TEST AV Nikon D810

Amatörens dröm – proffsens val

PÄ mÄnga sÀtt och vis Àr Nikon D810 den bÀsta kameran vi har testat, men den krÀver en hel del av fotografen.

Ljud & Bild tycker:
Extremt hög bildkvalitet parat med god ergonomi och snabba reaktioner.
Stor, tung och dyr – men Ă€r vĂ€rd det för somliga.

SE gullikon 2014.indd

Det Ă€r inte mĂ„nga dĂ€r ute som budgeterar med 30 000 för ett kamerahus, men sĂ„ Ă€r inte Nikons nya vĂ€rsting gjord för vem som helst heller. De flesta fotografer skulle vara strĂ„lande nöjda med en Nikon D5300 – eller en D3300 om budgeten Ă€r mindre – och för mĂ„nga av dem skulle skillnaden i bildkvalitet jĂ€mfört med kameran vi testar hĂ€r inte vara vĂ€rd de extra pengarna. Men för dem som bara nöjer sig med det allra bĂ€sta Ă€r Nikon D810 mitt i prick.

Den Àr kostsam. MÄnga gÄnger dyrare Àn spegelreflexer vi brukar testa, men sÄ Àr marknaden för kameror i den hÀr prisklassen begrÀnsad ocksÄ.

Läs också: Fujifilm XF 23mm F2 R WR
FörtrÀfflig Fujifilm-optik

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

Kameror som D810 vÀljs av amatörfotografer som har hÄllit pÄ ett bra tag, och yrkesfotografer som behöver extrem upplösning i en robust kamera som har bildsensor i fullformat.

De blir knappast besvikna över D810, som ersĂ€tter Nikon D800 och D800E – tvĂ„ helt olika kameror som har 36 megapixlars bildsensor men dĂ€r lĂ„gpassfiltret Ă€r förskjutet i D800E, vilket leder till aningen bĂ€ttre detaljskĂ€rpa, men ocksĂ„ risk för moarĂ©mönster i vissa bilder.

D810_ambience_3
D810 kan riggas för videofilmning: mikrofoningÄng, hörlursuttag och HDMI-utgÄng som strömmar video.

Snabbare och bÀttre
I D810 Àr lÄgpassfiltret borttaget. FullstÀndigt. Kameran har ocksÄ fÄtt en bÀttre processor som ska vara kapabel att dÀmpa moaréeffekten, samt en högre hastighet med fem bilder per sekund, utökad ljuskÀnslighet (ISO 32, 64 och 51200), gruppering av fem fokuspunkter och en rad mindre Àndringar.

Kameran har ocksÄ fÄtt en ny elektronisk slutare (pÄ första ridÄn) och spegelmekanik som dÀmpar vibrationer bÀttre, samt en möjlighet att fotografera i sÄ kallat Crop Mode. Eller med beskÀrning, som ökar brÀnnvidden men anvÀnder en mindre bildyta och ökar hastigheten till 7 bilder/s. Praktiskt för actionfotografering med teleobjektiv. Enda nackdelen med detta Àr att det krÀver att vertikalgreppet med batteri Àr pÄmonterat.

Det gÄr ocksÄ att fyra av rÄfiler i reducerad upplösning med 9 Mp, i Raw Size S, som man hittar i menysystemet. Praktiskt nÀr man klarar sig med mindre filstorlekar, till exempel som ska överföras trÄdlöst.

Bland andra nyheter som Àr vÀrda att nÀmna i D810 Àr möjligheten att anvÀnda högdagerprioriterad ljusmÀtning uppskattat för exempelvis teater- och konsertfotografer som ofta tar bilder i mörker med starkt ljus i vissa delar av motivet. Kameran kan ocksÄ lagra video pÄ minneskortet samtidigt som man strömmar video via HDMI-utgÄngen, och det gÄr att anvÀnda zebramönster för att kontrollera fokus. D810 har ocksÄ ett linjÀrt videofÀrglÀge för efterbehandling av fÀrgerna.

LÄt oss inte glömma lÀget med delad skÀrm, som kan aktiveras nÀr skÀrmen anvÀnds som sökare. DÄ visas ett förstorat omrÄde av motivet, med hjÀlplinjer sÄ att till exempel arkitekter eller inredare enklare kan fÄ rÀta linjer nÀr de stÀller in kameran.

Rent fysiskt Àr Àndringarna mot föregÄngarna inte stora. Frontgreppet Àr bÀttre utformat pÄ D810 och vissa knappar och reglage Àr Àndrade för att ge en bÀttre kÀnsla. Kamerahuset Àr genomsolitt, med omfattande vÀdertÀtning i form av gummipackningar, och skÀrmen har fÄtt högre upplösning med 1,22 megapixlar.

D810_fronttop
Snudd pÄ perfekt ergonomi för en sÄ hÀr stor kamera.

Bildkvalitet och prestanda
Med 36 megapixlar fördelade pÄ en yta av 24 x 36 mm (fullformat) utan lÄgpassfilter, Àr det bara optiken som sÀtter grÀnsen för hur skarpt det kan bli. VÄrt test gjordes med Nikkor 50 mm/f1,4G och Nikkor 85 mm/f1,4G, som bÄda Àr bÀttre rent optiskt Àn Nikons Nikkor-zoomar. Framförallt 85:an, som upplevs som skarp Àven ut mot kanterna.

Den tekniska kvaliteten pÄ bildfilerna frÄn D810 Àr den högsta vi har sett. Bilddynamiken och fÀrgdjupet Àr enastÄende och fullt i klass med, om inte bÀttre Àn, Sony A7R och Nikon-kameran kör över konkurrenterna nÀr det gÀller detaljskÀrpa. De bör tillÀggas att skillnaden mot tvÄ Är gamla D800E inte alls Àr stor, men för den som Àr intresserad av detaljer kommer D810 att uppfattas som bÀttre.

Vid ISO 32 och 64 – som man gĂ€rna vĂ€ljer för att fĂ„ sĂ„ rena bildfiler som möjligt – Ă€r det lite smalare dynamikomfĂ„ng Ă€n vid ISO 100 och 200. Brus Ă€r inget tema förrĂ€n vid ISO 6400, dĂ€r man tydligt kan se att kornbrus dyker upp. Riktigt illa blir det inte förrĂ€n vid ISO 25600, dĂ€r grovkornigt brus fĂ„r sĂ€llskap av fĂ€rgbrus.

HÀr mÄste man efterbehandla. De flesta i kamerans mÄlgrupp vÀljer förmodligen lÀgre ljuskÀnslighet för det mesta, kanske med undantag för portrÀtt, reportage och dokumentÀrfoto i dÄligt ljus dÀr man kommer lÄngt med ljusstark optik och ISO 3200.

Bildernas skÀrpa och djup Àr inte det enda vi gillar med D810. Autofokusen och förbÀttringarna i bildhastighet Àr mycket vÀlkommet, kameran kÀnns som om den reagerar snabbare och har högre trÀffprocent i autofokusen Àn föregÄngaren.

D810_24_70_back34r
Ingen pekskÀrm hÀr, bara stora knappar du kan anvÀnda med handskar pÄ.

Perfekt för proffsen
Nikons bĂ€sta kamera saknar bĂ„de wifi, pekskĂ€rm, GPS och vridbar skĂ€rm. Men det bryr sig knappast D810:s mĂ„lgrupp om. De Ă€r betydligt mer intresserade av bildkvaliteten – oavsett om de plĂ„tar utomhus eller i studio – och Ă€r villiga att betala för det. De Ă€r ocksĂ„ villiga att ha överseende med att kameran Ă€r stor och tung. För dem Ă€r prestanda viktigast, och pĂ„ det omrĂ„det gör Nikon D810 aldrig nĂ„gon besviken.

Fakta & Betyg:
  • Typ: Systemkamera med 36,3 Mp-sensor i fullformat
  • Optik: Nikkor FX-objektiv
  • SkĂ€rm: 8-cm LCD med 1,22 Mp
  • Egenskaper: Bildsensor utan lĂ„gpassfilter, 5 bilder/s, S Raw-lĂ€ge, splitfokusskĂ€rm, utökad kĂ€nslighet
  • Pris: 31 000 kr
  • nikon.se
  Pris: 31,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss till Sony

  Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×