annonse
annonse

Test av: OnePlus 5

Nästan lika bra

OnePlus 5 vill gärna vara med och leka med de stora grabbarna, men missar med kameran.

Lyd & Bilde mener

OnePlus levererar återigen en galet snabb telefon med några av marknadens bästa specifikationer.
Telefonen är inte vattentät, kameran haltar och det finns fortfarande ingen port för SD-kort.
annonse

I somras dök en av årets mest hajpade mobiltelefoner upp i butikerna. Folk övernattade i kön och hoppades bli en av de första som fick lägga vantarna på vidundret. Var det nya iPhone? Nej. Konstigt nog var det en kinesisk Android-telefon – som visserligen liknar den nuvarande iPhone 7 Plus på pricken. Nördarna väntade på OnePlus 5. Telefonen är den sjätte i ordningen från det kinesiska märket, som de senaste åren har blivit uppmärksammat i mobilbranschen tack vare en udda försäljningsstrategi och billiga telefoner av hög kvalitet. I takt med att varumärket har blivit mer känt och utbrett har priserna dock stigit och därmed har ett av huvudargumenten för att investera i en OnePlus-telefon försvunnit. OnePlus 5 tar den här trenden till nya höjder eftersom priset nu närmar sig mobilerna som OnePlus oblygt kopierar.

Mer av samma sak

Först och främst kopierar dock OnePlus sig själva, och det är uppenbart att OnePlus 5 är en vidareutveckling av OnePlus 3T, som kom i slutet av 2016. De två telefonerna har nästan identisk – och därmed lika tråkig – design. Man får dessutom samma styrkor och svagheter. Här finns plats för två SIM-kort, men inget SD-kort. Telefonen är inte vatten- och dammtät och finns i ett mycket begränsat antal färger. Detta går dock att leva med om man i stället ser vad man faktiskt får. Processorn är den senaste versionen av Snapdragon och nu finns telefonen med hela 8 GB RAM om man investerar i den dyraste versionen med 128 GB lagringsutrymme. Det lär räcka.

RAM-rekord!

Det är inte många telefoner som har så mycket RAM och man kan med rätta fråga sig om det ens är nödvändigt? Beroende på hur mycket man multitaskar med telefonen kan det vara mer eller mindre relevant. Ju mer minne det finns att jonglera runt med, desto mindre är chansen för att det laggar. Ett annat exempel är när man bläddrar nedåt snabbt i webbläsaren.

Även när man öppnar appar märker man hur mycket kräm det är OnePlus 5. I normala fall har jag en iPhone 7 Plus och jag märkte en tydlig skillnad mellan den och OnePlus 5 när jag öppnade samma app på båda telefonerna. iPhone måste tänka efter lite medan OnePlus sprätter upp appen direkt på skärmen. Imponerande. Våra benchmark-testet visar också tydligt att den nya OnePlus-mobilen ligger i täten och överträffar sin föregångare på alla punkter.

Dash Charge & AMOLED

Ett annat område där OnePlus 5 är blixtrande snabb är laddningen. Precis som föregångaren har den vad OnePlus kallas för ”Dash charge”, vilket i korta ordalag innebär man kan ladda telefonen till 2/3 på en halvtimme. Det är fruktansvärt praktiskt eftersom man alltid hinner få in lite ström innan man ska rusa ut genom dörren även om man glömde ladda under natten.

Att batteriet är på 3300 mAh gott och väl räcker för en dags användning är också ett plus.

Skärmen på OnePlus 5 är nästan identisk med den på 3T. Det handlar även denna gång om en skarp AMOLED-skärm, som återigen får nöja sig med en upplösning på 1080 x 1920 pixlar. Telefonen passar därför inget vidare till VR, som helst ska ha högre upplösning – som vi till exempel hittar i Samsung Galaxy S8 – men sparar samtidigt batteri eftersom den inte behöver sätta fart på lika många pixlar. Detta är en förnuftig kompromiss och ytterst få kommer att betrakta det som ett problem.

En bättre kamera?

En viktig punkt där OnePlus 5 skiljer sig från sin föregångare är på kameran. Som på iPhone 7 Plus har OnePlus gjort plats för en kamera med två linser på baksidan. Och de fungerar på precis samma sätt som hos Apple. Huvudlinsen är på 16 Mp medan den sekundära telelinsen har 20 Mp. Precis som Apple kan man zooma in 2x med telelinsen och ta bilder i porträttläge, där bakgrunden ser oskarp ut. Det fungerar bra i stora drag, men det finns ändå tydliga skillnader mellan telefonerna. Framför allt i dåligt ljus klarar sig OnePlus5 inte lika bra. iPhone 7 lyckas föreviga natthimlen en sommarkväll i juli, medan OnePlus 5 har större problem och introducerar massor av grynigheter och brus. Programvaran som styr graden av suddighet i bakgrunden är helt enkelt för aggressiv och skär in för mycket i själva motivet. Det är lite synd och något som mycket väl kan tyda på att det har med programvaran att göra. Hur som helst så är det också ett bra exempel på att man inte får en bra telefon bara genom att sätta ihop bra komponenter.

Slutsats

Inga träd växer till himlen och även om OnePlus 5 gör mycket bra så har den en del brister som är svåra att bortse från. Särskilt när priset är så högt som det är. Det är smart med dubbla SIM-kort men vi skulle hellre ha sett att det fanns plats för ett SD-kort. Skärmen är otroligt snygg, DASH-laddningen är genial och processorn och RAM-minnet gör telefonen blixtrande snabb. Tyvärr är kameran en besvikelse, som den var i 3T också, och direkt jämförd med några av dagens andra toppmobiler så tappar OnePlus 5 poäng. Vill du ha en galet snabb och ganska bra telefon med okej kamera går det fint att satsa på OnePlus 5. Är kameran väldigt viktig bör du hellre titta på modeller som HTC U11, Samsung Galaxy S8 eller iPhone 7 Plus.

Vill du ha en galet snabb och ganska bra telefon med okej kamera går det fint att satsa på OnePlus 5

 

Fakta & Betyg:
 • OnePlus 5
  5,5-tums Full HD Optic AMOLED-skärm
  Qualcomm Snapdragon 835, 6/8 GB RAM
  Android 7.1.1 Nougat, Oxygen OS
  16 Mp f/1,7 20 Mp (f/2,6), LED-blixt, 16 Mp frontkamera (f/2,6)
  64 eller 128 GB internminne
  3 3000 mAh, USB-C, Dash-laddning
  2G/3G/4G Cat 6. LTE, Dual-SIM
  Fingeravtrycksläsare. NFC, Bluetooth® 5.0, GPS,
  Mått och vikt: 154,2 x 74,1 x 7,3 mm/153 gram
  Webb: oneplus.net

  Tillverkare:
  OnePlus
  Pris:
  5.500,-
  Importör:
  OnePlus

  Läs också:

  Sony Xperia XZ2

  Med slankare och mjukare linjer samt vrålande prestanda är Xperia XZ2 Sonys sportmodell.

  Mycket för pengarna

  Sonys bästa mellanklassmobil hittills, och en av de allra bästa på marknaden.

  Nytändning för mellanklassen

  Samsungs mer prisvärda modell känns lyxig och gör det mesta bra, men kostar därefter.

  Bästa Android-plattan för pengarna

  Kan man få en surfplatta som är lika bra som en budget-iPad och har samma prislapp?

  Slimmad och snabb

  Samsung visar att deras äldre modeller är bra köp och fortfarande är med i matchen.

  Flexibel och familjevänlig

  Med tillbehör både för vuxna och barn är det här surfplattan hela familjen kan ha glädje av.

  Prisvärd medieplatta

  Om prestanda inte är det viktigaste är Huaweis platta ett bra val för filmtittande.

  Tunn och bildskön

  ZenPad gör det mesta rätt men några missar drar ned totalbetyget.

  Bärbar hemmabio

  Bra bild och ljud ger förutsättningar för en bio-platta men hanteringen är besvärlig.

  iPad till budgetpris

  Med denna bättre prissatta budgetmodell finns det inget bättre köp i prisklassen.

  Bäst för pengarna

  OnePlus 5T är blixtrande snabb och har ett vasst pris.

  Nästan perfekt mellanklassmobil

  Moto X4 är snabb, tålig och har bra batteritid, men kameran är en besvikelse.

  På forsidan nu

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

  Taylor Sheridan (regissör) ligger bland annat bakom de underbara manuskripten till Sicario och Hell or High Water. Med sin andra...

  Here and Now: Fasaden rämnar

  Den aningen konstruerat progressiva/liberala familjen Bayer-Boatwright lever livet i de finare delarna av Portland, Oregon. Pappan i huset, Greg (Tim...

  Philips 65OLED873

  Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.