Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Onkyo TX-NR636

Atmosfäriskt ljud

Onkyo ställer upp med en luftig och mäktig ljudbild. Detta är också den enda i prisklassen som har surroundformatet Dolby Atmos.

Av / 2014-10-29 - 05:00
Onkyo TX-NR636
Geir Gråbein Nordby

SE gullikon 2014.indd

Rent ljudmässigt har Onkyo en fin receiver. Draken Smaugs röst är stor och pampig och när elden sprutar genom rummet mullrar det härligt i hela kroppen. Den djupa rösten är lite svulstig längst ner i basen, precis som med Yamaha, men Onkyo är klarare i det övre basregistret, vilket gör att basen upplevs som mindre färgad. Det betyder att ljudbilden blir ännu lite mer naturlig. I mer lågmälda scener med luftig musik och lugn dialog är Onkyo ett litet snäpp mer öppen än Yamaha, och när det klingar i fäktande svärd så sjunger det mer om stålet.

Film är verkligen underhållande eftersom Onkyo låter både klart och upplöst, samtidigt som den sparkar ifrån sig bra. Ljudet är aningen varmare än hos Pioneer, men lite ljusare än Yamaha.

Av samma skäl låter piano mer snärtigt och lekfullt än med Yamaha. Ur den synvinkeln påminner Onkyo mer om Sony och Pioneer. Lite rundare i mellanregistret än Pioneer och lite mer upplöst i övertonerna än Sony.

Funktioner
Onkyo är väl förberedda för framtiden med sin TX-NR636. Om kommande Hollywood-filmer i 4K Ultra HD-upplösning får kopieringsskydd med den nya HDCP 2.2-standarden så är Onkyo den enda tillverkaren hittills som stöder detta. Enda nackdelen är att chippet från Silicon Optics inte klarar fullt 12-bitars färgdjup (4:4:4), utan får nöja sig med vanligt 8-bitars (4:2:0). Samma som Blu-ray-formatet i dag.

TX-NR636 är den enda i sin prisklass som har ljudformatet Dolby Atmos. Med hjälp av ett extra par högtalare i taket återskapas äkta 3D-ljud. Skillnaden mot andra format med höjdhögtalare, till exempel Audyssey DSX och Yamaha Presence, är att Dolby Atmos-formatet ska lagras på själva filmen och därför återges betydligt mer exakt. Det är som att jämföra Dolby ProLogic med Dolby Digital. När detta skrivs (i september) har Atmos-uppdateringen inte kommit till Onkyo ännu, så vi har inte kunnat testa det i praktiken.

Användning
Onkyo-receivern är enkel och intuitiv att använda. Jag saknar dock AirPlay, eftersom alla konkurrenter har det. Spotify Connect finns däremot på plats, och DLNA eller Bluetooth kan användas till allting annat.

Onkyo har bytt ut Audyssey-rumskorrektionen mot sin egen AccuEQ. Den korrigerar inte fronthögtalarna utan försöker i stället ställa in de övriga högtalarna så att de låter som dem. Förmodligen eftersom Atmos-formatet i kombination med Audyssey kräver för mycket processorkraft. AccuEQ fungerar dock bara sådär. Även om systemet inte gör någonting med fronthögtalarna eller subbasen så tycker jag att ljudbilden tappar en hel del tryck i rytmerna när EQ:n är på. När jag stänger av EQ-inställningarna stramas ljudbilden upp och blir mer levande. Det är möjligt att det finns fasproblem här. Jag föredrar därför att stänga av EQ:n.

Slutsats
Onkyo TX-NR636 är tack vare HDCP 2.2 den mest framtidsinriktade receivern i sin prisklass. Nackdelen är att den inte stöder fullt 12-bitars färgdjup utan är begränsad till 8-bitars. Samma som Blu-ray. Receivern har dessutom Dolby Atmos, som ger ett superstort surroundljud med kompatibla filmer.

På film är Onkyo underhållande, med både kraft och klarhet. Musik funkar utmärkt av samma anledning. Totalt sett är det den här receivern vi hade velat ha.

Ljud & Bild tycker

Stor och tjusig ljudbild, med god kontroll på stridsscener och ren dialog. Receivern är framtidssäker med HDCP 2.2 och Dolby Atmos ger äkta sfäriskt surroundljud. Rumskorrektionen är en simpel historia och EQ-inställningarna gör att det låter lite livlöst. Stäng av EQ:n.

Också i detta test:

4 hemmabioreceivrar

Sony STR-DN1050

Lättanvänd och potent

Sonys receiver är enkel att använda och urskiljer elementen i ljudbilden på ett bra sätt.

Sony bjuder på ett dynamiskt och rent ljud och skiljer fint mellan röster och instrument. Specialeffekter på film smäller till bra. Dessutom är detta en ytterst användarvänlig hemmabioreceiver.
Bör paras ihop med högtalare som låter en smula varmt och fylligt, annars kan det låta lite hårt i toppen.
Läs hela testet

Pioneer VSX-924

Späckad med funktioner

Den här välljudande receivern har fler funktioner än du kommer att använda.

En välutrustad receiver som har fler inställningar än du kan drömma om. Dialogen låter klockrent, tack vare en bra och neutral tonalitet ända ner till basregistret. Detta är naturligtvis något som hela ljudbilden tjänar på.
Pioneer kan låta lite hårt när den blir stressad. Fjärrstyrning från mobil präglas av väl många funktioner, så man måste bläddra mycket och tappar lite översikt.
Läs hela testet

Yamaha RX-V677

Fart och fläkt

Yamaha har alltid insett att det är kul med muskler i hemmabion. I det här fallet saknas bara en mer delikat hand.

Tack vare fokus på stort basljud och ett fylligt mellanregister har man aldrig tråkigt med Yamaha. Ett riktigt litet krutpaket! Dessutom är den användarvänlig.
Övertonerna saknar lite upplösning.
Läs hela testet

Sammanfattning

Små skillnader

Surroundreceivrarna i den här klassen har blivit så fintrimmade att det är svårt att höra skillnad på dem. Funktionslistorna är också tämligen likadana. Ingen är perfekt, men en skiljer sig från mängden.

Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen