Epson EH-TW6000

Autokalibrering

EH-TW6000 justerar färgerna automatiskt efter rummets ljusförhållanden, riktigt tufft!

Plus
Neutrala färger. Trådlös HDMI (TW6000W). 3D-glasögon ingår.
Minus
Matt svärta. Obekväma glasögon.

Medan Optoma HD33 har en ganska så begränsad zoomfunktion är Epson EH-TW6000 betydligt mer flexibel. Du kan få en bild på 100 tum med projektorn på allt från 2,9 till 4,7 meters avstånd. Inte heller Epson har linsjustering vilket innebär att TW6000 passar bäst att hängas i taket. Höjden till taket måste då ställas i mekaniskt, efter var någonstans på väggen du vill ha bilden. Du kan också vinkla den uppåt eller nedåt beroende på om den hänger i taket eller står på ett bord, men då måste du kompensera med digital keystone.

TW6000 går tyst och är enkel att sköta tack vare en överskådlig meny. Men det går inte att ställa in kontrast eller ljusstyrka direkt från fjärrkontrollen, man måste ge sig in i menysystemet.

Ett par 3D-glasögon ingår, men de sitter tyvärr väldigt illa på huvudet. De är tunga, skaver på näsan och kan innebära att många undviker att titta på 3D-film.

För 3 000 kronor extra får du modellen EH-TW6000W som har en trådlös HDMI-sändare. Den överför signalen okomprimerat och ”bit-perfect” och gör att du slipper dra en lång HDMI-kabel från Blu-ray-spelaren. Väldigt bekvämt! Det var faktiskt den modellen jag fick till testet och jag kan meddela att man inte tappar något i bildkvalitet.

Bildkvalitet
Epson-projektorn har en sensor som mäter ljuset i rummet och sedan justerar färgbalansen därefter. Praktiskt, och även om du garanterat kan kalibrera bättre för hand så tycker jag att färgåtergivningen verkar väldigt bra. Den kan dra en smula mot grönt, men det är nog mest när den står bredvid Optoma HD33 som betonar det röda en aning. Under alla omständigheter ser ansikten mer naturliga ut med Epson, och domedagsfilmen Terminator 4 har en mer neutral bild. Himmeln är grå precis som den ska, medan man nästan förväntar sig att solen ska titta fram med Optoma.

Epsons projektor har lite högre ljusstyrka än Optomas, vilket gör att den passar bättre i ett vanligt vardagsrum med viss belysning. Kan vara värt att tänka på!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Jag har antagligen blivit bortskämd av Optomas mjuka 120 Hz-rörelser, för TW6000 hackar mer i panoreringar och det gör att bilden ser aningen mindre skarp ut. Det är dock svärtan som är mest plågsam. Med dynamisk iris blir bilden visserligen mörk, fast på bekostnad av ljus. Och projektorn väsnas när den öppnar och sluter irisen, jag föredrar att stänga av funktionen helt. Då blir svart mattare än med Optoma-projektorn.

Svärtan är blåaktig, nästan som på en fem år gammal LCD-TV, så mörka scener är svåra att fängslas av. Skuggor gror igen, trots att de inte är särskilt mörka. Detta är ingen film noir-projektor!

3D-film funkar fint, det lilla flimret från de aktiva glasögonen vänjer man sig fort vid, så det tänker man bara på i början. Inga stora problem med crosstalk heller, så allt är godkänt. Fast så var det där med de förfärliga glasögonen …

Sammantaget är detta en billig projektor som gör hemmabion kul med en stor bild. Trots en matt svärta är den väl värd pengarna.

Medan Optoma HD33 har en ganska så begränsad zoomfunktion är Epson EH-TW6000 betydligt mer flexibel. Du kan få en bild på 100 tum med projektorn på allt från 2,9 till 4,7 meters avstånd. Inte heller Epson har linsjustering vilket innebär att TW6000 passar bäst att hängas i taket. Höjden till taket måste då ställas i mekaniskt, efter var någonstans på väggen du vill ha bilden. Du kan också vinkla den uppåt eller nedåt beroende på om den hänger i taket eller står på ett bord, men då måste du kompensera med digital keystone. TW6000 går tyst och är enkel att sköta tack vare en överskådlig meny. Men det går inte att ställa in kontrast eller ljusstyrka direkt från fjärrkontrollen, man måste ge sig in i menysystemet. Ett par 3D-glasögon ingår, men de sitter tyvärr väldigt illa på huvudet. De är tunga, skaver på näsan och kan innebära att många undviker att titta på 3D-film. För 3 000 kronor extra får du modellen EH-TW6000W som har en trådlös HDMI-sändare. Den överför signalen okomprimerat och ”bit-perfect” och gör att du slipper dra en lång HDMI-kabel från Blu-ray-spelaren. Väldigt bekvämt! Det var faktiskt den modellen jag fick till testet och jag kan meddela att man inte tappar något i bildkvalitet. Bildkvalitet Epson-projektorn har en sensor som mäter ljuset i rummet och sedan justerar färgbalansen därefter. Praktiskt, och även om du garanterat kan kalibrera bättre för hand så tycker jag att färgåtergivningen verkar väldigt bra. Den kan dra en smula mot grönt, men det är nog mest när den står bredvid Optoma HD33 som betonar det röda en aning. Under alla omständigheter ser ansikten mer naturliga ut med Epson, och domedagsfilmen Terminator 4 har en mer neutral bild. Himmeln är grå precis som den ska, medan man nästan förväntar sig att solen ska titta fram med Optoma. Epsons projektor har lite högre ljusstyrka än Optomas, vilket gör att den passar bättre i ett vanligt vardagsrum med viss belysning. Kan vara värt att tänka på! Jag har antagligen blivit bortskämd av Optomas mjuka 120 Hz-rörelser, för TW6000 hackar mer i panoreringar och det gör att bilden ser aningen mindre skarp ut. Det är dock svärtan som är mest plågsam. Med dynamisk iris blir bilden visserligen mörk, fast på bekostnad av ljus. Och projektorn väsnas när den öppnar och sluter irisen, jag föredrar att stänga av funktionen helt. Då blir svart mattare än med Optoma-projektorn. Svärtan är blåaktig, nästan som på en fem år gammal LCD-TV, så mörka scener är svåra att fängslas av. Skuggor gror igen, trots att de inte är särskilt mörka. Detta är ingen film noir-projektor! 3D-film funkar fint, det lilla flimret från de aktiva glasögonen vänjer man sig fort vid, så det tänker man bara på i början. Inga stora problem med crosstalk heller, så allt är godkänt. Fast så var det där med de förfärliga glasögonen … Sammantaget är detta en billig projektor som gör hemmabion kul med en stor bild. Trots en matt svärta är den väl värd pengarna.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Epson EH-TW6000
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • LCD-projektor
  • 1080p 3D
  • 2 200 Lumen, 40 000:1
  • 2 x HDMI 1.4
  • Avstånd/dukstorlek 1,32–2,15:1
  • 24 dB fläktljud (eco)
  • Pris: 14 300 kr (med 3D-glasögon)
Pris: 14300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.