TEST AV Oppo 105D

Kungen av Blu-ray

Den bÀsta bildvisaren har fÄtt en extra Darbee-twist. Och ljudsidan Àr (mycket) bÀttre Àn du tror.

Ljud & Bild tycker:
Oppo 105D Ă€r kungen i den hĂ€r produktkategorin. Den kan i stort sett allt och gör det sĂ„ bra det bara gĂ„r att göra. Den har dessutom en ljuddel som Ă€r mycket bĂ€ttre Ă€n du tror. En i och för sig rĂ€tt dyr Blu-ray spelare – men den Ă€r sĂ„ mycket mer Ă€n bara det. Du fĂ„r faktiskt rasande mycket för pengarna.
Det kÀnns som om man fokuserat sÄ mycket pÄ det inre att den yttre skönheten glömts en smula. Den extra Darbee-funktionen Àr egentligen mest för den som har en stor hemmabio med en ordentlig projektor.

SE gullikon 2014.indd

Oppo Àr en firma som pÄ relativt kort tid blivit referensen för Blu-ray-spelare. Det har gÄtt sÄ lÄngt att det inuti vÀldigt mÄnga Blu-ray spelare som vill vara nÄgot pÄ marknaden, sitter det faktiskt en Oppo som de andra firmorna modifierat i en eller annan grad för att sÀtta en egen prÀgel pÄ det hela.

Och Oppo har aldrig gjort annat Ă€n att bara tillverkat de bĂ€sta maskinerna. Det har inte varit nĂ„gon smart marknadsföring och maskinerna har inte gjorts extra sexiga – snarare tvĂ€rtom. Man har skapat sig ett namn genom att ryktet spridit sig om att det fanns en ”hemlig” firma som tillverkade nĂ„got som bara var bĂ€ttre.

Läs också: Sony VPL-VW260ES
Superupplösning för en rimlig peng

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.

Tidigt satte en av de mest högaktade firmorna helt enkelt bara in en Oppo i sitt eget kabinett och tog vÀldigt mycket pengar för det. Man trodde naivt nog att ingen skulle upptÀcka det, men det tog inte mÄnga sekunder innan det var spritt över vÀrlden. I slutÀnden blev det en sÄ stor prestigeförlust för firman att de fortfarande kÀmpar för att bygga upp sitt mÀrke igen.

Oppo blev som sagt standard, och nu hymlar de flesta inte med att de anvĂ€nder en modifierad Oppo i sina maskiner – varför gĂ„ över Ă„n efter vatten, nĂ€r nu Oppo redan gör nĂ„got som du inte kan göra mycket bĂ€ttre? SĂ„ har konkurrenterna istĂ€llet fokuserat pĂ„ att göra ljudet bĂ€ttre, men i och med Oppo 105 har Oppo sjĂ€lva kommit efter dem pĂ„ ljudsidan. I de senaste D-modellerna har man dessutom lagt till en bildförbĂ€ttring, det sĂ„ kallade Darbee Visual Presence.

LÀgger vi sÄ till att spelaren i princip klarar alla media och format du kan tÀnka dig och lite till, kan fungera som en surroundprocessor och dessutom sköta tvÄkanalsljud pÄ ett ordentligt sÀtt, verkar det som om den nya Oppo 105D kunde vara den ultimativa lösningen till bÄde hemmabio och hifi. Vi ser nÀrmare pÄ det.

LĂ€ckert – och enkelt
Redan vid uppackningen kĂ€nns det bra. En rĂ€tt trevlig och som det verkar vĂ€lbyggt maskin, vĂ€l presenterad och med en bra bruksanvisning. Men den ser standardbetonad ut, det kĂ€nns lite som min gamla Nakamichi-kassettbandare – ocksĂ„ helt osexig och utan nĂ„gon flĂ€rd i ett normalkabinett som ser ut som det mesta andra, men inuti var det bara det kanske bĂ€sta du kunde fĂ„.

Jag valde att gÄ pÄ intuition och se vad jag kunde fÄ ut utan att lÀsa pÄ. Det Àr inte nÄgra större problem med att se vad man ska göra nÀr man gÄr igenom de olika menyerna. Och nÀr jag sitter och gör alla setup-rutiner och stÀller in det hela, för det Àr rÀtt mycket som kan och bör stÀllas in, fÄr jag ett mycket positivt intryck av apparaten.

Det Àr liv i den direkt och du kan i och för sig börja spela med en gÄng, om du har lust. Den ville inte visa bild med den 10-meters HDMI-kabel (av mycket ordinÀr kvalitet) jag hade och som fungerar till projektorn, men med flera andra kortare varianter var det inget problem. Jag valde att börja gÄ igenom maskinen nÀr den var kopplad till min tv.

Jag kopplade in den medföljande wifi-donglen och var pÄ webben nÀstan direkt. Menyn visar flera olika nÀtverksmöjligheter, inklusive YouTube och Netflix, dessutom finns det nÄgra som du inte kan se om du inte befinner dig i rÀtt land, som exempelvis BBC iPlayer och Vudu. Det Àr inte det största urvalet hÀr kanske, och som vanligt Àr det rÀtt trögt att köra t.ex. sökning pÄ YouTube med en fjÀrrkontroll. Netflix startade inte alltid, det verkar i skrivande stund vara ett problem mellan Netflix och en del Netflix-kompatibel hÄrdvara. Men det gÄr att komma in och dÄ fungerar det fint och med den bÀsta Netflix-bild jag sett hittills.

I övrigt Àr bildkvaliteten och hela upplÀgget pÄ maskinen överlÀgset bra. Du kan stÀlla in i princip vad som helst som Àr av betydelse och allt i menydelen kÀnns mer Àn genomtÀnkt. För att vara en multispelare Àr den ocksÄ nÄgorlunda snabb i skivhanteringen, vilket Àr positivt för en otÄlig recensent.

oppo105r
Baksidan innehĂ„ller alla de in- och utgĂ„ngar du behöver – och lite till. Notera att stereoutgĂ„ngen finns i bĂ„da balanserad och obalanserad form.

Ljud
Ser vi pÄ ingÄngar och utgÄngar, sÄ finns det mÀngder, inklusive MHL för mobila enheter. HÀr finns allt det du behöver. Dessutom Àr alla specifikationer top notch, det verkar inte vara nÄgonstans som Oppo försökt ta en genvÀg. Snarare tvÀrtom. Med testens begrÀnsade plats kan vi dessvÀrre bara gÄ in pÄ fÄ saker, resten kan den intresserade sjÀlv hitta pÄ Oppos hemsida dÀr du t.ex. kan ladda hem bruksanvisningen för att se vad den ocksÄ kan. Och det Àr i princip allt.

Ljudet har man ju lagt ner extra möda pÄ i 105-modellen. Man har satt in tvÄ ESS Sabre32 Reference Audio-digitalomvandlare, en för 7.1-utgÄngarna och en för stereoutgÄngen. BÄda anvÀnder en 32-bit Hyperstream DAC-topologi som sÀgs ge ett större dynamikomrÄde och minimera bÄde jitter och distorsion. Det finns bÄde balanserad och obalanserad dedikerad analog stereoutgÄng och digitalutgÄngar i form av RCA och Toslink.

Hade jag tillverkat rena cd-spelare i samma prisklass och en bit upp hade jag blivit nervös – Oppo 105 lĂ„ter sannerligen övertygande pĂ„ musik. JodĂ„, du kan hitta cd-spelare som lĂ„ter bĂ€ttre, men nog inte för det hĂ€r priset. Och den kan spela alla skivor och klarar bĂ„de tvĂ„- och multikanal, till och med HDCD-filter har man byggt in. NĂ€r Oppo 105 D dessutom kan allt det andra den kan pĂ„ bildsidan, sĂ„ Ă€r det helt enkelt strĂ„lande vĂ€rde för pengarna.

Jag har hört mÄnga vÀsentligt dyrare cd-spelare som fÄr stryk sÄ det gör ont av Oppo 105. Vi fÄr ett ljud med det lugn, den detaljrikedom och den supertysta bakgrund som jag egentligen bara förvÀntar mig av dedikerade cd-spelare av hög klass. Dac:en har en lite annan, nÄgot varmare karaktÀr Àn den Burr-Brown-typ jag Àr van vid, men det Àr bara en annan sida av samma mynt. Det Àr en bra dac som sitter i.

Man har uppgraderat den asynkrona USB-ingÄngen till att Àven klara av DSD 64/128, i övrigt klarar den 24/192. Dessutom har Oppo ocksÄ haft den goda smaken att bygga in en riktigt bra hörlursförstÀrkare i apparaten. NÀr vi ser en hörlursutgÄng i en sÄdan hÀr typ av apparat brukar vi inte precis jubla över kvaliteten, men hÀr Àr undantaget som bekrÀftar regeln. Det Àr en överraskande bra hörlursförstÀrkare som Àr kopplad direkt pÄ en av Sabre32-dac:arna, och Àven det bekrÀftar att nÀr Oppo gör nÄgot sÄ gör man det ordentligt.

LjudmÀssigt kan du ocksÄ anvÀnda Oppo 105D som en enkel surroundprocessor, den har utgÄngar till slutsteg för varje kanal och du kan stÀlla in hela ljudprocessningen via en lÀttbegriplig meny.

105EU-7.1-audio-hires
Det ytterst kapabla kretskort som ger dig de analoga 7.1-utgÄngarna, sÄ att du kan koppla till de slutsteg du önskar. Den inbyggda processorn ska absolut inte underskattas, nÀr Oppo gör nÄgot gör de det tydligen ordentligt.

Bild
4K Up-scaling, DVD Up-Conversion, Full HD 1080p Output, True 24p Video, bildmÀssigt Àr Oppo 105 D som vi redan sagt state-of-the-art. Det Àr bara sÄ. Bilden Àr exceptionellt bra pÄ Blu-ray och jag vet egentligen inte vad man skulle anvÀnda för apparat som kunde vara avgörande bÀttre.

TillgÄngen av Darbee Visual Prescence Àr bara extra lök pÄ laxen, men samtidigt mer eller mindre överkurs och mest bara för den som verkligen stÀller extra krav. Man bör alltid vara misstÀnksam mot manipulerande kretsar, men hÀr fÄr man nÄgot som faktiskt fungerar och gör upplevelsen av bilden ett snÀpp. Resultatet Àr att du fÄr en upplevelse av lite bÀttre skÀrpa och mer klarhet, men utan att bilden dÀrför blir hÄrdare som den lÀtt blir med konventionella kontrollmöjligheter. Det kÀnns lite mer high-end och otroligt nog fÄr du en kÀnsla av mer naturlighet. Men det Àr mycket subtila skillnader det handlar om.

Vi kan ocksĂ„ avslöja, att om du anvĂ€nder en TV har du inte samma utbyte som om du anvĂ€nder en projektor och kör större bildformat. Det gĂ„r att se en liten skillnad med Darbee inkopplad om man ser noga efter, en skillnad i form av en generellt mer distinkt bild – som man i och för sig rĂ€tt snabbt tar som en sjĂ€lvklarhet. Men ju bĂ€ttre och större bildvisare du anvĂ€nder, desto mer kan du ha anvĂ€ndning av Darbee.

PÄ min 46-tums TV Àr det knappast vÀrt mödan egentligen, men med projektorn och 115-tumsduken Àr det lite mer vettigt. Men man ska vara försiktig med hur kraftigt man anvÀnder den, lite för stor justering och bilden blir mer hÄrd och mer onaturlig igen. Du kan slÄ av och pÄ samt justera Darbee via en knapp pÄ fjÀrren.

Slutsats
Oppo 105D Àr helt enkelt kungen i den hÀr produktkategorin. Inte nog med att den bildmÀssigt Àr kanon, har fÄtt den extra Darbee-funktionen och klarar nÀstan allt du kan drömma om, den har dessutom hÀr fÄtt en ljuddel som Àr bildsidan vÀrdig. Speciellt rekommenderad Àr bara förnamnet.

Vad Àr Darbee Visual Presence?

Bilden ska bli Ă€nnu bĂ€ttre, sĂ€ger man, med Darbee-kretsen. Men vad handlar det om egentligen? I korthet kan vi sĂ€ga att det Ă€r en sorts videoprocessning som ska öka kĂ€nslan av klarhet och djup i bilden. Det Ă„stadkommer man hos Darbee genom att arbeta med luminansen (ljusstyrkan) i de enskilda pixlarna, lite som hur en konstnĂ€r arbetar för att förstĂ€rka djup och detaljer i en tavla. Det ska resultera i en mer dynamisk och â€œĂ€kta” bild. Effekten Ă€r dessutom justerbar, sĂ„ du bestĂ€mmer sjĂ€lv hur mycket effekt du vill ha. Man arbetar alltsĂ„ nere pĂ„ enskilda pixlar, vilket naturligtvis krĂ€ver en hel del berĂ€kningskraft. SjĂ€lva tekniken Ă€r inte helt enkel att förklara, men inne pĂ„ Darbee Visual Presence hemsida hittar du mer information.

Darbee har ocksÄ egna stand-alone-produkter, men sÄ vitt jag vet Àr Oppo den hittills enda Blu-ray-spelare som inkorporerat möjligheten. Darbee lÀgger sjÀlva upp till att sÀlja in möjligheten till fler tillverkare, och vi spÄr att sÄ ocksÄ kommer att bli fallet.
Och bara för att poĂ€ngtera det – Darbee-möjligheten ersĂ€tter inte nĂ„gon del i den ursprungliga Oppo 105, den Ă€r bara en extra möjlighet som du kan anvĂ€nda om du vill. I övrigt fungerar Oppo 105D precis som tidigare.

Fakta & Betyg:
  • Alla tĂ€nkbara in- och utgĂ„ngar för bild och ljud
  • Skivformat: BD-Video, Blu-ray 3D, DVD-Video, DVD-Audio, AVCHD, SACD, CD, HDCD, Kodak Picture CD, CD-R/RW, DVD±R/RW, DVD±R DL, BD-R/RE
  • Strömförbrukning: 55 watt (standby: 0,5 watt)
  • MĂ„tt: 430 x 123 x 311 mm (BxHxD)
  • Vikt: 7,9 kg
  • Pris: 15 500 kr
  • septon.se
  Pris: 15,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: JVC DLA X7500

  Kontrastkungen

  NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Beam Projector

  För slö och för dyr

  Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×