annonse
annonse

test: NAD M22 V2

Oberörd muskelkraft

NAD M22 V2 är stark som en tungviktsboxare men har en mild själ.

Ljud & Bild tycker

Ultrarent och transparent ljud. Klarar allt utan att kännas pressad.
Neutral på gränsen till oengagerande. Det finns förstärkare som är mer hänförande.

Effektförstärkaren NAD M22 är den naturliga partnern till förförstärkaren M12. Den har just kommit en ny och uppdaterad V2-version, som lanserades på CES-mässan i Las Vegas i januari. Och vårt testexemplar är ett av de första som kommit till Skandinavien.

M22 V2 är en klass D-förstärkare, konstruerad med nCore-moduler från Hypex. Jämfört med första versionen har effekten ökat med 20 procent och strömförsörjningen är förbättrad för att ge högre dynamisk effekt.

Från utsidan ser M22 V2 ut precis som sin föregångare: en låg och bred enhet i ett blankpolerat skal av urfräst aluminium.

På utsidan ser M22 V2 ut precis som sin föregångare: en låg och bred enhet i ett blankpolerat skal av urfräst aluminium. Fronten täcks av ett stort fält, precis som de övriga medlemmarna i Masters-serien har, men det finns inga knappar eller lampor. Inte ens en av/på-knapp eftersom förstärkaren slås på och av automatiskt.

På baksidan hittar man en enda uppsättning högtalarterminaler för banankontakter och avskalade kablar. Där sitter också en ingång för balanserade och normala, icke-balanserade insignaler. Man kan välja ingångskänsligheten i tre steg, och sist men inte minst finns det en omkopplare som förvandlar den redan potenta, 300-watts stereoförstärkaren till ett mono-monster på 900 watt i 8 ohm.

Att komma igång är enkelt: ett par signalkablar in och ett par högtalarkablar ut. Eftersom förstärkaren sätts på och stängs av automtiskt så är den en sådan där komponent som man stoppar in i stereohyllan och som sedan sköter sig själv helt obemärkt. Om man har hjärta att gömma undan en investering i den här prisklassen, vill säga.

Som en ren effektforstærker i den både effekt- og prismæssigt tunge ende er NAD M22 V2 et af de mest utilslørede high-end-produkter fra NAD. Her ses den sammen med forforstærkeren M12.

Ljudet från NAD M22 V2

Längst in i hjärtat är NAD M22 V2 en klass D-förstärkare, något som vi har lärt oss att förknippa med en neutral men ibland också en lite sval ljudkaraktär.

Men kall är M22 V2 absolut inte. Den har all värme och närhet som man kan förvänta sig av en highend-produkt med en prislapp i kryssningsklassen. Detaljer som hittills varit dolda i kända inspelningar framträder och det känns som om man sitter och lyssnar genom ett vidöppet fönster in mot inspelningsrummet, där det tidigare fanns en solid vägg.

  • Effekt: 2 x 300 watt i 8 ohm, 2 x 300 i 4 ohm
  • Ingångar: 2 obalanserade RCA, 2 balanserade XLR
  • Utgångar: Banan/skruvterminaler, 2 pre out (RCA), 2 subwoofer (RCA), hörlursuttag
  • Mått/vikt: 43,5 x 10,3 x 37,9 cm/9,8 kg
  • Webb: hifiklubben.se
Pris: 30000: