TEST AV Panasonic DMP-UB700

The one to watch

För krÀsna men prismedvetna filmfantaster Àr Panasonics nya UHD Blu-ray-spelare ett solklart val.

Ljud & Bild tycker:
Panasonic har plockat alla bildmÀssiga godsaker frÄn toppmodellen UB900 och friserat bort det mesta som Àr onödigt. Det gör DMP-UB700 till ett vÀldigt bra köp!
Aningen simpel fjÀrrkontroll och inga analoga utgÄngar, annars finns det inte mycket att klaga pÄ.

Panasonics produkthistoria Ă€r full av lyckade DVD- och Blu-ray-spelare i topp- och mellanklassen: i stort sett alla spelare vi har testat frĂ„n det japanska mĂ€rket kan betecknas som ”rekorderliga”.  Det beror bland annat pĂ„ ett nĂ€ra samarbete med filmbranschen och ett tĂ€mligen passionerat förhĂ„llande till bildkvalitet.
DMP-UB700 Ă€r nummer tvĂ„ i raden av 4K Blu-ray-spelare frĂ„n Panasonic. Den delar mĂ„nga tekniska specifikationer med toppmodellen DMP-UB900, fast har dem i ett nĂ„got förenklat och mer ekonomiskt paket. DĂ€rför seglar den upp direkt som en intressant utmanare, inte bara till Samsung och deras populĂ€ra UBD-K8500 utan Ă€ven till Panasonics eget flaggskepp. Är UB700 helt enkelt det bĂ€sta Blu-ray-köpet just nu?

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Fler likheter Àn olikheter
DMP-UB700 Àr byggd i Panasonics fabrik i Pilzen i Tjeckien, sida vid sida med toppmodellen UB900. Bortsett frÄn att UB700 saknar THX-stÀmpel (förmodligen för att spara licenskostnader) verkar de tekniska specifikationerna vÀldigt snarlika.
UtvÀndigt Àr de tvÄ spelarna nÀstan identiska. UB900 har ett nÄgot mer pÄkostat utförande med borstade topp- och sidoplattor, men det handlar mest om kosmetika. Konstruktionen Àr ocksÄ oerhört likartad, med ett fÄtal undantag i anslutningarna: UB700 saknar analoga 7.1-utgÄngar, de enda kontakterna Àr tvÄ HDMI-utgÄngar och en optisk digitalutgÄng. I övrigt kan det nÀmnas att UB700 har en enklare, 8-formad 2,5-amperes nÀtkabel medan UB900 har en mer robust kabel.

Avsaknad av analoga ljudutgÄngar Àr den största skillnaden mellan DMP-UB700 (överst) och DMP-UB900 (underst). Foto: Audun Hage
Avsaknad av analoga ljudutgÄngar Àr den största skillnaden mellan DMP-UB700 (överst) och DMP-UB900 (underst). Foto: Audun Hage

Enda besvikelsen med UB700 Àr den billiga fjÀrrkontrollen, utan bakbelysta knappar. Det följer inte heller med nÄgon HDMI 2.0-kabel i kartongen. Detta bör man ta med i berÀkningen nÀr man jÀmför den med storebrorsmodellen.

Läs också: Sony VPL-VW260ES
Superupplösning för en rimlig peng

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.

AnvÀndning och finesser
Förutom DVD och vanlig Blu-ray samt de nya UHD Blu-ray-skivorna kan Panasonic-spelaren spela mediefiler frÄn USB och nÀtverk. Filmformaten som stöds inkluderar HEVC, AVCHD, Xvid, MKV, MP4 och MPEG-2. Smart-plattformen har appar som YouTube och Netflix, den senare med stöd för 4K-upplösning. De som Àr intresserade fotografer har ocksÄ en möjlighet att titta pÄ sina alster via UB700:s bildvisning, som Àr förbÀttrad med kategoriserade miniatyrbilder i Ärets modell.
UB700 kÀnns dock ÀndÄ inte som den bÀsta allround-mediespelaren eftersom den laddar appar en hel del lÄngsammare Àn andra alternativ som Apple TV, Nvidia Shield och liknande. Den laddar ocksÄ filmerna nÄgot saktare Àn konkurrenter frÄn Samsung (men Àr dÀremot inte en snigel pÄ nÄgot sÀtt).

Bild
Trots vÀlfungerande finesser Àr det hÀr frÀmst en spelare för dig som vill ha glÀdje av de nya Blu-ray-filmerna med 4K-upplösning. Och hÀr fÄr vi bara ta av oss hatten: Panasonic-spelaren levererar verkligen en mÀsterlig bildkvalitet, vad vi Àn utmanar den med. Under testets gÄng har vi anvÀnt den tillsammans med bÄde Panasonics egen HDR-TV 65DX900 och JVC:s hemmabioprojektor DLA-X5000 med imponerande resultat.
UB700 Àr precis som UB900 utrustad med Panasonics 4K High-Precision Chroma Processor och den gör ett grundligt jobb med att skala upp vanlig Blu-ray och att visa de nya 4K-filmerna frÄn sin bÀsta sida. Den senaste tidens erfarenheter visar att det finns smÄ men tydliga skillnader i bildkvalitet mellan de olika 4K-spelarna, sÀrskilt nÀr det gÀller fÀrger. HÀr Àr Panasonic videoprocessor i sitt esse, med korrekt Ätergivning av bÄde traditionell Blu-ray (Rec 709-fÀrgrymd) och 4K Blu-ray (HDR med Rec 2020-fÀrgrymd). Det garanterar att bÄde gamla och nya titlar fÄr optimal fÀrgÄtergivning.
Panasonic-spelaren har ocksÄ ett par Àss i rockÀrmen, som Àr avsedda för de som inte har HDR-kompatibla TV-apparater. Den sÄ kallade Dynamic Range Conversion-funktionen konverterar ner frÄn HDR till SDR (Standard Dynamic Range), men lÄter dig samtidigt anpassa ljusstyrkan i signalen sÄ att den passar skÀrmen. Du kan ocksÄ vÀlja att stÀnga av HDR-biten i signalen, vilket Àr speciellt praktiskt tillsammans med vissa projektorer. Panasonic-spelaren har Àven en rad avancerade instÀllningar för de som vill fintrimma bildkvaliteten efter sin skÀrm, en speciell film eller den personliga smaken.
Chansen Àr stor att de som övervÀger en DMP-UB700 har ocksÄ en gedigen samling vanliga Blu-ray-skivor. De kan vara glada för Panasonics nykomling gör ett stabilt jobb med sÄdana filmer ocksÄ. För skojs skull jÀmförde vi med den utgÄngna DMP-BDT700 frÄn 2014 och upptÀckte att bildkvaliteten var ett snÀpp skarpare och jÀmnare i mÄnga fall, bÄde med och utan 4K-uppskalning.

Ljud
Som nÀmnts Àr DMP-UB700 nÄgot enklare utrustad Àn sin storebror pÄ ljudsidan. Utan analoga utgÄngar Àr HDMI och optisk utgÄng enda sÀttet att fÄ ljudet. Panasonic-spelaren har dubbla HDMI-utgÄngar som gör att du kan skicka ut ljudet (till exempel till en hemmabioförstÀrkare) och bilden (till exempel direkt till en TV) i var sin dedikerad kabel. UB700 har fullstÀndigt stöd för alla etablerade surroundljudformat, inklusive Dolby Atmos och DTS:X, och kan överföra dem via HDMI till förstÀrkare som stöder det. I praktiken Àr det dÀrför mycket fÄ som kommer att uppfatta bristen pÄ analoga utgÄngar som nÄgon större förlust.

LÀs ocksÄ: Test av 4 hemmabioreceivrar.

Slutsats
Panasonic DMP-UB700 Ă€r en vĂ€lutrustad ”lillebror” till toppmodellen UB900, men i praktiken Ă€r det vĂ€ldigt lite som skiljer de tvĂ„ spelarna i rena prestanda. UB700 har en nĂ„got billigare fjĂ€rrkontroll och fĂ€rre anslutningar, men exakt lika bra bild- och ljudkvalitet som sin storebror oberoende av bildmaterial. Och eftersom priset dessutom Ă€r bra sĂ„ gĂ„r DMP-UB700 rakt in pĂ„ rekommenderat-listan.

Fakta & Betyg:
 • 4K Blu-ray-spelare
  High Dynamic Range
  2 x HDMI (2.0)
  Optisk utgÄng
  Dolby Atmos, DTS:X

  Pris: 6,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: JVC DLA X7500

  Kontrastkungen

  NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Beam Projector

  För slö och för dyr

  Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×