annons
annons

Optoma HD33 och Epson EH-TW6000

3D-bio på snål budget

För äkta biokänsla i vardagsrummet är det fortfarande en projektor som gäller. Och nu kommer de billiga 3D-modellerna – med HD-upplösning!

Ska man framkalla biografsalongens intensiva känsla hemma i vardagsrummet så behöver man först och främst en stor och bra bild, plus ett bra ljud. Du får ingen biobild från en TV, oavsett om den är 40, 50 eller 60 tum stor. Även om de bästa TV-apparaterna kan ge en fin filmkänsla och helt klart överträffar en projektor om du tittar på film med ljuset på, så finns det ingenting som slår en projektor och en kvalitetsduk när ljuset släcks.

Utan att göra några direkta jämförelser med bättre och dyrare projektorer så har de bästa projektorerna för 15 000 kronor en imponerande bild, med ungefär samma kvalitet som en bra TV. Billig optik innebär dock att ljusstyrkan inte är likadan över hela filmduken, så att man framför allt i ljusa områden kan se lita olika schatteringar i skuggiga områden. Bilden blir inte heller fullt lika skarp och väldetaljerad som med mer avancerade projektorer. En enklare bildsensor betyder att svärtan rent allmänt är en smula ljusare på rund av ljusläckage.

Med 3D-film är det extra viktigt att mörklägga rummet eftersom ljusstyrkan reduceras markant genom de aktiva 3D-glasögonen. Kontrastnivån behöver däremot inte sänkas lika mycket eftersom ju svärtan också blir mörkare.

LCD eller DLP?
Här tittar vi närmare på en LCD-projektor från Epson och en DLP-projektor från Optoma. DLP-projektorer har ofta bättre kontrast än de med LCD-paneler, även om specifikationerna ibland säger något annat. LCD-projektorer kan ha en dynamisk iris för att trolla fram en mörkare svärta, men det innebär också att ljusa områden blir mörkare. DLP-tekniken är dessutom så gott som underhållsfri. Nackdelen är regnbågseffekten, som beror på att färgerna återges en och en av ett roterande färghjul. Varje pixel återges av en liten spegel som reflekterar just de färger som bildpunkten ska ha. Detta snabba pulserande orsakar regnbågseffekten som förekommer i kontrastrika bilder, men det är inte alla människor som lider av den. Prova själv innan du bestämmer dig.

Om du är känslig för regnbågseffekten bör du i stället välja en LCD-projektor. Den visar alla färger på samma gång. LCD-panelerna skapar bilden genom att ljus dirigeras av flytande kristaller, men är känsliga för smuts och damm. Därför har LCD-projektorerna ett dammfilter som måste bytas eller rengöras med jämna mellanrum, helst ett par gånger om året.

Ska man framkalla biografsalongens intensiva känsla hemma i vardagsrummet så behöver man först och främst en stor och bra bild, plus ett bra ljud. Du får ingen biobild från en TV, oavsett om den är 40, 50 eller 60 tum stor. Även om de bästa TV-apparaterna kan ge en fin filmkänsla och helt klart överträffar en projektor om du tittar på film med ljuset på, så finns det ingenting som slår en projektor och en kvalitetsduk när ljuset släcks. Utan att göra några direkta jämförelser med bättre och dyrare projektorer så har de bästa projektorerna för 15 000 kronor en imponerande bild, med ungefär samma kvalitet som en bra TV. Billig optik innebär dock att ljusstyrkan inte är likadan över hela filmduken, så att man framför allt i ljusa områden kan se lita olika schatteringar i skuggiga områden. Bilden blir inte heller fullt lika skarp och väldetaljerad som med mer avancerade projektorer. En enklare bildsensor betyder att svärtan rent allmänt är en smula ljusare på rund av ljusläckage. Med 3D-film är det extra viktigt att mörklägga rummet eftersom ljusstyrkan reduceras markant genom de aktiva 3D-glasögonen. Kontrastnivån behöver däremot inte sänkas lika mycket eftersom ju svärtan också blir mörkare. LCD eller DLP? Här tittar vi närmare på en LCD-projektor från Epson och en DLP-projektor från Optoma. DLP-projektorer har ofta bättre kontrast än de med LCD-paneler, även om specifikationerna ibland säger något annat. LCD-projektorer kan ha en dynamisk iris för att trolla fram en mörkare svärta, men det innebär också att ljusa områden blir mörkare. DLP-tekniken är dessutom så gott som underhållsfri. Nackdelen är regnbågseffekten, som beror på att färgerna återges en och en av ett roterande färghjul. Varje pixel återges av en liten spegel som reflekterar just de färger som bildpunkten ska ha. Detta snabba pulserande orsakar regnbågseffekten som förekommer i kontrastrika bilder, men det är inte alla människor som lider av den. Prova själv innan du bestämmer dig. Om du är känslig för regnbågseffekten bör du i stället välja en LCD-projektor. Den visar alla färger på samma gång. LCD-panelerna skapar bilden genom att ljus dirigeras av flytande kristaller, men är känsliga för smuts och damm. Därför har LCD-projektorerna ett dammfilter som måste bytas eller rengöras med jämna mellanrum, helst ett par gånger om året.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Optoma HD33 och Epson EH-TW6000
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-