Olympus OM-D E-M1

Perfekt!

Det är inte lätt att hitta något att klaga på när allt funkar så bra som i Olympus lyckade proffskamera.

Plus
Klassledande bildkvalitet Stor sökarbild Blixtsnabb autofokus Perfekt ergonomi Väderskyddat hus
Minus
Medelmåttig batteritid

Ska man någon gång utse historiens viktigaste produkter i kamerasegmentet så är det här en given kandidat. Mot alla odds har E-M1 allt som behövs för att locka Canon- och Nikon-kunder att ta steget till en fullvärdig systemkamera som är både mindre och billigare. Utan att tappa vare sig bildkvalitet eller prestanda.

Snarare tvärtom, skulle jag vilja säga.

Rent historiskt härstammar den här kameran från OM-1 som lanserades 1972. På många sätt och vis var det en av historiens viktigaste systemkameror. Spola fram tiden 40 år så kom den första digitala utgåvan, OM-D EM-5, som var en kamera som tydligt visade varifrån den hämtat sin inspiration.

Och det är något man känner igen även i den andra digitala utgåvan i OM-serien: OM-D E-M1. Den kompletterar – och ersätter alltså inte – E-M5, som är riktad mot proffsmarknaden.

Nya E-M1 skiljer sig från E-M5 på flera punkter. Bildsensorn utan lågpassfilter har 16 Mp men är förbättrad, detsamma gäller bildprocessorn TruePic VII. Hybrid-autofokusen är ännu exaktare, elektroniska sökaren mycket större och bättre upplöst, och rent ergonomiskt har Olympus börjat om helt från scratch. Det märks.

OM-D_E-M1__Product_000_038
Lägg händerna runt kameran och känn hur allting faller på plats under fingerspetsarna.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Byggd för proffs
Det är tveksamt om E-M1 vinner några designpriser. Den kantiga formen och asymmetriska placeringen av knappar och rattar ser kanske kaotisk ut vid första anblicken, men är kolossalt praktisk i det dagliga arbetet. I stället för att kameran ska tilltala ögat har Olympus ingenjörer strävat efter att den ska ligga bekvämt i handen.

Vilket den absolut gör. Redan när man plockar upp kameran för första gången känner man att allting stämmer. Jag kan faktiskt inte minnas senast när jag hade så lite att invända mot. Skötseln är föredömlig. Fingrarna vilar naturligt på knappar och reglage och de två programmerbara knapparna på framsidan bidrar till att göra E-M1 ergonomiskt nästan fulländad. Här får du full kontroll. Ofta behöver du inte ens sänka kameran från ögat för att göra inställningar.

Välbyggd
Två kontrollhjul på ovansidan, programmerbara knappar överallt samt en väldigt bra pekskärm gör kameran oerhört lättskött. Knapparna på kamerahuset ger ifrån sig förtroendeingivande klickningar när man trycker på dem, och det gummerade handgreppet ger ett säkert tag om huset. Alla öppningar runt knappar, rattar och slutare är förseglade. E-M1 är med andra ord en kamera som kan hänga med ut i minusgrader och snö, tas med in och sköljas av med ljummet vatten om det behövs.

Den har naturligtvis inbyggt wifi, som är enkelt att ställa in. Ladda ner en QR-skanner till mobilen och peka på QR-koden på kamerans skärm, så är kamera och mobil parkopplade. Svårare är det inte.

E-M1 har flera förbättringar jämfört med E-M5. Den 5-axliga integrerade bildstabilisatorn är densamma, alltså den bästa på marknaden i dagsläget. Den fungerar längs fem axlar och flyttar bildsensorns upphängning, vilket innebär att den fungerar med alla objektiv.

OM-D_E-M1__Product_180_MASTER
Pekskärm, wifi och den bästa elektroniska sökaren vi har skådat.

Kortaste slutartid är numera 1/8000 sekund, så att det går att ta bilder i bra ljus med full bländaröppning utan att behöva gråfilter för att fotografera med längre slutartider. Vilket man kan göra med E-M5 som har 1/4000 sekund som kortaste slutartid och bländare f1,7.

Andra förbättringar i E-M1 är fokusmarkering som man använder för att ställa in motivet skarpt när man fokuserar för hand, HDR-mixning som ökar bilddynamiken, X-synkronisering av externa blixtriggar, 1/320 sekund blixtsynkronisering, mikrofoningång, korrektion av linjeförvrängning och färgbrytning samt sensorer för fasfokus på bildsensorn.

Förbättrad fokusprecision
Olympus-kamerans nya fasbaserade fokusdetektering fungerar med äldre optik också, som Olympus Four Thirds-objektiv. Vi har inte testat det, men Olympus hävdar att gamla autofokusobjektiv fokuserar snabbare med E-M1 än med E-M5 och E-5. Ett som är säkert är att kameran fokuserar blixtsnabbt med dagens Panasonic- och Olympus-objektiv.

I vanliga fall använder E-M1 81-punkters kontrastbaserad fokus, men när den ska arbeta snabbt i bildserier kombinerar den med 37-punkters fasbaserad fokus. Då ingår också fokusspårning. Fotografen kan korrigera för fasfokus i var och en av de 37 fokuspunkterna och flytta fokusprecisionen ”on the fly”, om det skulle behövas. Objektiv beter sig nämligen olika med fasfokus. Det går också att välja fokuspunkter individuellt, eller i grupper.

Bästa sökaren
Olympus har integrerat den tjusiga sökaren VF-4 i kameran. Det är ett väldigt stort plus. Den elektroniska sökaren har nämligen en enorm sökarbild med 0,74x förstoring och 2,36 Mp-upplösning, vilket i praktiken är lika mycket som den optiska sökaren i en fullformatkamera som Canon EOS 1D X.

Sökaren kan justera ljuskänsligheten automatiskt efter ljuset i motivet och har en tillräckligt hög uppdateringsfrekvens för att sökarbilden inte ska hacka eller flimra. Det ger en mycket behaglig sökarbild som känns mer naturlig än i andra elektroniska sökare. Särskilt i dåligt ljus, där andra sökare blir för ljusa. Det är ingen tvekan om att detta är framtiden för sökare. De elektroniska blir allt bättre och det är bara en tidsfråga tills de flesta fotografer föredrar dem före optiska.

Bildkvalitet som klår det mesta
Olympus har behållit de många konstfiltren vi känner igen, och nu finns det fler möjligheter att fintrimma dem. Så att man kan anpassa effekten efter den personliga smaken. De kan också kombineras med en obesudlad råkopia så att man även lagrar en fil för efterbehandling.

Det går att ändra mättnad och färgtemperatur på vart och ett av de två kontrollhjulen på ovansidan. Olympus kallar det Color Creator. På så vis kan man omedelbart ge färgerna ett varmare drag, eller gradvis reducera mättnaden och samtidigt se förändringen i sökaren. Snitsigt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Väldigt finkornigt brus, även på ISO 6400 som fortfarande har bra detaljskärpa.

Med de olika objektiven – det finns 49 stycken – jag använde under testet, och alla hundratals bildfiler som skulle utvärderas, tog det ett tag att bekräfta första intrycket av E-M1. Bildkvaliteten är rent generellt nästan 100-procentigt lik den från E-M5 och Panasonic Lumix GH3, som är de två bästa kompakta systemkamerorna i den här klassen. Panasonic-kameran har bättre videospecifikationer men detaljskärpan i stillbilder är en smula bättre i E-M1.

Det betyder att kameran är bäst i klassen. Med en fenomenal skärpa upp till ISO 6400. Där brusreduceringen (som kan regleras eller stängas av helt) dämpar detaljskärpan. Men om man stänger av den så blir skärpan bättre, även om det orsakar något mer kornbrus. I praktiken är bildfilerna felfria upp till ISO 6400, bara pixelgranskare kommer att hitta något att kritisera. ISO 25600 är däremot väldigt grumligt, där drunknar detaljer i hård brusreducering. Som man egentligen ändå inte bör stänga av vid så hög ljuskänslighet.

Intressant nog verkar bilddynamiken vara bättre än i E-M5. E-M1 är fullt i klass med Nikon D7100 och Sony NEX-6, och väljer man automatisk kontrastgradering så är den faktiskt bättre. I synnerhet i mörka områden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Felfri bildbehandling och perfekta hudtoner, precis som vanligt från Olympus.

Men det är färgbalansen som verkligen visar vad Olympus ingenjörer går för. Råfilerna är utmärkta och ger fotografen mycket att gå på under efterbehandlingen, men JPEG-filerna är ofta så nära helt optimala att jag många gånger lät bli att använda råfilerna till något alls. Framför allt hudtonerna ser oerhört perfekta ut i JPEG-versionerna.

Fenomenal fullträff
Om man ska få någon väsentlig förbättring mot bildkvaliteten som Olympus OM-D E-M1 ger måste man ta steget upp till fullformat 35 mm-kameror, som ofta har större fotosensorer på bildsensorn. Bildkvaliteten finns det nämligen inte mycket negativt att säga om.

E-M1 är inte en av de minsta systemkamerorna. Men den är betydligt mindre än Nikon D7100, Pentax K-5 II och Canon EOS 70D. Lägger man till en normalzoom, en ljusstark vidvinkel och en porträttele är Olympus-kitet väsentligt mer kompakt än motsvarande spegelreflexkit.

Olympus OM-D E-M1 är med andra ord ett oerhört intressant alternativ som ger gnistrande autofokus, felfri bildkvalitet och fulländad användarvänlighet. I ett gediget kamerahus där allt är hopsmält till ren perfektion.

Ska man någon gång utse historiens viktigaste produkter i kamerasegmentet så är det här en given kandidat. Mot alla odds har E-M1 allt som behövs för att locka Canon- och Nikon-kunder att ta steget till en fullvärdig systemkamera som är både mindre och billigare. Utan att tappa vare sig bildkvalitet eller prestanda. Snarare tvärtom, skulle jag vilja säga. Rent historiskt härstammar den här kameran från OM-1 som lanserades 1972. På många sätt och vis var det en av historiens viktigaste systemkameror. Spola fram tiden 40 år så kom den första digitala utgåvan, OM-D EM-5, som var en kamera som tydligt visade varifrån den hämtat sin inspiration. Och det är något man känner igen även i den andra digitala utgåvan i OM-serien: OM-D E-M1. Den kompletterar – och ersätter alltså inte – E-M5, som är riktad mot proffsmarknaden. Nya E-M1 skiljer sig från E-M5 på flera punkter. Bildsensorn utan lågpassfilter har 16 Mp men är förbättrad, detsamma gäller bildprocessorn TruePic VII. Hybrid-autofokusen är ännu exaktare, elektroniska sökaren mycket större och bättre upplöst, och rent ergonomiskt har Olympus börjat om helt från scratch. Det märks. OM-D_E-M1__Product_000_038 Lägg händerna runt kameran och känn hur allting faller på plats under fingerspetsarna. Byggd för proffs Det är tveksamt om E-M1 vinner några designpriser. Den kantiga formen och asymmetriska placeringen av knappar och rattar ser kanske kaotisk ut vid första anblicken, men är kolossalt praktisk i det dagliga arbetet. I stället för att kameran ska tilltala ögat har Olympus ingenjörer strävat efter att den ska ligga bekvämt i handen. Vilket den absolut gör. Redan när man plockar upp kameran för första gången känner man att allting stämmer. Jag kan faktiskt inte minnas senast när jag hade så lite att invända mot. Skötseln är föredömlig. Fingrarna vilar naturligt på knappar och reglage och de två programmerbara knapparna på framsidan bidrar till att göra E-M1 ergonomiskt nästan fulländad. Här får du full kontroll. Ofta behöver du inte ens sänka kameran från ögat för att göra inställningar. Välbyggd Två kontrollhjul på ovansidan, programmerbara knappar överallt samt en väldigt bra pekskärm gör kameran oerhört lättskött. Knapparna på kamerahuset ger ifrån sig förtroendeingivande klickningar när man trycker på dem, och det gummerade handgreppet ger ett säkert tag om huset. Alla öppningar runt knappar, rattar och slutare är förseglade. E-M1 är med andra ord en kamera som kan hänga med ut i minusgrader och snö, tas med in och sköljas av med ljummet vatten om det behövs. Den har naturligtvis inbyggt wifi, som är enkelt att ställa in. Ladda ner en QR-skanner till mobilen och peka på QR-koden på kamerans skärm, så är kamera och mobil parkopplade. Svårare är det inte. E-M1 har flera förbättringar jämfört med E-M5. Den 5-axliga integrerade bildstabilisatorn är densamma, alltså den bästa på marknaden i dagsläget. Den fungerar längs fem axlar och flyttar bildsensorns upphängning, vilket innebär att den fungerar med alla objektiv. OM-D_E-M1__Product_180_MASTER Pekskärm, wifi och den bästa elektroniska sökaren vi har skådat. Kortaste slutartid är numera 1/8000 sekund, så att det går att ta bilder i bra ljus med full bländaröppning utan att behöva gråfilter för att fotografera med längre slutartider. Vilket man kan göra med E-M5 som har 1/4000 sekund som kortaste slutartid och bländare f1,7. Andra förbättringar i E-M1 är fokusmarkering som man använder för att ställa in motivet skarpt när man fokuserar för hand, HDR-mixning som ökar bilddynamiken, X-synkronisering av externa blixtriggar, 1/320 sekund blixtsynkronisering, mikrofoningång, korrektion av linjeförvrängning och färgbrytning samt sensorer för fasfokus på bildsensorn. Förbättrad fokusprecision Olympus-kamerans nya fasbaserade fokusdetektering fungerar med äldre optik också, som Olympus Four Thirds-objektiv. Vi har inte testat det, men Olympus hävdar att gamla autofokusobjektiv fokuserar snabbare med E-M1 än med E-M5 och E-5. Ett som är säkert är att kameran fokuserar blixtsnabbt med dagens Panasonic- och Olympus-objektiv. I vanliga fall använder E-M1 81-punkters kontrastbaserad fokus, men när den ska arbeta snabbt i bildserier kombinerar den med 37-punkters fasbaserad fokus. Då ingår också fokusspårning. Fotografen kan korrigera för fasfokus i var och en av de 37 fokuspunkterna och flytta fokusprecisionen ”on the fly”, om det skulle behövas. Objektiv beter sig nämligen olika med fasfokus. Det går också att välja fokuspunkter individuellt, eller i grupper. Bästa sökaren Olympus har integrerat den tjusiga sökaren VF-4 i kameran. Det är ett väldigt stort plus. Den elektroniska sökaren har nämligen en enorm sökarbild med 0,74x förstoring och 2,36 Mp-upplösning, vilket i praktiken är lika mycket som den optiska sökaren i en fullformatkamera som Canon EOS 1D X. Sökaren kan justera ljuskänsligheten automatiskt efter ljuset i motivet och har en tillräckligt hög uppdateringsfrekvens för att sökarbilden inte ska hacka eller flimra. Det ger en mycket behaglig sökarbild som känns mer naturlig än i andra elektroniska sökare. Särskilt i dåligt ljus, där andra sökare blir för ljusa. Det är ingen tvekan om att detta är framtiden för sökare. De elektroniska blir allt bättre och det är bara en tidsfråga tills de flesta fotografer föredrar dem före optiska. Bildkvalitet som klår det mesta Olympus har behållit de många konstfiltren vi känner igen, och nu finns det fler möjligheter att fintrimma dem. Så att man kan anpassa effekten efter den personliga smaken. De kan också kombineras med en obesudlad råkopia så att man även lagrar en fil för efterbehandling. Det går att ändra mättnad och färgtemperatur på vart och ett av de två kontrollhjulen på ovansidan. Olympus kallar det Color Creator. På så vis kan man omedelbart ge färgerna ett varmare drag, eller gradvis reducera mättnaden och samtidigt se förändringen i sökaren. Snitsigt. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Väldigt finkornigt brus, även på ISO 6400 som fortfarande har bra detaljskärpa. Med de olika objektiven – det finns 49 stycken – jag använde under testet, och alla hundratals bildfiler som skulle utvärderas, tog det ett tag att bekräfta första intrycket av E-M1. Bildkvaliteten är rent generellt nästan 100-procentigt lik den från E-M5 och Panasonic Lumix GH3, som är de två bästa kompakta systemkamerorna i den här klassen. Panasonic-kameran har bättre videospecifikationer men detaljskärpan i stillbilder är en smula bättre i E-M1. Det betyder att kameran är bäst i klassen. Med en fenomenal skärpa upp till ISO 6400. Där brusreduceringen (som kan regleras eller stängas av helt) dämpar detaljskärpan. Men om man stänger av den så blir skärpan bättre, även om det orsakar något mer kornbrus. I praktiken är bildfilerna felfria upp till ISO 6400, bara pixelgranskare kommer att hitta något att kritisera. ISO 25600 är däremot väldigt grumligt, där drunknar detaljer i hård brusreducering. Som man egentligen ändå inte bör stänga av vid så hög ljuskänslighet. Intressant nog verkar bilddynamiken vara bättre än i E-M5. E-M1 är fullt i klass med Nikon D7100 och Sony NEX-6, och väljer man automatisk kontrastgradering så är den faktiskt bättre. I synnerhet i mörka områden. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Felfri bildbehandling och perfekta hudtoner, precis som vanligt från Olympus. Men det är färgbalansen som verkligen visar vad Olympus ingenjörer går för. Råfilerna är utmärkta och ger fotografen mycket att gå på under efterbehandlingen, men JPEG-filerna är ofta så nära helt optimala att jag många gånger lät bli att använda råfilerna till något alls. Framför allt hudtonerna ser oerhört perfekta ut i JPEG-versionerna. Fenomenal fullträff Om man ska få någon väsentlig förbättring mot bildkvaliteten som Olympus OM-D E-M1 ger måste man ta steget upp till fullformat 35 mm-kameror, som ofta har större fotosensorer på bildsensorn. Bildkvaliteten finns det nämligen inte mycket negativt att säga om. E-M1 är inte en av de minsta systemkamerorna. Men den är betydligt mindre än Nikon D7100, Pentax K-5 II och Canon EOS 70D. Lägger man till en normalzoom, en ljusstark vidvinkel och en porträttele är Olympus-kitet väsentligt mer kompakt än motsvarande spegelreflexkit. Olympus OM-D E-M1 är med andra ord ett oerhört intressant alternativ som ger gnistrande autofokus, felfri bildkvalitet och fulländad användarvänlighet. I ett gediget kamerahus där allt är hopsmält till ren perfektion.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Olympus OM-D E-M1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Systemkamera med 16,1 Mp mFT-sensor
  • Skärm: 3-tums LCD, 1 040 000 bildpunkter
  • Sökare: 3,7 cm elektronisk med 2,36 Mp
  • Höjdpunkter: Elektronisk sökare, wifi och NFC, vridbar pekskärm, inbyggd bildstabilisator, 1/8000 s slutartid, väderskyddat hus, hybrid-autofokus, 10 bilder/s
  • Pris: 14 000 kr (hus)
Pris: 14000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.