annons
annons
annons

Test av Olympus PEN E-PL5

Kompakt och kompetent

Tack vare teknik som lånats från toppmodellen OM-D är detta ett av klassens bästa köp.

Ljud & Bild tycker

 • Knivskarpa bilder
  Blixtsnabb fokus och hög bildhastighet
  Vridbar pekskärm

 • Liten skärm och små knappar
  Svag separat blixt

annons

Olympus har gjort underverk med bildkvaliteten. I E-PL5 har de lyckats kombinera prestanda med ett stort urval av praktiska funktioner. Med ett FlashAir-minneskort går det överföra bilderna till en smartmobil eller surfplatta som har Olympus Image Share-app installerad. Pekskärmen kan användas för att välja fokuspunkt och ta bilder med både ljusmätning och autofokus precis där man pekar med fingret. 11 konstnärliga filter ger bilderna kreativitet. Kameran tar bildserier med 8 bilder i sekunden och kan användas tillsammans med Olympus elektroniska sökare som kopplas fast i tillbehörsporten bakom blixtskon.

Bildkvalitet
Kombinationen av relativt jämna optiska prestanda och en enastående bildsensor ger rena bildfiler från E-PL5. Objektivet är ett av testets bästa och det syns i form av hög detaljskärpa, även på höga ISO-värden. Förvrängningen är måttlig på vidvinkel och det syns bara lite vinjettering i hörnen med full ljusöppning. Väldigt bra för ett kit-objektiv, alltså. Brusreduceringen håller kontroll på bruset vid höga ISO-värden. Det är först vid ISO 6400 som finkorniga störningar kan dyka upp i utskrifter. Jag skulle dock inte använda ISO 12800 och 25600 om jag inte var tvungen.

Färgåtergivning har alltid varit en av Olympus-systemkamerornas starka sidor, och E-PL5 är ingen besvikelse. Mycket god bilddynamik och synnerligen jämna färgtoner innebär att kameran passar till alla upptänkliga motiv.

Användning
E-PL5 är bara lite större än kompaktkameran XZ-2 men ligger bättre i handen. Knapparna är i minsta laget och det saknas en inställningsratt som den Sony NEX-6 har. När man fotograferar märker man att skärmformatet som är anpassat för 16:9-film har mindre bildyta när man tar stillbilder i 4.3-format än övriga kameror i testet. Nackdelen överskuggas dock fort av den blixtsnabba autofokusen och den oerhört detaljerade och skarpa bildkvaliteten.

Olympus har lyckats med det mesta. Den alltid högst väsentliga bildkvaliteten tillhör toppklassen och kamerans snabba fokus och långa lista över funktioner gör att PEN E-PL5 är vårt förstahandsval i prisklassen. Ett välgjort redskap för erfarna fotografer!

Alternativet
Om vridbar skärm inte är så viktigt kan PEN E-PM2 vara ett bra alternativ. Rent tekniskt är den n ästan likadan som E-PL5, fast lite mindre och lättare. Den har färre knappar och kostar ungefär en tusenlapp mindre – och finns i fler färger.

Fakta

 • Typ: 16,1 Mp systemkamera med 1080-video
 • Optik: 3x zoom, 14–42 mm/f3,5–5,6
 • Skärm: 3-tums vridbar pekskärm, 420 000 bildpunkter
 • Höjdpunkt: Stöder FlashAir, tillbehörssko
 • Objektivurval: Fler än 30 objektiv från 14 till 600 mm
Tillverkare:
Olympus
Pris:
7.000,-
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .