Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon P7100

Nästan fullvärdig proffskompakt

En av de bästa kompaktkamerorna, med egenskaper som yrkesfotografer uppskattar, har blivit ännu bättre efter en uppgradering. Men räcker det?

Av / 2011-12-01 - 09:57
Nikon P7100
Lasse Svendsen

Egentligen är det inga enorma förändringar som gjorts sedan vi testade Nikon P7000 för ett år sedan. P7100 vänder sig till krävande fotografer, gärna yrkesfotografer som vill ha en fickkamera, och är rent tekniskt i grund och botten likadan som P7000. Förbättringarna är främst en större (3,0 tum) skärm som kan vinklas uppåt och nedåt. Vilket kan vara praktiskt när man filmar, eftersom man då kan hålla kameran i den position man vill och sedan vinkla skärmen uppåt eller nedåt när man panorerar.


De flesta av oss hittar inte lika många användningsområden när man bara tar stillbilder. Men det finns annat som är nytt i P7100 också. Kameran har till exempel fått en praktisk inställningsratt på framsidan. Det är sådant som kräsna fotografer gillar, för då kan de göra alla inställningar fortare. Man kan till exempel använda den främre ratten till bländare och den bakre till slutare.

Video filmas fortfarande i 720/24-kvalitet, i stället för i 1080-upplösning som blivit allt vanligare sedan föregångaren P7000 lanserades föra året. Men P7100 kan åtminstone låsa exponeringen under filmning.


Kreativa fotoeffekter kan vara kul. P7100 har fått flera sådana: svartvitt filter, zoomeffekt, korsprocessning (prova, det är riktigt roligt).

Desto viktigare tycker vi dock det är att Nikon har lyssnat på våra anmärkningar på P7000. Nämligen att den var kolossalt trög. Och då menar vi inte bara den låga bildhastigheten, som nu är 1,2 bilder i sekunden i max 90 sekunder långa sekvenser, utan lagring, bildvisning, fokusrespons och ren allmän snabbhet på att svara på kommandon. Allt går nu mycket smidigare tack vare en piggare Expeed 2-processor.


Nikon har alltså lyssnat på kritiken och gjort efterträdaren snabbare. Inte mycket, men det märks ändå att P7100 reagerar fortare. Framför allt är lagringshastigheten förbättrad från en evighet (ungefär) till påtagligt raskare. Fast det går inte undan lika mycket som i en systemkamera. Förbättringarna innebär dock att du inte behöver vänta lika länge på att kameran ska bli klar efter en serie bilder, särskilt inte om du lagrar bilderna i råformat.

Resten av kameran är i grund och botten identisk med P7000. Det betyder att den är förhållandevis stor för att vara en kompaktkamera. Ungefär som huvudrivalen Canon PowerShot G12.


P7100 är inte mindre än Nikons nya hybridkamera V1, som dessutom har en lite större bildsensor, inbyggd LCD-sökare samt framför allt utbytbar optik.

I P7100 sitter en usel optisk sökare där utsnittet inte är i närheten av att täcka bildytan. Man får däremot klassens största zoom, från 28 till 200 mm med bra ljusstyrka (f2,8–5,6). Bildsensorn med 10 megapixlar är samma som i föregångaren P7000 och 1/1,7 tum stor, vilket innebär en mycket större bildyta än vad som är vanligt i kompaktkameror. Och det är en fördel när man tar bilder med hög ljuskänslighet.

Funktionsnivån är nästan i klass med en systemkamera. Fotografen kan ta kontroll över exponering och ljusmätning. Kamerna har blixtsko med TTL-ljusmätning, optisk bildstabilisator och kan lagra bilder i både råformat (NRW) och JPEG. Det saknas helt enkelt ingenting i P7100. Utom kanske 1080-HD-video.


Användning
P7100 är föredömligt överskådlig och praktisk att hantera. Primära funktioner hittar man på ovansidan. Där ändrar man snabbt ISO, filformat och vitbalans. Man kan lägga en funktion som används ofta på Fn-knapparna – en längst fram och en på toppen.

Eftersom kameran är tämligen rymlig ligger den fint i handen. Det gummerade greppet och tummen på baksidan ger ett säkert och stabilt tag om kameran. P7100 är större än Panasonic Lumix LX5 och Olympus XZ-1 och ställer upp i samma viktklass som Canon G12, som också är dess närmaste rival. P7100 är faktiskt lika stor som Nikon V1, Nikons nya lilla systemkamera, men är paradoxalt nog mer lättanvänd.


Bildkvalitet
Här finns inte mycket att klaga på. Även med 7x zoom är optiska prestanda mycket höga. Det syns viss linjeförvrängning i zoomomfångets ytterligheter, men skärpan är oerhört god och jämn. Åtminstone mellan f4,5 och f8.

Det enda vi kan gnälla på är i princip att objektivet är känsligt för ströljus. Bildkvaliteten är snarlik P7000:s, brus syns inte särskilt tydligt förrän vid ISO 3200. Det stiger gradvis efter ISO 800 och gör ett markant hopp vid ISO 3200, där även kornbruset blir mer framträdande. Men färgåtergivningen, kontrasten och detaljskärpan är otroligt bra.


Videokvaliteten är godkänd om man bara behöver HD-video till filmsnuttar. Jag skulle inte filma en oscarskandidat med P71000, videokvaliteten ligger ungefär på samma nivå som en bra kompaktkamera, alltså långt från en systemkamera.

Slutsats
CoolPix P7100 har löst det allra mesta vi anmärkte på när vi testade i P7000. Alla små förändringar är definitivt till det bättre, och den praktiska vridskärmen tilltalar säkert somliga. Desto viktigare är att Nikon har ökat hastigheten i P7100 och gjort att den reagerar mycket snabbare. Bildhastigheten är dock densamma, och detsamma gäller lyckligtvis bildkvaliteten. Nikon hävdar att P7100 är lite bättre på hög ISO än föregångaren, men i sådana fall är det marginellt.

Detta är en utmärkt kamera för alla som vill ha en allt-i-ett-kamera som tar bättre bilder än de flesta andra kompakter. P7100 är en enastående liten kamera med professionella egenskaper, bildkvalitet och ergonomi av högsta klass. Det höga priset är det enda som hindrar oss från att dela ut toppbetyg.

Ljud & Bild tycker

Skarpa bilder. Överskådlig skötsel. Exakt ljusmätning. 7x zoom. Låg bildhastighet. Bara 720-video. Högt pris.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen