Olympus M.Zuiko ED 12–40 mm f/2,8 Pro

Gedigen praktzoom

Om du använder ett spegellöst system med antingen en Olympus- eller en Panasonic-kamera så har du här en normalzoom i absoluta toppklassen.

Plus
Den mekaniska kvaliteten är lika övertygande som den optiska. Olympus-zoomen har blivit så lyckad att till och med Canon- och Nikon-användare måste bli avundsjuka.
Minus
Större och tyngre än Panasonics Lumix G 12–35 mm f/2,8, även utan inbyggd optisk bildstabilisering.

En av fördelarna med att välja någon av Olympus eller Panasonics kompakta systemkameror med bildsensorn Micro Four Thirds (M4/3) är det stora utbudet av kvalitetsoptik som finns att tillgå. Märk väl: kompakt kvalitetsoptik. För med den mindre bildsensorn i M4/3-formatet blir bildcirkeln mycket mindre och därmed kan objektiven också göras mindre och lättare än objektiv till spegelreflexsystem.

Antalet objektiv till M4/3-systemet närmar sig 60, där vi bland annat hittar 180 graders fisheye-objektiv, ett stort antal ljusstarka objektiv med fast brännvidd och många användbara zoomobjektiv.

Olympus nya 12–40 mm f/2,8 tillhör de bästa – faktum är att det är ett av de bästa normalobjektiv vi testat hittills.

Eftersom det handlar om ett bildformat med mindre bildyta så motsvarar bildvinkeln området 24–80 mm om vi jämför med en full-frame-spegelreflexkamera. Det här är ett väldigt användbart område som passar till allt från landskap till porträtt.

Olympus-zoomen är inte bara byggd i lättmetall med omfattande förseglingar som håller regnet ute. Den uppvisar dessutom enastående optiska prestanda över hela brännviddsområdet. Även på de största bländarna upp till f/11 är skärpan väldigt jämn från centrum och ut i hörnen. Men sedan faller skärpan gradvis för varje bländarsteg. Inte helt oväntat så förekommer synligt tunnformad förvrängning vid 12 mm brännvidd, men vinjetteringen är marginell.

För en zoom av den här typen är optiska prestanda påfallande bra, och även felbrytning (kromatisk aberration) och diffraktion hålls på ett minimum. Det gör att zoomen passar bra till krävande uppgifter som modefotografering, reklam, porträtt – ja, kort sagt alla tänkbara uppgifter där fotoamatörer eller proffs kan ha användning för en ljusstark zoom. Den omfattande tätningen mot väder och vind gör att man inte behöver ta paus i arbetet bara för att en regnskur sveper förbi.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Motljusbländare medföljer – självklart, var jag på väg att skriva – och fotografen kan snabbt växla över till manuell fokus genom att dra tillbaka fokusringen ett steg. Det finns också en programmerbar knapp på sidan som t.ex. kan användas för nedbländning.

Det finns på det hela taget inte mycket negativt att säga om det här objektivet från Olympus, utöver att det saknar bildstabilisering. Men det är också det enda.

Till: Olympus och Panasonic M4/3

En av fördelarna med att välja någon av Olympus eller Panasonics kompakta systemkameror med bildsensorn Micro Four Thirds (M4/3) är det stora utbudet av kvalitetsoptik som finns att tillgå. Märk väl: kompakt kvalitetsoptik. För med den mindre bildsensorn i M4/3-formatet blir bildcirkeln mycket mindre och därmed kan objektiven också göras mindre och lättare än objektiv till spegelreflexsystem. Antalet objektiv till M4/3-systemet närmar sig 60, där vi bland annat hittar 180 graders fisheye-objektiv, ett stort antal ljusstarka objektiv med fast brännvidd och många användbara zoomobjektiv. Olympus nya 12–40 mm f/2,8 tillhör de bästa – faktum är att det är ett av de bästa normalobjektiv vi testat hittills. Eftersom det handlar om ett bildformat med mindre bildyta så motsvarar bildvinkeln området 24–80 mm om vi jämför med en full-frame-spegelreflexkamera. Det här är ett väldigt användbart område som passar till allt från landskap till porträtt. Olympus-zoomen är inte bara byggd i lättmetall med omfattande förseglingar som håller regnet ute. Den uppvisar dessutom enastående optiska prestanda över hela brännviddsområdet. Även på de största bländarna upp till f/11 är skärpan väldigt jämn från centrum och ut i hörnen. Men sedan faller skärpan gradvis för varje bländarsteg. Inte helt oväntat så förekommer synligt tunnformad förvrängning vid 12 mm brännvidd, men vinjetteringen är marginell. För en zoom av den här typen är optiska prestanda påfallande bra, och även felbrytning (kromatisk aberration) och diffraktion hålls på ett minimum. Det gör att zoomen passar bra till krävande uppgifter som modefotografering, reklam, porträtt – ja, kort sagt alla tänkbara uppgifter där fotoamatörer eller proffs kan ha användning för en ljusstark zoom. Den omfattande tätningen mot väder och vind gör att man inte behöver ta paus i arbetet bara för att en regnskur sveper förbi. Motljusbländare medföljer – självklart, var jag på väg att skriva – och fotografen kan snabbt växla över till manuell fokus genom att dra tillbaka fokusringen ett steg. Det finns också en programmerbar knapp på sidan som t.ex. kan användas för nedbländning. Det finns på det hela taget inte mycket negativt att säga om det här objektivet från Olympus, utöver att det saknar bildstabilisering. Men det är också det enda. Till: Olympus och Panasonic M4/3
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Olympus M.Zuiko ED 12–40 mm f/2,8 Pro
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 12–40 mm zoom, motsv. 24–80 mm (M4/3)
  • Ljusstyrka: f/2,8
  • Närgräns: 20 cm
  • Filterdiameter: 62 mm
  • Linselement: Totalt 14, i 9 grupper
  • Mått: 84 mm, Ø 70 mm
  • Vikt: 382 g
  • Motljusbländare, väderskyddad
Pris: 8000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.