annonse
annonse
annonse

Olympus Tough TG-5

Det bästa allväderskameran

Ska man ha en bra kamera som tål stryk så bör det vara en Olympus TG-5.

Plus
Utmärkt bildkvalitet, användarvänlig och många praktiska funktioner. Snabb autofokus och 4K-video ger skarpa och fina filmer.
Minus
Begränsad bländarkontroll, lågupplöst skärm. Det finns kameror som tål ännu mer.

Inga andra kameror är så praktiska för aktiva människor som allväderskameror. Sådana tål det mesta. Tappar du dem i asfalten, i vattnet eller i en snödriva så är det ingen kris. Allväderskameror är byggda för att tåla en omgång.

De tål mer än vanliga kameror, och definitivt mer än din mobiltelefon gör. Dessutom blir bilderna mycket bättre.

Åtminstone om du köper en bra. Nikon, Ricoh och inte minst Olympus har robusta alternativ till en kompaktkamera. Olympus är kanske mest känd. Deras Tough-modeller har i princip satt standarden för vad en allväderskamera ska tåla, och de senaste utgåvorna har även gjort stora framsteg i bildkvalitet.

Som den här: Tough TG-5. Efterträdaren till testvinnaren TG-4 ser precis likadan ut, men det enda som är kvar är 25–100 mm-zoomen och batteriet. Resten är förbättrat.

Bland höjdpunkterna finns 4K-video, 20 bilder/s i serie, inbyggd bildstabilisator och en ny 12-megapixels bildsensor. Den har färre pixlar än föregångaren, men med hjälp av en ny bildprocessor har Olympus försökt förbättra bildkvaliteten. Särskilt vid hög ljuskänslighet. Med föregångaren blev bilderna ganska så grumliga redan vid ISO 1600.

Kameran går att dyka med. Ner till 15 meter. Ska du ännu djupare behöver du ett undervattenshus som heter PT-058. Då kan du dyka ner till 45 meters djup med kameran.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Den tål fritt fall från 2,1 meter, temperaturer ner till 10 minusgrader grader och det finns ett brett sortiment av tillbehör för aktiva fotografer.

Till exempel telekonverter. Den ger dig sju gånger zoom. Det finns också en vidvinkelkonverter som ger bredare bildvinkel, blixtdiffusor för bättre makrofotografering (ända till 1 cm) och remmar, väskor, flytande remmar som håller kameran flytande och silikonöverdrag för bättre grepp och skydd.

GPS

Med den inbyggda GPS:en kan du logga var du har varit. Kameran registrerar också temperatur, höjd över havet, djup under vattenytan samt kompassriktningen. Allt detta går att läsa av efteråt.

Bluetooth finns inte, men däremot wifi för överföring av bilder plus ett par ganska så fiffiga makrofunktioner. Närgränsen är 1 cm, men det coolaste är möjligheten för fokusstapling (stacking) för att få så stort skärpedjup som möjligt och bracketing som tar flera exponeringar med fokus på olika ställen i motivet. Det är också möjligt att zooma ännu mer om du verkligen vill förstora makromotivet.

Kameran har en blixtsnabb bildhastighet på 20 i sekunden som ger en kort sekvens med seriebilder. Så att det ska vara lättare att frysa motivets rörelser.

Video

Du kan spela in video med hög bildfrekvens. 4K-video ger dig den bästa kvaliteten upp till 30 bilder/s (fps) men full-HD 1080p ger dig 120 fps. Dubbelt så mycket i 720p och maximalt 470 fps om du är villig att leva med SD-kvalitet i 480-upplösning. Fast då kan du filma helt grymma slowmotion-videor.

Grymt ja. Kameran har inte bara grymma egenskaper och kan filma grym 4K-video – med time lapse-sekvenser – den är dessutom rå eftersom den kan ta bilder i råformat. För mer kreativ efterbehandling.

Bildkvalitet

Kreativ kan du för övrigt vara även med JPEG-bilder. Kameran har flera filtereffekter och fyra undervattenslägen, inklusive HDR-bilder. Som kan ge bleka undervattensmiljöer lite mer färg och kontrast. Flera av kamerainställningarna kan lagras i två minnen, så du kan ha en valfri uppsättning för naturbilder över vattenytan på C1 en annan för undervattensbilder på C2. Lätt tillgängligt på programhjulet.

Annars kan du även välja bländare, till en viss punkt, med inställningshjulet på ovansidan. Tyvärr får du inte full kontroll. Vid 25 mm brännvidd kan du välja bländare 2 eller 2,8 eller 8. Vid 100 bara 4,8 eller 6,3 eller 18!

Trots färre pixlar är bildkvaliteten märkbart bättre än i föregångaren TG-4. Olympus har lyckats skapa en ännu bättre färgbalans, med bättre kontrast och utmärkt skärpa. Detaljrikedomen är faktiskt bättre, trots färre pixlar, och det syns märkbart mindre brus.

Bilder från TG-4 blev grumliga redan vid ISO 3200 men nu dämpas bruset bättre utan att detaljer drunknar, ända upp till ISO 3200 ISO. Jag hade varit försiktig med ISO 12800, men även bilder vid ISO 6400 kan vara fullt användbara.

Tuff och bra

Olympus Tough TG-5 är den bästa allväderskameran vi har testat hittills. Nikon Coolpix AW130 och AW300 (den senare har vi inte testat ännu) dyker djupare och tål mer, men Olympus-kameran ger dig bättre kontroll, zoomen har bättre ljusstyrka med vidvinkel och bildkvaliteten är ett solklart snäpp bättre än det mesta annat i allvädersklassen. Ska du ha en kamera som tål stryk och tar bättre bilder än mobilen så är det den här.

quote

<
>
Knäpp loss ringen på framsidan och sätt dit en vidvinkel- eller telekonverter, eller blixtdiffusor för makro, möjligheterna är stora.
Inga andra kameror är så praktiska för aktiva människor som allväderskameror. Sådana tål det mesta. Tappar du dem i asfalten, i vattnet eller i en snödriva så är det ingen kris. Allväderskameror är byggda för att tåla en omgång. De tål mer än vanliga kameror, och definitivt mer än din mobiltelefon gör. Dessutom blir bilderna mycket bättre. Åtminstone om du köper en bra. Nikon, Ricoh och inte minst Olympus har robusta alternativ till en kompaktkamera. Olympus är kanske mest känd. Deras Tough-modeller har i princip satt standarden för vad en allväderskamera ska tåla, och de senaste utgåvorna har även gjort stora framsteg i bildkvalitet. Som den här: Tough TG-5. Efterträdaren till testvinnaren TG-4 ser precis likadan ut, men det enda som är kvar är 25–100 mm-zoomen och batteriet. Resten är förbättrat. Bland höjdpunkterna finns 4K-video, 20 bilder/s i serie, inbyggd bildstabilisator och en ny 12-megapixels bildsensor. Den har färre pixlar än föregångaren, men med hjälp av en ny bildprocessor har Olympus försökt förbättra bildkvaliteten. Särskilt vid hög ljuskänslighet. Med föregångaren blev bilderna ganska så grumliga redan vid ISO 1600. Kameran går att dyka med. Ner till 15 meter. Ska du ännu djupare behöver du ett undervattenshus som heter PT-058. Då kan du dyka ner till 45 meters djup med kameran. Den tål fritt fall från 2,1 meter, temperaturer ner till 10 minusgrader grader och det finns ett brett sortiment av tillbehör för aktiva fotografer. Till exempel telekonverter. Den ger dig sju gånger zoom. Det finns också en vidvinkelkonverter som ger bredare bildvinkel, blixtdiffusor för bättre makrofotografering (ända till 1 cm) och remmar, väskor, flytande remmar som håller kameran flytande och silikonöverdrag för bättre grepp och skydd.

GPS

Med den inbyggda GPS:en kan du logga var du har varit. Kameran registrerar också temperatur, höjd över havet, djup under vattenytan samt kompassriktningen. Allt detta går att läsa av efteråt. Bluetooth finns inte, men däremot wifi för överföring av bilder plus ett par ganska så fiffiga makrofunktioner. Närgränsen är 1 cm, men det coolaste är möjligheten för fokusstapling (stacking) för att få så stort skärpedjup som möjligt och bracketing som tar flera exponeringar med fokus på olika ställen i motivet. Det är också möjligt att zooma ännu mer om du verkligen vill förstora makromotivet. Kameran har en blixtsnabb bildhastighet på 20 i sekunden som ger en kort sekvens med seriebilder. Så att det ska vara lättare att frysa motivets rörelser.

Video

Du kan spela in video med hög bildfrekvens. 4K-video ger dig den bästa kvaliteten upp till 30 bilder/s (fps) men full-HD 1080p ger dig 120 fps. Dubbelt så mycket i 720p och maximalt 470 fps om du är villig att leva med SD-kvalitet i 480-upplösning. Fast då kan du filma helt grymma slowmotion-videor. Grymt ja. Kameran har inte bara grymma egenskaper och kan filma grym 4K-video – med time lapse-sekvenser – den är dessutom rå eftersom den kan ta bilder i råformat. För mer kreativ efterbehandling.

Bildkvalitet

Kreativ kan du för övrigt vara även med JPEG-bilder. Kameran har flera filtereffekter och fyra undervattenslägen, inklusive HDR-bilder. Som kan ge bleka undervattensmiljöer lite mer färg och kontrast. Flera av kamerainställningarna kan lagras i två minnen, så du kan ha en valfri uppsättning för naturbilder över vattenytan på C1 en annan för undervattensbilder på C2. Lätt tillgängligt på programhjulet. Annars kan du även välja bländare, till en viss punkt, med inställningshjulet på ovansidan. Tyvärr får du inte full kontroll. Vid 25 mm brännvidd kan du välja bländare 2 eller 2,8 eller 8. Vid 100 bara 4,8 eller 6,3 eller 18! Trots färre pixlar är bildkvaliteten märkbart bättre än i föregångaren TG-4. Olympus har lyckats skapa en ännu bättre färgbalans, med bättre kontrast och utmärkt skärpa. Detaljrikedomen är faktiskt bättre, trots färre pixlar, och det syns märkbart mindre brus. Bilder från TG-4 blev grumliga redan vid ISO 3200 men nu dämpas bruset bättre utan att detaljer drunknar, ända upp till ISO 3200 ISO. Jag hade varit försiktig med ISO 12800, men även bilder vid ISO 6400 kan vara fullt användbara.

Tuff och bra

Olympus Tough TG-5 är den bästa allväderskameran vi har testat hittills. Nikon Coolpix AW130 och AW300 (den senare har vi inte testat ännu) dyker djupare och tål mer, men Olympus-kameran ger dig bättre kontroll, zoomen har bättre ljusstyrka med vidvinkel och bildkvaliteten är ett solklart snäpp bättre än det mesta annat i allvädersklassen. Ska du ha en kamera som tål stryk och tar bättre bilder än mobilen så är det den här.
quote
[gallery ids="67300,67301,67302,67303,67304" ]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Olympus Tough TG-5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Olympus Stylus TG-5
Typ: 12 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums sensor
Optik: 4x zoom, 25–100 mm/f2,0–4,9
Skärm: 7,6-cm LCD, 460 000 bildpunkter
Sökare: Nej
Egenskaper:
Vattentät ner till 15 m, GPS, wifi, kompass, manometer, termometer, 4K-video, 20 bilder/s, vridskärm, 340 bilders batteritid

Pris: 5000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×