Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Optoma HD33 och Epson EH-TW6000

3D-bio på snål budget

För äkta biokänsla i vardagsrummet är det fortfarande en projektor som gäller. Och nu kommer de billiga 3D-modellerna – med HD-upplösning!

Av / 2012-06-24 - 07:11
Optoma HD33 och Epson EH-TW6000
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Ska man framkalla biografsalongens intensiva känsla hemma i vardagsrummet så behöver man först och främst en stor och bra bild, plus ett bra ljud. Du får ingen biobild från en TV, oavsett om den är 40, 50 eller 60 tum stor. Även om de bästa TV-apparaterna kan ge en fin filmkänsla och helt klart överträffar en projektor om du tittar på film med ljuset på, så finns det ingenting som slår en projektor och en kvalitetsduk när ljuset släcks.

Utan att göra några direkta jämförelser med bättre och dyrare projektorer så har de bästa projektorerna för 15 000 kronor en imponerande bild, med ungefär samma kvalitet som en bra TV. Billig optik innebär dock att ljusstyrkan inte är likadan över hela filmduken, så att man framför allt i ljusa områden kan se lita olika schatteringar i skuggiga områden. Bilden blir inte heller fullt lika skarp och väldetaljerad som med mer avancerade projektorer. En enklare bildsensor betyder att svärtan rent allmänt är en smula ljusare på rund av ljusläckage.

Med 3D-film är det extra viktigt att mörklägga rummet eftersom ljusstyrkan reduceras markant genom de aktiva 3D-glasögonen. Kontrastnivån behöver däremot inte sänkas lika mycket eftersom ju svärtan också blir mörkare.

LCD eller DLP?
Här tittar vi närmare på en LCD-projektor från Epson och en DLP-projektor från Optoma. DLP-projektorer har ofta bättre kontrast än de med LCD-paneler, även om specifikationerna ibland säger något annat. LCD-projektorer kan ha en dynamisk iris för att trolla fram en mörkare svärta, men det innebär också att ljusa områden blir mörkare. DLP-tekniken är dessutom så gott som underhållsfri. Nackdelen är regnbågseffekten, som beror på att färgerna återges en och en av ett roterande färghjul. Varje pixel återges av en liten spegel som reflekterar just de färger som bildpunkten ska ha. Detta snabba pulserande orsakar regnbågseffekten som förekommer i kontrastrika bilder, men det är inte alla människor som lider av den. Prova själv innan du bestämmer dig.

Om du är känslig för regnbågseffekten bör du i stället välja en LCD-projektor. Den visar alla färger på samma gång. LCD-panelerna skapar bilden genom att ljus dirigeras av flytande kristaller, men är känsliga för smuts och damm. Därför har LCD-projektorerna ett dammfilter som måste bytas eller rengöras med jämna mellanrum, helst ett par gånger om året.

Produkter i detta test

Epson EH-TW6000

Autokalibrering

EH-TW6000 justerar färgerna automatiskt efter rummets ljusförhållanden, riktigt tufft!

Neutrala färger. Trådlös HDMI (TW6000W). 3D-glasögon ingår.
Matt svärta. Obekväma glasögon.
Läs hela testet

Optoma HD33

Kvalitet till lågpris

Optoma HD33 målar upp en skarp bild med fin kontrast och ljusstyrka. Och 3D-känslan är väldigt bra.

Bra bild i 2D och 3D. Tyst. Sköna 3D-glasögon.
Ingen linsjustering. Inte särskilt effektiv zoom. 3D-glasögon ingår ej.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Rulla till toppen