annonse
annonse
Juni 2017Oppo UDP-203
Test av: Oppo UDP-203

Kompromisslös!

Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett från Ultra HD Blu-ray-formatet.

Ljud & Bild tycker

Solid byggkvalitet, ont om brus, snabb uppstart och styrning samt utsökt bildkvalitet gör Oppo UDP-203 till en odiskutabel toppklasspelare.
Högt pris och brist på Netflix/YouTube i 4K är de enda större bristerna.
annonse

Oppo är ett namn som lär klinga bekant hos alla film- och filmentusiaster. Den amerikanska tillverkaren har ett rykte om sig att leverera några av marknadens bästa Blu-ray-spelare: modeller som BDP-103 och BDP-105 var länge regerande mästare i highend-klassen.

Oppos första Ultra-HD Blu-ray-spelare har däremot låtit vänta på sig. Medan Panasonic och Samsung var snabba på att lansera sina första spelare har Oppo tagit god tid på sig att utveckla sin första generation – förmodligen för att undvika ”barnsjukdomar”. På samma gång har de stoppat i ett par fiffiga finesser som entusiasterna kommer att uppskatta. Nu är den nya spelaren äntligen här och vi har tagit en titt på UDP-203!

Design

I känd Oppo-stil har UDP-203 ett gediget utförande och är förtroendeingivande tung, med en borstad front som ser exklusiv ut. För den som har hifi-racket fullt av påkostade hifi-komponenter passar Oppo in perfekt. Den stabila byggkvaliteten har naturligtvis också sina fördelar utöver de rent kosmetiska. Oppo har arbetat särskilt mycket med drivverket för att garantera en stabil och felfri avläsning och vi märkte redan från första gången vi startade den att drivverket i UDP-203 väsnas betydligt mindre än hos konkurrenterna.

Användning och finesser

UDP-203 visar sig direkt vara en mycket snabb och bekväm spelare att använda. Startmenyn visas omedelbart och det är praktiskt taget noll väntetid när man öppnar luckan, laddar in skivan eller läser av filmen. Det är befriande jämfört med Panasonic DMP-UB900 som tar betydligt längre tid på sig att göra samma sak.

Oppos fjärrkontroll är stabil, med knappar som lyser när man lyfter upp den. Det är otroligt praktiskt med direktknappar till de viktigaste inställningarna i stället för att behöva ta ”omvägen” genom menyerna.

UDP-203 är en renodlad Blu-ray-spelare, här finns alltså inga appar som Netflix eller YouTube ombord. Somliga (kanske särskilt projektorägare) kommer att sakna sådana integrerade i samma plattform, komplett med 4K-upplösning, HDR och allt annat. Å andra sidan finns det många utmärkta mediespelare där ute som löser detta! UDP-203 stöder uppspelning av alla kända format via nätverk (DLNA). Dessutom har Oppo koncentrerat sig på att göra Blu-ray-uppspelningen så optimal som möjligt, och det verkar ha gett resultat.

Bildkvalitet

Vi har testat Oppo-spelaren på flera TV-skärmar, inklusive LG:s OLED-modell 65E7V och vår egen referens, Panasonic TX-65DX900E. Och UDP-203 ser alldeles lysande ut på dessa mycket kräsna HDR-skärmar! Med ”The Revenant” i spelaren får vi vara med om en helt grym upplevelse. Oppo-spelaren målar upp en suverän kontrast mellan himmel och träd, skärpan och detaljrikedomen är imponerande, samtidigt som rörelserna är mjuka och sömlösa när Leo tar sig fram i terrängen. ”Mad Max: Fury Road” är en annan krävande UHD Blu-ray-film med superstark kontrast och imponerande färgpalett. UDP-203 gör inte bort sig här heller och levererar de många nyanserna korrekt.

Oppos utmaning är att även billigare spelare som Panasonic DMP-UB900 och UB700 gör det här jobbet på ett alldeles utmärkt sätt. Skillnaderna mellan de tre spelarna är i bästa fall på akademisk nivå, och även om vi dyker in djupt i materialet, med hel rad filmer och testbilder, så är det svårt att utse en klar vinnare.

Oppo har däremot ett par uppenbara fördelar för oss som gillar att ”tweaka” inställningarna för att få optimal bild tillsammans med en viss TV eller projektor. För det första är det oerhört befriande att kunna gå rakt in i inställningsmenyn samtidigt som filmen snurrar!

Bildmenyn är också full av praktiska justeringar som du kan använda för att få bästa möjliga bild i just din hemmabio. I synnerhet projektoranvändare kommer att uppskatta möjligheten att finjustera ljusnivån i filmen, eller ”Strip HDR”-funktionen som tar bort HDR-informationen utan att tappa den extra färginformationen.

Efter att ha använt Panasonic och Oppo sida vid sida ett par dagar är det ingen tvekan om att båda är utmärkta Blu-ray-spelare, men Oppo har det där lilla extra i form av användarvänlighet som kan knuffa ner Panasonic från ”tronen”.

Dolby Vision

UDP-203 har ett annat äss i rockärmen som gör den till en attraktiv allround-spelare. Oppo rullade nyss ut en firmware-uppdatering som gör den kompatibel med filmer i Dolby Vision HDR-formatet!

Dolby egen HDR-standard har ett par tekniska fördelar (dynamiska metadata) som gör att filmen kan variera kontrastnivån från scen till scen. Vår erfarenhet av Netflix-serierna ”Daredevil” och ”Iron Fist” är att Dolby-versionen ser mycket bättre ut än HDR-10, som har en mer statisk kontrast. De första Blu-ray-titlarna med Dolby Vision (Despicable Me 1 och 2” är helt klart värda en närmare titt – naturligtvis under förutsättning att du även har en TV som stöder formatet (företrädesvis LG OLED).

 

Slutsats

Med ett pris på 9 000 kronor är Oppo UDP-203 en av marknadens dyrare Blu-ray-spelare. Det är naturligt att fråga sig varför det är värt att betala så mycket, framför allt när en lysande spelare som Panasonic UB700 går att köpa för ungefär hälften. Men UDP-203 har mycket att erbjuda de kräsnaste av oss: detta är en blixtsnabb filmspelare som är mycket bekväm att använda! Användaren hamnar verkligen i förarsätet, med ett läckert gränssnitt och en stabil fjärrkontroll med massor av direktknappar. UDP-203 har en uppsjö av inställningar och är perfekt för dig som vill klämma ut den bästa möjliga bilden ur din hemmabio. En kompromisslös spelare för kompromisslösa användare!

 

Fakta & Betyg:
 • Pris: 9 000:-

  Oppo UDP-203
  4K Blu-ray-spelare
  High Dynamic Range
  2 x HDMI (2.0)
  Optisk utgång
  Dolby Atmos, DTS:X

  Les också:

  Laserprecision

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

  Den allra häftigaste hemmabion

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

  Rejäla doningar

  Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

  Morosam muskelknippe

  Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

  Ballerina med bazooka

  Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

  Dansar på moln

  Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.

  Gör det mesta rätt

  Samsungs anläggning gör det mesta väldigt bra. Det finns egentligen bara ett problem.

  Klassledaren

  Ändligen en soundbar från Heos som är så komplett att den överträffar allt annat i klassen.

  Fortfarande bland de bästa

  Även om Sonos-anläggningen börjar bli lite till åren så är den fortfarande ett väldigt säkert köp.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse