Test av Nokia Lumia 800

Snygg och social

Lumia är en spännande och läcker mobil för den som inte vill vara som alla andra.

Plus

Läcker design
Lättanvänd
Bra skärm

Minus

Utbudet av appar
Bara en kamera

Med uppdaterad mjukvara som framför allt innebär bättre batteritid är det läge att se hur Lumia 800 står sig, även om den inte längre är helt ny. I en tid när alla smartmobiler ser likadana ut är det ett nöje att se Nokia sticka ut med en läckert annorlunda design. Specifikationerna ser inte så imponerande ut men räcker gott då Windows Phone uppenbarligen inte kräver så många hästkrafter. Skärmen är trots storleken mycket bra och lättläst. Kameran är inte så bra som väntat och lider av långsam autofokus. Vi saknar också en framåtvänd kamera och möjlighet att utöka lagringen med minneskort.

Utbudet av appar är än så länge en akilleshäl då många populära fortfarande saknas, även om det blir bättre. Lyckligtvis ingår exempelvis officepaket, Nokias musiktjänst samt utmärkta kartor och navigering. Windows Phone har ett lättanvänt och livfullt gränssnitt där det hela tiden känns som att det händer saker och integrationen med sociala media är föredömligt bra.

Slutsats
Nokias comeback hänger mycket på Lumia-serien och användandet av Windows Phone. Och man har lyckats bra. Design och byggkvalitet är utmärkt och det känns som en exklusiv och annorlunda mobil. Windows Phone är ett jättekliv framåt för Microsoft jämfört med tidigare mobiloperativ och det känns modernt, spännande och lättanvänt. Vi noterar några små brister som kommande modeller förhoppningsvis rättar till, men på det hela taget kan vi rekommendera Lumia för dem som vill sticka ut.


Kommentarer