annonse
annonse
Januari 2017Nvidia Shield Android TV
Test av: Nvidia Shield Android TV

Super-streamer från Nvidia

Glöm allt om Apple TV, det här är det enda du behöver ställa under TV:n.

Ljud & Bild tycker

Utsidan har stilren design och insidan är tillräckligt kraftfull för att hantera spel, 4K och HDR. Oavsett om du streamar film, serier eller spel så körs det felfritt.
Fjärrkontroll ingår inte som standard och tar snabbt slut på batteri. Irriterande att man måste välja mellan 16 och 500 GB – och prisskillnaden på 900 kronor är för stor.
annonse

Du har säkert redan en smart-TV i vardagsrummet, men är den egentligen så smart du vill att den ska vara? En lösning kan annars vara att koppla in en extern box som har lite fler talanger än TV:n och som därför hanterar YouTube, Netflix och annat på ett både snabbare och mer elegant sätt. Många sådana boxar kör operativsystemet Android och det är svårt att begripa vilka skillnaderna är, bortsett från pris och design. De flesta känner också till Apples Apple TV, som har fått en stor anhängarskara tack vare sitt enkla och snygga användargränssnitt. Gemensamt för de flesta mediespelare är dock att de inte är tillräckligt potenta för att kunna visa exempelvis 4K-material och alltså inte stöder TV-branschens senaste standard: HDR. Men som tur är finns det en som skiljer sig från mängden. Säg hej till Nvidia Shield TV!

Foto: Nvidia

Foto: Nvidia

Den finns i en grundversion med 16 GB lagringsutrymme och i en Pro-modell med 500 GB. Skillnaden mellan de båda är enbart priset, och det är tyvärr i mesta laget. Du måste därför bestämma dig för om du behöver lagringsplats för appar, filmer och serier eller om du klarar dig med att strömma – vilket ju är boxens huvudsakliga funktion. För sådant finns de vanligaste apparna på marknaden installerade, och du kan naturligtvis lägga till fler om du har lust och plats. Båda versionerna har kortplats för SD-kort som klarar upp till 128 GB extra utrymme.
Framför allt mediecenter-appen Kodi fungerar bra och förvandlar den platta, svarta lådan till ett veritabelt epicentrum för digital underhållning. Det är verkligen imponerande att se hur enkelt Shield drar igång i 4K-innehåll med fullt surroundljud utan att börja svettas.

Foto: Nvidia

Foto: Nvidia

Spel i molnet
Något som verkligen skiljer Shield från konkurrenterna är möjligheten att strömma PC-spel, vilket fungerar överraskande bra. I stället för att nöja sig med Android-spel kan du via Nvidias egen GeForce Now-tjänst strömma helt vanliga PC-spel direkt till maskinen. Detta fungerar genom att spelet egentligen spelas på en dator någonstans i USA, varpå signalen live-streamas hem till ditt vardagsrum där du sitter och styr allting med spelkontrollerna. Du behöver inte ens ha en kraftfull speldator, utan ”hyr in” dig på Nvidias servrar. Det är faktiskt riktigt briljant.
Jag måste erkänna att jag var skeptisk till tanken, men allt fungerar förvånansvärt bra. Har du en någorlunda stabil internetuppkoppling så körs spelen utan synlig fördröjning, vilket bör tillfredsställa de flesta hobbyspelare. Kvaliteten är fullt i klass med Xbox One och PS4. Tyvärr kräver den här tjänsten ett abonnemang (99 kronor i månaden) och urvalet av spel är inte våldsamt imponerande. Lyckligtvis finns det en hel del nya titlar också, fast dem får du betala styckvis för och det är inte direkt billigt. Slutligen kan du nöja dig med att strömma från din egen speldator från någon annanstans i hemmet, så länge den har ett Nvidia-grafikkort av modernt snitt. Spelkontrollen som ingår är bra, fast en smula tung jämfört med vad vi är vana vid från Xbox och Playstation.

Foto: Nvidia

Foto: Nvidia

4K Ultra HD och HDR
Eftersom Nvidia kontinuerligt uppdaterar och därigenom förbättrar Shield TV har den de senaste standarderna inom elektronikindustrin. I korta ordalag innebär det att Shield ännu så länge är den enda mediespelaren i sitt slag som stöder både 4K Ultra-HD och HDR. Det är extra praktiskt om du har en 4K-TV och tillgång till Netflix och deras 4K- och HDR-material. Utbudet på Netflix är fortfarande något begränsat, men det är ett stort plus att Shield TV redan klarar av att visa innehållet och alltså är framtidssäker.
Ska du ha fullt utbyte av mediespelaren rekommenderar jag att du även investerar i den speciella fjärrkontrollen med inbyggd mikrofon. Eller så kan du använda universalfjärrkontroll, det fungerar också. Däremot är det synd att fjärrkontrollen, till skillnad från spelkontrollen, inte ingår från början. Detta kan bero på att Nvidia främst betraktar Shield som en spelmaskin. Jag ser dock mer Shield TV som en lysande medieströmmare som dessutom kan fungera som spelkonsol, och därför hade föredragit att Nvidia gjort tvärtom med de två kontrollerna.

Slutsats
Nvidia Shield TV är en utmärkt liten box med stora möjligheter. Några av funktionerna kommer du att använda ofta och andra mer sällan. Gemensamt för dem alla är dock att de fungerar smidigt och elegant. Speldelen flyter på förvånansvärt bra och så länge du inte har några riktiga alternativ, i form av spel-PC eller spelkonsoler, så är Shield TV en utmärkt spelmaskin. Men det var framför allt videodelen som överraskade mig. YouTube och Netflix flyter på i 4K och med HDR, och möjligheten att köra exempelvis Kodi så här elegant är helt enkelt lysande. Om du vill ha den bästa mediespelaren som finns på marknaden just nu så är det Nvidia Shield TV du ska stoppa ner i kundvagnen.

Fakta & Betyg:
 • Pris: 2 000:-

  Processor: NVIDIA Tegra X1
  Minne: 3 GB
  Lagring:16 GB SSD
  4K UHD/60 fps, HDR, HDMI 2.0, 2 x USB 3.0, Micro-USB, MicroSD, IR-mottagare, Bluetooth 4.1/BLE, MIMO 2,4 och 5 GHz wifi
  Operativsystem: Android TV
  Mått/vikt: 2,5 x 21,0 x 13,0 cm/650 g
  Webb: nvidia.com

  Les också:

  Laserprecision

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

  Den allra häftigaste hemmabion

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

  Rejäla doningar

  Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

  Morosam muskelknippe

  Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

  Ballerina med bazooka

  Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

  Dansar på moln

  Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.

  Gör det mesta rätt

  Samsungs anläggning gör det mesta väldigt bra. Det finns egentligen bara ett problem.

  Klassledaren

  Ändligen en soundbar från Heos som är så komplett att den överträffar allt annat i klassen.

  Fortfarande bland de bästa

  Även om Sonos-anläggningen börjar bli lite till åren så är den fortfarande ett väldigt säkert köp.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse