Nikon Nikkor 58 mm f/1,4

Dyr ljusfångare

Med en av de mest mångsidiga brännvidderna är Nikons ljusstarka 58 mm ett knivskarpt, men dyrt val.

Plus
Solid byggkvalitet och enastående optiska prestanda på alla bländare, bortsett från den största. Ett bra val till Nikons full-frame-kameror.
Minus
Vid full bländaröppning går skärpan förlorad, vilket är en besvikelse som tillsammans med det höga priset gör att Nikon-objektivet inte får toppbetyg.

Om man ska ha en brännvidd som funkar till det mesta så är ett 50 mm normalobjektiv ett bra val. Det täcker in en tillräckligt bred bildvinkel för att man ska få med det mesta i de flesta situationer och har mindre perspektivförträngning än ett vidvinkelobjektiv normalt sett har. Exempelvis har ett F28 mm-objektiv en märkbart bredare bildvinkel.

En annan sak som talar för 50-millimeterstypen är att det går att göra ljusstark optik till ett överkomligt pris. Det vill säga om det inte handlar om Leica, vars handbyggda normalobjektiv startar på närmare 18 000 kronor, medan ett motsvarande Nikkor 50 mm f/1,4 kostar under 3 000 kronor.

Därför finns det anledning att fråga sig om Nikons nya 58 mm med motsvarande ljusstyrka är värt närmare 14 000 kronor. Objektivet är gjort för Nikons full-frame-kameror och bör vara mer väl lämpat till kameror som har en bildsensor med högt pixeltal, t.ex. Nikon D610 med 24 megapixlar som var den vi testade Nikkor 58 mm f/1,4 med.

Den mekaniska konstruktionen är oklanderlig, objektivet är förhållandevis stort och med den medföljande motljusbländaren påminner objektivet lite om Canons enastående EF 85 mm f/1,2 L.

Dess optiska prestanda är – föga överraskande – väldigt höga. Men ett par saker stör helhetsintrycket. Vid full bländning, alltså f/1,4, är skärpan inte särskilt bra i hörnen. Skärpan i centrum är bara medelmåttig på den här bländningen, och intressant nog är Nikons avsevärt billigare Nikkor 50 mm f/1,4 G bättre på full bländning. Skärpan blir betydlig bättre på f/2,8, och därifrån upp till f/11 är den mycket bra även i hörnen.

Förvrängningen är så liten att den saknar betydelse. Detsamma gäller vinjetteringen (ljusförlust i hörnen), och någon kromatisk aberration ser man inte mycket av. Den är faktiskt någon av de lägsta jag kan dra mig till minnes att jag sett.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Allt sammantaget får du fenomenala prestanda om man bortser från den avtagande skärpan på full bländare. Men priset är högt. De flesta skulle nog klara sig lika bra med Nikkor 50 mm f/1,4 G som bara kostar en bråkdel av det här objektivet.

Om man ska ha en brännvidd som funkar till det mesta så är ett 50 mm normalobjektiv ett bra val. Det täcker in en tillräckligt bred bildvinkel för att man ska få med det mesta i de flesta situationer och har mindre perspektivförträngning än ett vidvinkelobjektiv normalt sett har. Exempelvis har ett F28 mm-objektiv en märkbart bredare bildvinkel. En annan sak som talar för 50-millimeterstypen är att det går att göra ljusstark optik till ett överkomligt pris. Det vill säga om det inte handlar om Leica, vars handbyggda normalobjektiv startar på närmare 18 000 kronor, medan ett motsvarande Nikkor 50 mm f/1,4 kostar under 3 000 kronor. Därför finns det anledning att fråga sig om Nikons nya 58 mm med motsvarande ljusstyrka är värt närmare 14 000 kronor. Objektivet är gjort för Nikons full-frame-kameror och bör vara mer väl lämpat till kameror som har en bildsensor med högt pixeltal, t.ex. Nikon D610 med 24 megapixlar som var den vi testade Nikkor 58 mm f/1,4 med. Den mekaniska konstruktionen är oklanderlig, objektivet är förhållandevis stort och med den medföljande motljusbländaren påminner objektivet lite om Canons enastående EF 85 mm f/1,2 L. Dess optiska prestanda är – föga överraskande – väldigt höga. Men ett par saker stör helhetsintrycket. Vid full bländning, alltså f/1,4, är skärpan inte särskilt bra i hörnen. Skärpan i centrum är bara medelmåttig på den här bländningen, och intressant nog är Nikons avsevärt billigare Nikkor 50 mm f/1,4 G bättre på full bländning. Skärpan blir betydlig bättre på f/2,8, och därifrån upp till f/11 är den mycket bra även i hörnen. Förvrängningen är så liten att den saknar betydelse. Detsamma gäller vinjetteringen (ljusförlust i hörnen), och någon kromatisk aberration ser man inte mycket av. Den är faktiskt någon av de lägsta jag kan dra mig till minnes att jag sett. Allt sammantaget får du fenomenala prestanda om man bortser från den avtagande skärpan på full bländare. Men priset är högt. De flesta skulle nog klara sig lika bra med Nikkor 50 mm f/1,4 G som bara kostar en bråkdel av det här objektivet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon Nikkor 58 mm f/1,4
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 58 mm normalobjektiv till fullformat
  • Ljusstyrka: f/1,4
  • Närgräns: 58 cm
  • Filterdiameter: 72 mm
  • Linselement: Totalt 9, i 6 grupper
  • Mått: 85 mm, Ø 70 mm
  • Vikt: 385 g
  • Motljusbländare
Pris: 14000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.