test: Nikon D850

Oktober 2017Nikon D850

Grymmaste proffskameran

En kamera som är bra på allt är en utopi, men Nikon D850 kommer väldigt nära.

Plus
Extremt hög bildkvalitet med klassledande dynamik. 4K-video, perfekt ergonomi, hög bildhastighet och snabb autofokus. Två kortplatser, pekskärm och belysta knappar.
Minus
Slirar lite med fokusspårningen, trögare autofokus i live-view, instabil filöverföring med Snapbridge. Max bildhastighet kräver vertikalgrepp och extra batteri.

Här är kanske den mest kompletta kameran vi någonsin testat. Det är inte den snabbaste, dyraste eller bäst utrustade kameran vi har sett, men summan av allt gör det svårt att hitta något att kritisera Nikon D850 för.

Som bekant kan man inte få allt på en gång. Inte i en kamera i den här prisklassen heller. Till exempel går det inte att komma upp i maxhastigheten med nio bilder i sekunden utan ett vertikalgrepp som kostar extra.

Autofokusen i live-view (när skärmen fungerar som sökare) är inte heller bäst i världen. Och direkt billig är inte D850.

Men bortsett från detta är kameran inte bara Nikons bästa någonsin, det är definitivt också en av de allra bästa i historien. Oavsett kategori.

En av fördelarna med Nikon D850 är ett otroligt utbud av objektiv.
En av fördelarna med Nikon D850 är ett otroligt utbud av objektiv.

 

Nikon-kameran kan användas till det mesta. Naturfotografer kommer att älska dess snabbhet. Landskapsfotografer dess bilddynamik och porträtt- och bröllopsfotografer dess balanserade färgåtergivning. Det är kanske bara de allra mest krävande sportfotograferna som behöver något annat än D850.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

 

Välutrustad

Den är stor och relativt tung. Vilket beror på att kameran huserar en 45,7-megapixlars bildsensor i 24 x 36 mm fullformat, en stor optisk prismasökare, mängder av anslutningar, styrpinne (joystick), plats för ett UHS-II SD-minneskort samt ett XQD-kort för ännu snabbare filöverföring – och ett massivt batteri som räcker till 1840 exponeringar.

Här finns också en vinklingsbar pekskärm, bakgrundsbelysta knappar, full 4K-video med mikrofon- och hörlurskontakt, slowmotion-video i 1080-upplösning, 153 fokuspunkter och en bildhastighet på sju i sekunden. I full upplösning. Och alltihop är inpackat i ett gediget och väderskyddat kamerahus som har Nikons fina ergonomi.

Kameran har också en Snapbridge-funktion med Bluetooth för permanent, trådlös överföring av bilder till mobilen och kan fyra av korta bildserier i 8,6 Mp-upplösning. Med 30 bilder/s.

Magnesiumlegering längst in och omfattande vädertätning.
Magnesiumlegering längst in och omfattande vädertätning.

 

Den saknar inte rivaler. Med sina 50 Mp är Canon EOS 5D en naturlig konkurrent, fast den är inte lika snabb. Det är inte Nikon D810 heller, som fortfarande går att köpa. EOS 5D Mark IV är en mer naturlig konkurrent, precis som Sony a7r II, a99 II, och definitivt Sony a9 som krossar dem alla med 20 bilder/s. Men ingen av dem är lika komplett som D850.

 

4K-video

Ingen är förvånad över höra att D850 filmar 4K/30p-video av hög kvalitet, med information från hela bildsensorn. Då slipper man en beskuren bild som i D7500. Proffsfotografer som vill ha den högsta kvaliteten kan strömma 4K i 8-bitars, okomprimerad 4:2:2-kvalitet till en extern inspelare, med tidskodning och allt.

Det går också att filma i 1080 HD med upp till 120 fps för slowmotion-video och man kan använda fokusmarkering (peaking). Det kan man märkligt nog inte göra när man filmar i 4K. Active D-Lighting (automatisk dynamisk kontrast), högdagermarkering och elektronisk bildstabilisator är också inaktiverat i 4K-läge.

Två kortplatser, den ena för SD-kort upp till UHS-II-hastighet och den andra för ännu snabbare XQD-kort.
Två kortplatser, den ena för SD-kort upp till UHS-II-hastighet och den andra för ännu snabbare XQD-kort.

 

4K-video har 3840 x 2160 punkters upplösning med 30, 25 eller 24 fps bildfrekvens och fotografen kan styra bländare, slutare, ISO och exponeringskompensation när filmen snurrar. Det går också att fokusera med pekfingret på skärmen under tiden.

Det finns en allmän flat videoprofil, men ingen Gamma Log, för de som ska sätta ihop klipp med neutrala profiler.

 

Hastighet

D850 är blixtsnabb, helt enkelt snabbare än alla andra fullformatkameror med lika hög upplösning. Sony a9 är mycket snabbare men har 24 Mp-upplösning och mycket mindre bildfiler att svälja undan. Ändå hanterar a9 upp till 20 bilder/s.

I vårt test blev alla bilder av framrusande tävlingscyklister skarpa, men av och till tappade fokusspårningen motivet för en kort sekund innan den hittade tillbaka.

Den relativt höga bildhastigheten 7 bilder/s räcker hur långt som helst för många typer av motiv och det går att komma upp i 9 bilder/s med det separata vertikalgreppet MB-D18 och batteriet EN-EL18b. Kostsam extrautrustning, men för somliga är det ändå värt pengarna. En bonus är bättre grepp och balans när teleobjektiv monteras på kameran.

Buffertminnet lagrar upp till 50–51 bilder i råformat (14-bit lossless) i bildserier, och dubbelt så mycket med JPEG-bilder.

Som nämnts har kameran 153 fokuspunkter med 99 korspunkter och fotografen kan kalibrera autofokusen för att förhindra att ett objektiv bakfokuserar.

Kameran har samma 180 000 färgkänsliga ljusmätningssensorer som D500, med känslighet ner till –3 ev.

 

Användning

Om man är van vid en nyare Nikon-spegelreflex känner man igen sig. Funktionsnivån är skyhög, men tydliga knappar och genomtänkt placering gör kameran användarvänlig.

Det stora programhjulet till vänster om sökaren, med val av hastighet, tyst läge och spegellås, den praktiskt placerade ISO-knappen bredvid utlösaren och de bakgrundsbelysta knapparna gör kameran till en fröjd att använda under alla förhållanden. Det mest går att trycka på, snurra på och ställas in även med handskar på.

Nikon har till och med tänkt på att den vinklingsbara skärmen ska kunna användas även om kameran står på stativ. Det kan man till exempel inte göra med en Sony-kamera om man inte kommer ihåg att fälla ut skärmen innan kameran skruvas fast.

Upplysta knappar är en underskattad finess.
Upplysta knappar är en underskattad finess.

 

Precis som på andra nyare Nikon-kameror har D850 wifi-överföring av bilder och video, samt Snapbridge via Bluetooth. Det görs helt automatiskt när kameran och mobilen är parkopplade, men det går sakta och är inte 100 % stabilt. Wifi är snabbare och mer tillförlitlig, fast då måste man starta appen på mobilen och välja vilka bilder som ska överföras.

Det finns mycket mer att säga om de omfattande funktionerna, men det har vi inte plats för här. Time Lapse – intervallbilder – är bara en av många inställningsalternativ.

 

Extrem bildkvalitet

Bildkvaliteten utmärker sig inte bara med extrem upplösning. Den är fullt i klass med Canon EOS 5Dsr och Sony a7r II, men bilddynamiken är bättre i D850. Speciellt vid låga ISO-värden: 64 till 3200. Detsamma gäller brusmängden vid höga ISO-värden, som är i topp för en kamera med så här hög upplösning.

Pentax K-1 och Fujifilm GFX 50S är visserligen i samma klass, men båda är mycket långsammare kameror.

Brus är inget tema vid ISO 6400 eller 12800. Inte vid 25600 heller, där kornbruset är marginellt. Vid ISO 102 400 är det däremot gott om grumligheter – och synligt färgbrus. Men det är det med alla kameror och så hög ljuskänslighet. Utom Nikon D5 och Sony a7s.

Som förväntat från en Nikon-kamera i den här klassen är färgåtergivningen praktfull, med vackra hudtoner och klassens jämnaste tonomfång. Fuji-kameran kommer närmast, men den har en mycket större bildsensor än D850 och ställer upp i mellanformatklassen.

Skärpan och detaljeringen är fullt i klass med EOS 5Dsr, och faktiskt lite bättre än Sony a7r II, men bildfilerna från GFX 50S ger lite mer att gå på när man ökar skärpan i Photoshop.

Kvaliteten på 4K-inspelningarna är lika bra som stillbilderna. Bortsett från en tendens till ”rolling shutter”, som kan orsaka lite skeva linjer när man panorerar, är filmerna knivskarpa och har utmärkt färgåtergivning och marginellt med brus.

 

Sammanfattning

Nikon D850 är ett kostsamt redskap, även för proffs, men för de som tillhör målgruppen och behöver en blixtsnabb kamera med extrema egenskaper finns det knappt någon bättre spegelreflex där ute. D850 är snabbare än motsvarande fullformatkameror, har en felfri bildkvalitet i det absoluta tätskiktet – oavsett kamera – och passar till i stort sett allt möjligt man skulle vilja fotografera. Nikons allra bästa kamera, och en av de allra bästa oavsett kategori.

Här är kanske den mest kompletta kameran vi någonsin testat. Det är inte den snabbaste, dyraste eller bäst utrustade kameran vi har sett, men summan av allt gör det svårt att hitta något att kritisera Nikon D850 för. Som bekant kan man inte få allt på en gång. Inte i en kamera i den här prisklassen heller. Till exempel går det inte att komma upp i maxhastigheten med nio bilder i sekunden utan ett vertikalgrepp som kostar extra. Autofokusen i live-view (när skärmen fungerar som sökare) är inte heller bäst i världen. Och direkt billig är inte D850. Men bortsett från detta är kameran inte bara Nikons bästa någonsin, det är definitivt också en av de allra bästa i historien. Oavsett kategori. [caption id="attachment_72686" align="alignnone" width="930"]En av fördelarna med Nikon D850 är ett otroligt utbud av objektiv. En av fördelarna med Nikon D850 är ett otroligt utbud av objektiv.[/caption]   Nikon-kameran kan användas till det mesta. Naturfotografer kommer att älska dess snabbhet. Landskapsfotografer dess bilddynamik och porträtt- och bröllopsfotografer dess balanserade färgåtergivning. Det är kanske bara de allra mest krävande sportfotograferna som behöver något annat än D850.   Välutrustad Den är stor och relativt tung. Vilket beror på att kameran huserar en 45,7-megapixlars bildsensor i 24 x 36 mm fullformat, en stor optisk prismasökare, mängder av anslutningar, styrpinne (joystick), plats för ett UHS-II SD-minneskort samt ett XQD-kort för ännu snabbare filöverföring – och ett massivt batteri som räcker till 1840 exponeringar. Här finns också en vinklingsbar pekskärm, bakgrundsbelysta knappar, full 4K-video med mikrofon- och hörlurskontakt, slowmotion-video i 1080-upplösning, 153 fokuspunkter och en bildhastighet på sju i sekunden. I full upplösning. Och alltihop är inpackat i ett gediget och väderskyddat kamerahus som har Nikons fina ergonomi. Kameran har också en Snapbridge-funktion med Bluetooth för permanent, trådlös överföring av bilder till mobilen och kan fyra av korta bildserier i 8,6 Mp-upplösning. Med 30 bilder/s. [caption id="attachment_72688" align="alignnone" width="930"]Magnesiumlegering längst in och omfattande vädertätning. Magnesiumlegering längst in och omfattande vädertätning.[/caption]   Den saknar inte rivaler. Med sina 50 Mp är Canon EOS 5D en naturlig konkurrent, fast den är inte lika snabb. Det är inte Nikon D810 heller, som fortfarande går att köpa. EOS 5D Mark IV är en mer naturlig konkurrent, precis som Sony a7r II, a99 II, och definitivt Sony a9 som krossar dem alla med 20 bilder/s. Men ingen av dem är lika komplett som D850.   4K-video Ingen är förvånad över höra att D850 filmar 4K/30p-video av hög kvalitet, med information från hela bildsensorn. Då slipper man en beskuren bild som i D7500. Proffsfotografer som vill ha den högsta kvaliteten kan strömma 4K i 8-bitars, okomprimerad 4:2:2-kvalitet till en extern inspelare, med tidskodning och allt. Det går också att filma i 1080 HD med upp till 120 fps för slowmotion-video och man kan använda fokusmarkering (peaking). Det kan man märkligt nog inte göra när man filmar i 4K. Active D-Lighting (automatisk dynamisk kontrast), högdagermarkering och elektronisk bildstabilisator är också inaktiverat i 4K-läge. [caption id="attachment_72684" align="alignnone" width="930"]Två kortplatser, den ena för SD-kort upp till UHS-II-hastighet och den andra för ännu snabbare XQD-kort. Två kortplatser, den ena för SD-kort upp till UHS-II-hastighet och den andra för ännu snabbare XQD-kort.[/caption]   4K-video har 3840 x 2160 punkters upplösning med 30, 25 eller 24 fps bildfrekvens och fotografen kan styra bländare, slutare, ISO och exponeringskompensation när filmen snurrar. Det går också att fokusera med pekfingret på skärmen under tiden. Det finns en allmän flat videoprofil, men ingen Gamma Log, för de som ska sätta ihop klipp med neutrala profiler.   Hastighet D850 är blixtsnabb, helt enkelt snabbare än alla andra fullformatkameror med lika hög upplösning. Sony a9 är mycket snabbare men har 24 Mp-upplösning och mycket mindre bildfiler att svälja undan. Ändå hanterar a9 upp till 20 bilder/s. I vårt test blev alla bilder av framrusande tävlingscyklister skarpa, men av och till tappade fokusspårningen motivet för en kort sekund innan den hittade tillbaka. Den relativt höga bildhastigheten 7 bilder/s räcker hur långt som helst för många typer av motiv och det går att komma upp i 9 bilder/s med det separata vertikalgreppet MB-D18 och batteriet EN-EL18b. Kostsam extrautrustning, men för somliga är det ändå värt pengarna. En bonus är bättre grepp och balans när teleobjektiv monteras på kameran. Buffertminnet lagrar upp till 50–51 bilder i råformat (14-bit lossless) i bildserier, och dubbelt så mycket med JPEG-bilder. Som nämnts har kameran 153 fokuspunkter med 99 korspunkter och fotografen kan kalibrera autofokusen för att förhindra att ett objektiv bakfokuserar. Kameran har samma 180 000 färgkänsliga ljusmätningssensorer som D500, med känslighet ner till –3 ev.   Användning Om man är van vid en nyare Nikon-spegelreflex känner man igen sig. Funktionsnivån är skyhög, men tydliga knappar och genomtänkt placering gör kameran användarvänlig. Det stora programhjulet till vänster om sökaren, med val av hastighet, tyst läge och spegellås, den praktiskt placerade ISO-knappen bredvid utlösaren och de bakgrundsbelysta knapparna gör kameran till en fröjd att använda under alla förhållanden. Det mest går att trycka på, snurra på och ställas in även med handskar på. Nikon har till och med tänkt på att den vinklingsbara skärmen ska kunna användas även om kameran står på stativ. Det kan man till exempel inte göra med en Sony-kamera om man inte kommer ihåg att fälla ut skärmen innan kameran skruvas fast. [caption id="attachment_68397" align="alignnone" width="460"]Upplysta knappar är en underskattad finess. Upplysta knappar är en underskattad finess.[/caption]   Precis som på andra nyare Nikon-kameror har D850 wifi-överföring av bilder och video, samt Snapbridge via Bluetooth. Det görs helt automatiskt när kameran och mobilen är parkopplade, men det går sakta och är inte 100 % stabilt. Wifi är snabbare och mer tillförlitlig, fast då måste man starta appen på mobilen och välja vilka bilder som ska överföras. Det finns mycket mer att säga om de omfattande funktionerna, men det har vi inte plats för här. Time Lapse – intervallbilder – är bara en av många inställningsalternativ.   Extrem bildkvalitet Bildkvaliteten utmärker sig inte bara med extrem upplösning. Den är fullt i klass med Canon EOS 5Dsr och Sony a7r II, men bilddynamiken är bättre i D850. Speciellt vid låga ISO-värden: 64 till 3200. Detsamma gäller brusmängden vid höga ISO-värden, som är i topp för en kamera med så här hög upplösning. Pentax K-1 och Fujifilm GFX 50S är visserligen i samma klass, men båda är mycket långsammare kameror. Brus är inget tema vid ISO 6400 eller 12800. Inte vid 25600 heller, där kornbruset är marginellt. Vid ISO 102 400 är det däremot gott om grumligheter – och synligt färgbrus. Men det är det med alla kameror och så hög ljuskänslighet. Utom Nikon D5 och Sony a7s. Som förväntat från en Nikon-kamera i den här klassen är färgåtergivningen praktfull, med vackra hudtoner och klassens jämnaste tonomfång. Fuji-kameran kommer närmast, men den har en mycket större bildsensor än D850 och ställer upp i mellanformatklassen. Skärpan och detaljeringen är fullt i klass med EOS 5Dsr, och faktiskt lite bättre än Sony a7r II, men bildfilerna från GFX 50S ger lite mer att gå på när man ökar skärpan i Photoshop. Kvaliteten på 4K-inspelningarna är lika bra som stillbilderna. Bortsett från en tendens till ”rolling shutter”, som kan orsaka lite skeva linjer när man panorerar, är filmerna knivskarpa och har utmärkt färgåtergivning och marginellt med brus.   Sammanfattning Nikon D850 är ett kostsamt redskap, även för proffs, men för de som tillhör målgruppen och behöver en blixtsnabb kamera med extrema egenskaper finns det knappt någon bättre spegelreflex där ute. D850 är snabbare än motsvarande fullformatkameror, har en felfri bildkvalitet i det absoluta tätskiktet – oavsett kamera – och passar till i stort sett allt möjligt man skulle vilja fotografera. Nikons allra bästa kamera, och en av de allra bästa oavsett kategori.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon D850
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Nikon D850
Typ: Systemkamera med 45,7 Mp-sensor i fullformat
Optik: Nikon FX
Skärm: 8 cm LCD med 2,36 Mp
Sökare: Optiskt prisma med 0,75x förstoring och 100 % täckning
Egenskaper: 4K-video, vridbar pekskärm, wifi, Bluetooth, 7/9 bilder/s, 153 fokuspunkter, hörlursuttag/mikrofoningång, 1840 bilders batteritid, vädertätat kamerahus

Pris: 39300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.