mellan 35 och 100 mm. Vilket är sweet-spot för LF1:s Leica-märkta objektiv. Där är skärpan också genomgående väldigt bra.

Bilderna har bra kontrast och lite matt färgmättnad jämfört med vad som är populärt i de flesta kompaktkameror. Till exempel Canon S110, som är naturlig att jämföra med.

Vid höga ISO-värden syns inte oväntat en del kornbrus. Man ser det redan från ISO 800 men det blir extra tydligt vid 3200 och 6400. Då är det störande och från ISO 6400 syns dessutom massiva färgstörningar. LF1 är inte alls sämre än sina konkurrenter på detta område, ännu så länge är det en del av små bildsensorers natur att orsaka kornbrus på hög ljuskänslighet.

Lockande alternativ
Lumix LF1 saknar inte rivaler, trots att den är ensam om att ha inbyggd LCD-sökare i sin klass. Bildkvaliteten är överlag hög men de optiska svårigheterna är inte så enkla att dölja. Om kraven är en så liten kamera som möjligt, som har råfiler, wifi och bra zoomräckvidd, finns det väldigt få alternativ. Den inbyggda sökaren är liten, men praktisk att ha emellanåt, fast jag tvivlar på att den på egen hand är nog för att någon ska välja LF1 i stället för exempelvis Lumix LX7. Som kostar lika mycket, tar bättre bilder och har mycket högre optiska prestanda.

LF1 är ett ypperligt val om storleken räknas, sökaren är ren bonus, men bildkvaliteten är inte riktigt i klass med de allra bästa i det här segmentet.

Bästa pris på Panasonic Lumix DMC-LF1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Kompaktkamera med 12,1 Mp-sensor (1/1,7 tum)
  • Optik: 28–200 mm/f2,0–5,9
  • Skärm: 3-tums LCD, 920 000 bildpunkter
  • Höjdpunkter: LCD-sökare, wifi, NFC, 7x zoom
  • Pris: 4 000 kr
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.