annons
annons

Nikon Nikkor 58 mm f/1,4

Dyr ljusfångare

Med en av de mest mångsidiga brännvidderna är Nikons ljusstarka 58 mm ett knivskarpt, men dyrt val.

Solid byggkvalitet och enastående optiska prestanda på alla bländare, bortsett från den största. Ett bra val till Nikons full-frame-kameror.
Vid full bländaröppning går skärpan förlorad, vilket är en besvikelse som tillsammans med det höga priset gör att Nikon-objektivet inte får toppbetyg.

Om man ska ha en brännvidd som funkar till det mesta så är ett 50 mm normalobjektiv ett bra val. Det täcker in en tillräckligt bred bildvinkel för att man ska få med det mesta i de flesta situationer och har mindre perspektivförträngning än ett vidvinkelobjektiv normalt sett har. Exempelvis har ett F28 mm-objektiv en märkbart bredare bildvinkel.

En annan sak som talar för 50-millimeterstypen är att det går att göra ljusstark optik till ett överkomligt pris. Det vill säga om det inte handlar om Leica, vars handbyggda normalobjektiv startar på närmare 18 000 kronor, medan ett motsvarande Nikkor 50 mm f/1,4 kostar under 3 000 kronor.

Därför finns det anledning att fråga sig om Nikons nya 58 mm med motsvarande ljusstyrka är värt närmare 14 000 kronor. Objektivet är gjort för Nikons full-frame-kameror och bör vara mer väl lämpat till kameror som har en bildsensor med högt pixeltal, t.ex. Nikon D610 med 24 megapixlar som var den vi testade Nikkor 58 mm f/1,4 med.

Den mekaniska konstruktionen är oklanderlig, objektivet är förhållandevis stort och med den medföljande motljusbländaren påminner objektivet lite om Canons enastående EF 85 mm f/1,2 L.

Dess optiska prestanda är – föga överraskande – väldigt höga. Men ett par saker stör helhetsintrycket. Vid full bländning, alltså f/1,4, är skärpan inte särskilt bra i hörnen. Skärpan i centrum är bara medelmåttig på den här bländningen, och intressant nog är Nikons avsevärt billigare Nikkor 50 mm f/1,4 G bättre på full bländning. Skärpan blir betydlig bättre på f/2,8, och därifrån upp till f/11 är den mycket bra även i hörnen.

Förvrängningen är så liten att den saknar betydelse. Detsamma gäller vinjetteringen (ljusförlust i hörnen), och någon kromatisk aberration ser man inte mycket av. Den är faktiskt någon av de lägsta jag kan dra mig till minnes att jag sett.

Allt sammantaget får du fenomenala prestanda om man bortser från den avtagande skärpan på full bländare. Men priset är högt. De flesta skulle nog klara sig lika bra med Nikkor 50 mm f/1,4 G som bara kostar en bråkdel av det här objektivet.

Om man ska ha en brännvidd som funkar till det mesta så är ett 50 mm normalobjektiv ett bra val. Det täcker in en tillräckligt bred bildvinkel för att man ska få med det mesta i de flesta situationer och har mindre perspektivförträngning än ett vidvinkelobjektiv normalt sett har. Exempelvis har ett F28 mm-objektiv en märkbart bredare bildvinkel. En annan sak som talar för 50-millimeterstypen är att det går att göra ljusstark optik till ett överkomligt pris. Det vill säga om det inte handlar om Leica, vars handbyggda normalobjektiv startar på närmare 18 000 kronor, medan ett motsvarande Nikkor 50 mm f/1,4 kostar under 3 000 kronor. Därför finns det anledning att fråga sig om Nikons nya 58 mm med motsvarande ljusstyrka är värt närmare 14 000 kronor. Objektivet är gjort för Nikons full-frame-kameror och bör vara mer väl lämpat till kameror som har en bildsensor med högt pixeltal, t.ex. Nikon D610 med 24 megapixlar som var den vi testade Nikkor 58 mm f/1,4 med. Den mekaniska konstruktionen är oklanderlig, objektivet är förhållandevis stort och med den medföljande motljusbländaren påminner objektivet lite om Canons enastående EF 85 mm f/1,2 L. Dess optiska prestanda är – föga överraskande – väldigt höga. Men ett par saker stör helhetsintrycket. Vid full bländning, alltså f/1,4, är skärpan inte särskilt bra i hörnen. Skärpan i centrum är bara medelmåttig på den här bländningen, och intressant nog är Nikons avsevärt billigare Nikkor 50 mm f/1,4 G bättre på full bländning. Skärpan blir betydlig bättre på f/2,8, och därifrån upp till f/11 är den mycket bra även i hörnen. Förvrängningen är så liten att den saknar betydelse. Detsamma gäller vinjetteringen (ljusförlust i hörnen), och någon kromatisk aberration ser man inte mycket av. Den är faktiskt någon av de lägsta jag kan dra mig till minnes att jag sett. Allt sammantaget får du fenomenala prestanda om man bortser från den avtagande skärpan på full bländare. Men priset är högt. De flesta skulle nog klara sig lika bra med Nikkor 50 mm f/1,4 G som bara kostar en bråkdel av det här objektivet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon Nikkor 58 mm f/1,4
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 58 mm normalobjektiv till fullformat
  • Ljusstyrka: f/1,4
  • Närgräns: 58 cm
  • Filterdiameter: 72 mm
  • Linselement: Totalt 9, i 6 grupper
  • Mått: 85 mm, Ø 70 mm
  • Vikt: 385 g
  • Motljusbländare
Pris: 14000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-