Panasonic Lumix DMC-GF6

Användarvänlig nybörjarkamera

Tack vare felfri bildkvalitet och hyggligt pris är Panasonics lilla systemkamera perfekt för nybörjare.

Plus
Skarp bildkvalitet Fina färger Praktisk wifi-funktion Liten och lätt
Minus
Kort batteritid Små knappar Kan inte ha sökare

Ingen idé att krångla till fotograferandet mer än nödvändigt. Ungefär så kan man sammanfatta Panasonics lilla Lumix GF6. Det är en kamera som är mitt i prick för nybörjare som helst vill få både hög bildkvalitet och enkla funktioner. Att den dessutom är så liten och lätt gör den bara ännu mer attraktiv som vardagskamera för vanligt folk.

Lumix GF6 ställer upp i samma klass som Sony NEX-3N och Olympus PEN E-PL5, båda med vridskärm, men Panasonic-kameran är trots sin enkla och överskådliga skötsel faktiskt snäppet vassare på ett par områden.

Den har en 16 Mp-bildsensor och filmar HD-video i full 1080p-upplösning, men pekskärmen har högre upplösning och kan vridas 180 grader runt och framåt. Perfekt för självporträtt, alltså. Någon blixtsko eller en möjlighet att montera på en sökare – som på PL5 – finns däremot inte. Å andra sidan har GF6 något som ingen av de närmaste konkurrenterna har:

Närfältskommunikation och wifi
Med wifi i kameran kan man överföra bilder trådlöst till mobilen eller surfplattan. Som regel är det inte lika enkelt att få till som det låter, men Panasonic har löst problemet. Man laddar ner en app till mobilen som man sedan kan fjärrstyra kameran med och ladda över bilderna till.

Om man har en mobil med NFC – närfältskommunikation – slipper man knappa in lösenordet på kameran. Då kopplar kameran och mobilen ihop sig automatiskt. Se bara till att aktivera wifi på kameran och öppna sedan appen på mobilen så är installationen busenkel. Håll mobilen bredvid kamerans vänstra sida så kopplas de ihop trådlöst och man kan börja överföra bilder och videofilmer på direkten. Det går också att titta på bilder på en smart-TV via wifi. Antingen direkt eller via det trådlösa hemnätverket.

Den vridbara pekskärmen ger tillgång till inställningar i skärmmenyn och gör kameran enkel att använda, även om det kan kännas för avancerat till en början för alla som saknar erfarenhet av systemkameror.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Lumix-kameran har Panasonics intelligenta autoexponering som tar hand om allt det tekniska, inklusive anpassade motivprogram. Eftersom kameran är så liten kan den kännas klumpig att sköta om man har stora händer. För de allra flesta är dock det kompakta formatet helt perfekt, delvis på grund av att det nya 14–42 mm-objektivet har krympt i storlek.

Panasonic_DMC-GF6t_slant_H_FS1442A_s

Skärmen är knivskarp och ljus och i bra belysning är autofokuseringen hyfsat snabb och precis. Responsen är omedelbar i alla funktioner, man slipper vänta på något, och det betyder att risken minskar att man går miste om en fullträff när något händer som man vill föreviga. I takt med att man vänjer sig vid kameran kan man utforska alla möjligheter, programmera de två funktionsknapparna med inställningar man ändrar ofta samt experimentera med alla kreativa möjligheter som finns inbyggda.

Hög bildkvalitet
Lumix GF6 är en utmärkt videokamera också. Den sparar filmerna som antingen platsbesparande AVCHD-filer eller mer konventionella MPEG4-filer som alla datorer enkelt hittar på minneskortet och laddar över till hårddisken automatiskt. AVCHD-filerna får du hitta själv – om du inte beslutar dig för att använda dig av den gräsliga programvaran som ingår när du köper kameran.

Tystgående autofokus och skarp videokvalitet betyder HD-video av hög kvalitet som passar fint på TV:n. Ljudet är däremot inte lika övertygande, det brusar lite för mycket och är tunt. Kameran går även att köpa med Panasonics ännu mindre 14–42 mm-objektiv med elektronisk zoom, det passar bättre till mjukare zoomningar när man filmar.

Stillbildskvaliteten tillhör toppklassen och är identisk med Lumix G6. Som har samma typ av bildsensor. Den optiska bildkvaliteten från G Vario-zoomen är genomgående hög. Måttlig förvrängning och vinjettering med största bländare och vidvinkel, i kombination med god skärpa och kontrast, gör Lumix-objektivet till en av klassens bättre standardzoomar.

Mycket bra och framför allt jämn färgbalans med oerhört fin färgmättnad höjer definitivt betyget. Kombinationen av optik och kamera resulterar i enastående detaljskärpa och fin bilddynamik. Det enda jag efterlyser är en aning bättre autofokusprecision i dåligt ljus när man tar bildserier och förevigar rörliga motiv. På det området har Olympus PL5 en fördel jämfört med GF6, som i övrigt måste betraktas som ett utmärkt alternativ i den här prisklassen.

Prisvärd och attraktiv
Personligen hade jag klarat mig fint med Lumix GF6. Panasonics lilla kamera saknar måhända sökare och blixtsko – vill man ha det passar Lumix G6 bättre – men den behändiga storleken, pekskärmen och den felfria bildkvaliteten gör den till en suverän nybörjarkamera. Som dessutom växer med uppgiften i takt med att fotografen lär sig mer och börjar experimentera med inställningar för att skapa sina eget kreativa uttryck. Att Panasonic tillsammans med Olympus har det överlägset största urvalet av tillbehör och optik i den här klassen gör Lumix GF6 extra lockande. En superb vardagskamera för de allra flesta.

Bästa pris på Panasonic Lumix DMC-GF6
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Systemkamera med 16,1 Mp-sensor i MFT-format
  • Optik: Vario 14–42 mm/f3,5–5,6 (28–84 mm)
  • Skärm: 3,0-tums LCD 1,04 miljoner bildpunkter
  • Höjdpunkter: Trådlös wifi och NFC, vridbar pekskärm
  • Pris: 5 500 kr
Pris: 5500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.