Oppo UDP-203

Juni 2017Oppo UDP-203

Kompromisslös!

Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett från Ultra HD Blu-ray-formatet.

Plus
Solid byggkvalitet, ont om brus, snabb uppstart och styrning samt utsökt bildkvalitet gör Oppo UDP-203 till en odiskutabel toppklasspelare.
Minus
Högt pris och brist på Netflix/YouTube i 4K är de enda större bristerna.

Oppo är ett namn som lär klinga bekant hos alla film- och filmentusiaster. Den amerikanska tillverkaren har ett rykte om sig att leverera några av marknadens bästa Blu-ray-spelare: modeller som BDP-103 och BDP-105 var länge regerande mästare i highend-klassen.

Oppos första Ultra-HD Blu-ray-spelare har däremot låtit vänta på sig. Medan Panasonic och Samsung var snabba på att lansera sina första spelare har Oppo tagit god tid på sig att utveckla sin första generation – förmodligen för att undvika ”barnsjukdomar”. På samma gång har de stoppat i ett par fiffiga finesser som entusiasterna kommer att uppskatta. Nu är den nya spelaren äntligen här och vi har tagit en titt på UDP-203!

Design

I känd Oppo-stil har UDP-203 ett gediget utförande och är förtroendeingivande tung, med en borstad front som ser exklusiv ut. För den som har hifi-racket fullt av påkostade hifi-komponenter passar Oppo in perfekt. Den stabila byggkvaliteten har naturligtvis också sina fördelar utöver de rent kosmetiska. Oppo har arbetat särskilt mycket med drivverket för att garantera en stabil och felfri avläsning och vi märkte redan från första gången vi startade den att drivverket i UDP-203 väsnas betydligt mindre än hos konkurrenterna.

Användning och finesser

UDP-203 visar sig direkt vara en mycket snabb och bekväm spelare att använda. Startmenyn visas omedelbart och det är praktiskt taget noll väntetid när man öppnar luckan, laddar in skivan eller läser av filmen. Det är befriande jämfört med Panasonic DMP-UB900 som tar betydligt längre tid på sig att göra samma sak.

Oppos fjärrkontroll är stabil, med knappar som lyser när man lyfter upp den. Det är otroligt praktiskt med direktknappar till de viktigaste inställningarna i stället för att behöva ta ”omvägen” genom menyerna.

UDP-203 är en renodlad Blu-ray-spelare, här finns alltså inga appar som Netflix eller YouTube ombord. Somliga (kanske särskilt projektorägare) kommer att sakna sådana integrerade i samma plattform, komplett med 4K-upplösning, HDR och allt annat. Å andra sidan finns det många utmärkta mediespelare där ute som löser detta! UDP-203 stöder uppspelning av alla kända format via nätverk (DLNA). Dessutom har Oppo koncentrerat sig på att göra Blu-ray-uppspelningen så optimal som möjligt, och det verkar ha gett resultat.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Bildkvalitet

Vi har testat Oppo-spelaren på flera TV-skärmar, inklusive LG:s OLED-modell 65E7V och vår egen referens, Panasonic TX-65DX900E. Och UDP-203 ser alldeles lysande ut på dessa mycket kräsna HDR-skärmar! Med ”The Revenant” i spelaren får vi vara med om en helt grym upplevelse. Oppo-spelaren målar upp en suverän kontrast mellan himmel och träd, skärpan och detaljrikedomen är imponerande, samtidigt som rörelserna är mjuka och sömlösa när Leo tar sig fram i terrängen. ”Mad Max: Fury Road” är en annan krävande UHD Blu-ray-film med superstark kontrast och imponerande färgpalett. UDP-203 gör inte bort sig här heller och levererar de många nyanserna korrekt.

Oppos utmaning är att även billigare spelare som Panasonic DMP-UB900 och UB700 gör det här jobbet på ett alldeles utmärkt sätt. Skillnaderna mellan de tre spelarna är i bästa fall på akademisk nivå, och även om vi dyker in djupt i materialet, med hel rad filmer och testbilder, så är det svårt att utse en klar vinnare.

Oppo har däremot ett par uppenbara fördelar för oss som gillar att ”tweaka” inställningarna för att få optimal bild tillsammans med en viss TV eller projektor. För det första är det oerhört befriande att kunna gå rakt in i inställningsmenyn samtidigt som filmen snurrar!

Bildmenyn är också full av praktiska justeringar som du kan använda för att få bästa möjliga bild i just din hemmabio. I synnerhet projektoranvändare kommer att uppskatta möjligheten att finjustera ljusnivån i filmen, eller ”Strip HDR”-funktionen som tar bort HDR-informationen utan att tappa den extra färginformationen.

Efter att ha använt Panasonic och Oppo sida vid sida ett par dagar är det ingen tvekan om att båda är utmärkta Blu-ray-spelare, men Oppo har det där lilla extra i form av användarvänlighet som kan knuffa ner Panasonic från ”tronen”.

Dolby Vision

UDP-203 har ett annat äss i rockärmen som gör den till en attraktiv allround-spelare. Oppo rullade nyss ut en firmware-uppdatering som gör den kompatibel med filmer i Dolby Vision HDR-formatet!

Dolby egen HDR-standard har ett par tekniska fördelar (dynamiska metadata) som gör att filmen kan variera kontrastnivån från scen till scen. Vår erfarenhet av Netflix-serierna ”Daredevil” och ”Iron Fist” är att Dolby-versionen ser mycket bättre ut än HDR-10, som har en mer statisk kontrast. De första Blu-ray-titlarna med Dolby Vision (Despicable Me 1 och 2” är helt klart värda en närmare titt – naturligtvis under förutsättning att du även har en TV som stöder formatet (företrädesvis LG OLED).

 

Slutsats

Med ett pris på 9 000 kronor är Oppo UDP-203 en av marknadens dyrare Blu-ray-spelare. Det är naturligt att fråga sig varför det är värt att betala så mycket, framför allt när en lysande spelare som Panasonic UB700 går att köpa för ungefär hälften. Men UDP-203 har mycket att erbjuda de kräsnaste av oss: detta är en blixtsnabb filmspelare som är mycket bekväm att använda! Användaren hamnar verkligen i förarsätet, med ett läckert gränssnitt och en stabil fjärrkontroll med massor av direktknappar. UDP-203 har en uppsjö av inställningar och är perfekt för dig som vill klämma ut den bästa möjliga bilden ur din hemmabio. En kompromisslös spelare för kompromisslösa användare!

 

<
>
UDP-203 har bra anslutningar till TV:n och det ingår en HDMI-kabel.
Oppo är ett namn som lär klinga bekant hos alla film- och filmentusiaster. Den amerikanska tillverkaren har ett rykte om sig att leverera några av marknadens bästa Blu-ray-spelare: modeller som BDP-103 och BDP-105 var länge regerande mästare i highend-klassen. Oppos första Ultra-HD Blu-ray-spelare har däremot låtit vänta på sig. Medan Panasonic och Samsung var snabba på att lansera sina första spelare har Oppo tagit god tid på sig att utveckla sin första generation – förmodligen för att undvika ”barnsjukdomar”. På samma gång har de stoppat i ett par fiffiga finesser som entusiasterna kommer att uppskatta. Nu är den nya spelaren äntligen här och vi har tagit en titt på UDP-203!

Design

I känd Oppo-stil har UDP-203 ett gediget utförande och är förtroendeingivande tung, med en borstad front som ser exklusiv ut. För den som har hifi-racket fullt av påkostade hifi-komponenter passar Oppo in perfekt. Den stabila byggkvaliteten har naturligtvis också sina fördelar utöver de rent kosmetiska. Oppo har arbetat särskilt mycket med drivverket för att garantera en stabil och felfri avläsning och vi märkte redan från första gången vi startade den att drivverket i UDP-203 väsnas betydligt mindre än hos konkurrenterna.

Användning och finesser

UDP-203 visar sig direkt vara en mycket snabb och bekväm spelare att använda. Startmenyn visas omedelbart och det är praktiskt taget noll väntetid när man öppnar luckan, laddar in skivan eller läser av filmen. Det är befriande jämfört med Panasonic DMP-UB900 som tar betydligt längre tid på sig att göra samma sak. Oppos fjärrkontroll är stabil, med knappar som lyser när man lyfter upp den. Det är otroligt praktiskt med direktknappar till de viktigaste inställningarna i stället för att behöva ta ”omvägen” genom menyerna. UDP-203 är en renodlad Blu-ray-spelare, här finns alltså inga appar som Netflix eller YouTube ombord. Somliga (kanske särskilt projektorägare) kommer att sakna sådana integrerade i samma plattform, komplett med 4K-upplösning, HDR och allt annat. Å andra sidan finns det många utmärkta mediespelare där ute som löser detta! UDP-203 stöder uppspelning av alla kända format via nätverk (DLNA). Dessutom har Oppo koncentrerat sig på att göra Blu-ray-uppspelningen så optimal som möjligt, och det verkar ha gett resultat.

Bildkvalitet

Vi har testat Oppo-spelaren på flera TV-skärmar, inklusive LG:s OLED-modell 65E7V och vår egen referens, Panasonic TX-65DX900E. Och UDP-203 ser alldeles lysande ut på dessa mycket kräsna HDR-skärmar! Med ”The Revenant” i spelaren får vi vara med om en helt grym upplevelse. Oppo-spelaren målar upp en suverän kontrast mellan himmel och träd, skärpan och detaljrikedomen är imponerande, samtidigt som rörelserna är mjuka och sömlösa när Leo tar sig fram i terrängen. ”Mad Max: Fury Road” är en annan krävande UHD Blu-ray-film med superstark kontrast och imponerande färgpalett. UDP-203 gör inte bort sig här heller och levererar de många nyanserna korrekt. Oppos utmaning är att även billigare spelare som Panasonic DMP-UB900 och UB700 gör det här jobbet på ett alldeles utmärkt sätt. Skillnaderna mellan de tre spelarna är i bästa fall på akademisk nivå, och även om vi dyker in djupt i materialet, med hel rad filmer och testbilder, så är det svårt att utse en klar vinnare. Oppo har däremot ett par uppenbara fördelar för oss som gillar att ”tweaka” inställningarna för att få optimal bild tillsammans med en viss TV eller projektor. För det första är det oerhört befriande att kunna gå rakt in i inställningsmenyn samtidigt som filmen snurrar! Bildmenyn är också full av praktiska justeringar som du kan använda för att få bästa möjliga bild i just din hemmabio. I synnerhet projektoranvändare kommer att uppskatta möjligheten att finjustera ljusnivån i filmen, eller ”Strip HDR”-funktionen som tar bort HDR-informationen utan att tappa den extra färginformationen. Efter att ha använt Panasonic och Oppo sida vid sida ett par dagar är det ingen tvekan om att båda är utmärkta Blu-ray-spelare, men Oppo har det där lilla extra i form av användarvänlighet som kan knuffa ner Panasonic från ”tronen”.

Dolby Vision

UDP-203 har ett annat äss i rockärmen som gör den till en attraktiv allround-spelare. Oppo rullade nyss ut en firmware-uppdatering som gör den kompatibel med filmer i Dolby Vision HDR-formatet! Dolby egen HDR-standard har ett par tekniska fördelar (dynamiska metadata) som gör att filmen kan variera kontrastnivån från scen till scen. Vår erfarenhet av Netflix-serierna ”Daredevil” och ”Iron Fist” är att Dolby-versionen ser mycket bättre ut än HDR-10, som har en mer statisk kontrast. De första Blu-ray-titlarna med Dolby Vision (Despicable Me 1 och 2” är helt klart värda en närmare titt – naturligtvis under förutsättning att du även har en TV som stöder formatet (företrädesvis LG OLED).  

Slutsats

Med ett pris på 9 000 kronor är Oppo UDP-203 en av marknadens dyrare Blu-ray-spelare. Det är naturligt att fråga sig varför det är värt att betala så mycket, framför allt när en lysande spelare som Panasonic UB700 går att köpa för ungefär hälften. Men UDP-203 har mycket att erbjuda de kräsnaste av oss: detta är en blixtsnabb filmspelare som är mycket bekväm att använda! Användaren hamnar verkligen i förarsätet, med ett läckert gränssnitt och en stabil fjärrkontroll med massor av direktknappar. UDP-203 har en uppsjö av inställningar och är perfekt för dig som vill klämma ut den bästa möjliga bilden ur din hemmabio. En kompromisslös spelare för kompromisslösa användare!
 
[gallery ids="67295,67296"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Oppo UDP-203
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Oppo UDP-203
4K Blu-ray-spelare
High Dynamic Range
2 x HDMI (2.0)
Optisk utgång
Dolby Atmos, DTS:X

Pris: 9000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.