TEST AV OnePlus 3T

En blixtsnabb kines

Samsung och Huawei har all anledning att vara nervösa.

Ljud & Bild tycker:
OnePlus 3T Àr en snygg telefon som dessutom Àr blixtsnabb och har en stor och lÀcker skÀrm.
Kameran har lite problem i dÄligt ljus och det saknas port för SD-kort. Priset har gÄtt upp lite för mycket.

Letar du efter en ny smartmobil av phablet-storlek och tycker att Samsungs Galaxy S-modeller och Google Pixel Àr lite för dyra sÄ kan du titta nÀrmare pÄ ett kinesiskt alternativ. OnePlus Àr fortfarande relativt nya pÄ mobilmarknaden, men har ÀndÄ pÄ bara ett par Är lyckats etablera sig i en bransch som prÀglas av svÄr konkurrens.

Deras senaste toppmodell, OnePlus 3T, pĂ„minner om nĂ„got vi har sett förut – och det har vi faktiskt ocksĂ„. Modellen Ă€r en vidareutvecklad version av OnePlus 3, som kom i juni 2016. Den ersĂ€tter den föregĂ„ende modellen, som nu utgĂ„r. DĂ„ Ă€r bara frĂ„gan om det finns anledning att uppgradera, om du redan Ă€ger den förra modellen?

T som i Turbo

T:et i den nya modellbeteckningen stĂ„r för Turbo och gĂ€ller framför allt en nyare och lite snabbare Snapdragon-processor. PĂ„ papperet Ă€r den 10 % snabbare, men eftersom bĂ„da telefonerna har samma mĂ€ngd RAM-minne sĂ„ Ă€r det inget man mĂ€rker i praktiken. MissförstĂ„ oss inte, de Ă€r blixtsnabba bĂ„da tvĂ„. Även batteriet har uppgraderats, sĂ„ att du nu fĂ„r 3400 mAh i stĂ€llet för 3000 som den första modellen hade. Det lĂ„ter kanske inte som sĂ„ mycket, men Ă€r en förbĂ€ttring med mer Ă€n 12 % och innebĂ€r att telefonen nu enklare klarar en hel dags mĂ„ttfull anvĂ€ndning. Telefonen laddas via USB-C-porten i nederkant och med hjĂ€lp av Dash Charge-funktionen laddas upp till 60 % pĂ„ mindre Ă€n en timme – inte illa. Den sista egentliga förbĂ€ttringen Ă€r frontkameran som har gĂ„tt frĂ„n 8 till 16 Mp. Sammantaget handlar det om förhĂ„llandevis blygsamma förbĂ€ttringar.

Mer av samma

Utöver detta Ă€r de tvĂ„ modellerna fullstĂ€ndigt identiska och bara en ny mörkare fĂ€rg visar att det handlar om ny telefon. Designen Ă€r snygg och strömlinjeformad och de mjukt rundade hörnen gör den skön att hĂ„lla i handen. Det Ă€r bara kameran som kan beskrivas som en riktig designblunder eftersom den sticker ut vĂ€l mycket pĂ„ baksidan – som Ă€r gjord av aluminium och tillsammans med den stora glasskĂ€rmen ger ett intryck av hög kvalitet. Vi gillar sĂ€rskilt den snabba fingeravtryckslĂ€saren och den speciella notisknappen pĂ„ vĂ€nstersidan som har tre instĂ€llningar.

Precis som i föregÄngaren sitter det en otroligt bra skÀrm i 3T. Den Àr fortfarande 5,5 tum stor och bÄde ljusstark, skarp och fÀrgrik. Trots storleken Àr upplösningen dock bara Full-HD, medan dyrare mobiler har tagit steget upp till QHD. Det stör oss dock inte sÄ mycket eftersom QHD sÀllan behövs pÄ en sÄ liten skÀrm.

Nu med Nougat

NÀr 3T kom ut körde den fortfarande Android Marshmallow, precis som sin föregÄngare. Det Àndrades i januari nÀr det gick att uppgradera till Nougat. OnePlus har dessutom utrustat telefonen med en nyare version av deras eget anpassade OxygenOS 3.5-grÀnssnitt som gör det snabbt och smidigt att navigera runt i telefonen. Det Àr snyggt och prydligt, utan att Àndra för mycket pÄ Googles standardversion.

NÀr det gÀller internt lagringsutrymme Àr möjligheterna tyvÀrr lite begrÀnsade. OnePlus har snÄlat in pÄ microSD-porten, precis som i den förra modellen. Du mÄste dÀrför bestÀmma dig för om du kan nöja dig med 64 GB eller om du ska investera i den större modellen med 128 GB. Skillnaden i pris Àr bara 400 kronor, sÄ vi rekommenderar att du vÀljer den stora modellen.

En sak som sÀkert kommer att glÀdja somliga Àr möjligheten att anvÀnda tvÄ SIM-kort.

Lite öm tÄ

En annan kĂ€nslig punkt förutom minnet Ă€r kameran. Som vi har sett förut i den hĂ€r prisklassen Ă€r just kameran ett av de omrĂ„den som skiljer agnarna frĂ„n vetet och i slutĂ€ndan motiverar ett högre pris för de dyraste telefonerna. DĂ€rmed inte sagt att kameran i 3T Ă€r dĂ„lig, för det Ă€r den verkligen inte, men den har sina begrĂ€nsningar. Telefonen tar riktigt anstĂ€ndigt bilder med fina detaljer och bra fĂ€rgĂ„tergivning – sĂ€rskilt i HQ-lĂ€ge – men om vi pressar den och försöker ta bilder i dĂ„ligt ljus sĂ„ börjar 3T dock uppvisa ett par tecken pĂ„ svaghet. Kameran fĂ„ngar helt enkelt inte upp tillrĂ€ckligt mycket ljus, sĂ„ bilderna kan lĂ€tt se lite urlakade ut. Även HDR-lĂ€get Ă€r lite tveksamt eftersom det alltför lĂ€tt syns ghosting i bilderna om du inte lyckas hĂ„lla handen helt blickstilla. I slutĂ€ndan Ă€r detta dock smĂ„saker som inte betyder nĂ„got för den stora helheten.

Slutsats

Köper du OnePlus 3T fĂ„r du oerhört mycket telefon för pengarna, sĂ„ lĂ€nge du kan leva med en kamera som har lite problem i dĂ„lig belysning och avsaknaden av möjlighet att uppgradera det interna minnet. Direkt jĂ€mfört med den förra modellen utan ”T” finns det dock inte mycket att hĂ€mta. Skillnaden mellan dem Ă€r helt enkelt för liten, sĂ„ vi undrar varför OnePlus över huvud taget har slĂ€ppt 3T sĂ„ snart efter den förra modellen. Dessutom har priset gĂ„tt upp rejĂ€lt, sĂ„ 3T kan inte kan marknadsföras som highend till budgetpris, vilket var ett av de största försĂ€ljningsargumenten för OnePlus 3. Trots detta mĂ„ste vi ge OnePlus beröm för 3T, som Ă€r en bĂ„de lĂ€cker och snabb Android-smartmobil anno 2017. Den ska nog kunna slĂ„ss med bĂ„de Samsung och Huawei om kunderna.

quote

Fakta & Betyg:
 • OnePlus 3T
  5,5-tums Full HD Optic AMOLED
  Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821, 6GB RAM
  Android 6.0. Marshmallow, kan uppgraderas till Nougat
  16 Mp frontkamera med f/2.0, phase detection autofocus, OIS, LED-blixt
  64 eller 128 GB internminne
  3400 mAh, USB-C-kontakt, snabbladdning
  2G/3G/4G Cat 6. LTE, Dual-SIM
  FingeravtryckslÀsare, NFC, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, BeiDou
  MĂ„tt/vikt: 152,7 x 74,7 x 7,4 mm/158 gram

  Prestanda
  Geekbench 4: 1678 single core, 3881 multi core
  Basemark X 1.1: 43,021
  3D Mark Slingshot: 3543 Slingshot Extreme: 2657
  AnTuTU (v6.2.7): 156,386
  BaseMark OS II: 2651, 3436, 2781, 4845, 1066
  PCMark work 2.0: 5965
  Basemark Web: 111.2

  Pris: 4,300,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung Galaxy A8 (2018)

  NytÀndning för mellanklassen

  Samsungs mer prisvÀrda modell kÀnns lyxig och gör det mesta bra, men kostar dÀrefter.
  TEST: Android-surfplatta

  BÀsta Android-plattan för pengarna

  Kan man fÄ en surfplatta som Àr lika bra som en budget-iPad och har samma prislapp?
  TEST: OnePlus 5T

  BÀst för pengarna

  OnePlus 5T Àr blixtrande snabb och har ett vasst pris.
  TEST: Motorola Moto X4

  NĂ€stan perfekt mellanklassmobil

  Moto X4 Àr snabb, tÄlig och har bra batteritid, men kameran Àr en besvikelse.
  TEST: Huawei Mate 10 Pro

  NĂ€stan perfekt toppmodell

  Huawei Mate 10 Pro gör otroligt mÄnga saker rÀtt.
  TEST: Asus ZenFone 4 Pro ZS551KL

  Asus-mobil i skrytklassen

  Asus toppmodell har prestanda som kan mÀta sig med de allra bÀsta. Och skrÀmma livet av din kamera.
  TEST: 6 mobiltelefoner

  Mobilerna för önskelistan

  MÄnga förnyar mobilabonnemanget lagom till jul. HÀr Àr de bÀsta nya modellerna att vÀlja mellan.
  TEST: Asus ZenFone 4 ZE554KL

  Fotomodell frÄn Asus

  Asus vill vara med pÄ smartmobilmarknaden. Zenfone 4 vÀnder sig till mobilfotografer som vill fÄ den stora bilden.
  TEST: Apple iPhone 8 Plus

  BĂ€sta kameramobilen

  iPhone 8 Plus Àr inte bara den snabbaste mobilen utan ocksÄ den som tar bÀst bilder.
  TEST: Honor 9

  UtmÀrkt budgetmobil

  Honor 9 Àr en av de bÀsta telefonerna i sitt segment.
  TEST: OnePlus 5

  NĂ€stan lika bra

  OnePlus 5 vill gÀrna vara med och leka med de stora grabbarna, men missar med kameran.
  TEST: HTC U11

  En snygg comeback

  HTC Àr pÄ rÀtt vÀg, Àven om designen borde ha varit mer genomtÀnkt.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×