TEST AV Nikon D750

Proffskamera light

Nikon Àr modiga som slÀpper en kamera du sparar 10 000 kronor pÄ utan att missa nÄgot.

Ljud & Bild tycker:
Knivskarpa bilder, snabb fokus och gedigen byggkvalitet i en kamera som Àr lika bra som de bÀsta vi har testat fast kostar mycket mindre. Nikon-kameran Àr perfekt för de mest krÀsna fotograferna som mÄste betala för allting sjÀlva.
Storleken och vikten Àr inte direkt beskedlig och D750 har ett par brister i anvÀndarvÀnligheten.

Om vi bara fÄr vÀlja en enda favoritkamera sÄ hamnar Nikon D810 högt upp pÄ listan. Men med tanke pÄ att bara huset kostar 31 000 kronor sÄ handlar det om mycket pengar. Dessutom Àr kameran stor och tung. Men man fÄr en extrem skÀrpa frÄn en 36-megapixlars sensor i fullformat.

Det Àr ingen kamera för amatörer, de kommer lÀngre med Nikon D5300 eller en kompakt systemkamera, men vill man utnyttja fördelarna en stor, 24 x 36 mm fullformatsensor ger sÄ Àr D810 ett lockande, om Àn dyrt, alternativ.

Fram till nu har Nikon haft en billigare fullformatspegelreflex i D610, men den har inte lika snabb autofokus som den dyrare D810. DÀrför kan nykomlingen D750 vara en bra kompromiss. Den har nÀmligen Àrvt D810:s autofokussystem, i en förbÀttrad version, och har högre bildhastighet Àn de bÄda andra: 6,5 bilder per sekund.

D710 har en 24 Mp-sensor med ett milt lĂ„gpassfilter som reducerar moirĂ©-mönster, bĂ€ttre batterikapacitet, integrerat wifi och en vridbar 8-cm skĂ€rm. ÄndĂ„ har Nikon lyckats göra D750 mindre och lĂ€ttare Ă€n bĂ„de den billigare D610 och den kostsamma D810.

SmÄ förbÀttringar
D750 Àr drygt 5 000 kronor dyrare Àn D610, men hela 10 000 kronor billigare Àn D810. Det kan verka som en ypperlig kompromiss, Ätminstone om man behöver en kamera som Àr lite snabbare och behÀndigare Àn D610.

Sammantaget finns det flera fördelar med att vĂ€lja D750. Handgreppet Ă€r mycket större och har bĂ€ttre plats för fingrarna, och det vĂ€derskyddare kamerahuset verkar mer vĂ€lbyggt. Den vridbara skĂ€rmen med högre upplösning Ă€r mer praktisk nĂ€r man filmar – hĂ€r fĂ„r man full-HD-video med 60 bilder per sekund i stĂ€llet för 30 samt en mer raffinerad ljusmĂ€tning med 91 000 i stĂ€llet för 2 016 mĂ€tpunkter.

I D750 fÄr man ocksÄ Nikons nya högdagerprioriterade ljusmÀtning och elektroniska blÀndarstyrning nÀr man filmar, men slutartid och blixtsynk Àr fortfarande 1/4000 respektive 1/200 sekund.

Bildhastigheten Àr snÀppet bÀttre, 6,5 bilder i sekunden, och 3D-autofokussystemet med 51 punkter och 15 korssensorer har vi redan nÀmnt. BÄda kamerorna har tvÄ kortplatser med plats för SD-kort, men D750 har bÀttre batteritid.

Det Ă€r med andra ord inte svĂ„rt att hitta argument som talar för D750 i stĂ€llet för D610, men Ă€ven D810 har sina fördelar. De 10 000 kronorna ger dig extrem upplösning med 36 Mp-sensor – utan lĂ„gpassfilter – 1/8000 s slutartid, lĂ€gre ljuskĂ€nslighet (ISO 32) och ett par anvĂ€ndarmĂ€ssiga fördelar. Till exempel PC-kontakt för studioblixtar, okomprimerade rĂ„filer, USB-port, AF-knapp pĂ„ baksidan och split-skĂ€rm med live-view-skĂ€rmvisning. Bland annat.

Menystrukturen Àr densamma och alla som har hÄllit i en Nikon-kamera kommer omedelbart att kÀnna sig hemma. Skötseln Àr föredömlig i D750, men personligen föredrar jag D810:s funktionsratt, trots att man kommer Ät tvÄ egenprogrammerade bildbanker direkt pÄ D750:s funktionsratt.

D750_ambience_3
Nikon-kameran har wifi och skÀrm som gÄr att vinkla, men den Àr ingen pekskÀrm och wifi-instÀllningen Àr krÄnglig.

Jag gillar ocksÄ den större skÀrmen pÄ ovansidan av D810 och möjligheten att tÀnda infoskÀrmen med strömbrytaren. PÄ D750 mÄste man trycka in infoknappen pÄ baksidan. Men sökaren Àr fantastiskt stor och ljus och kameran har bÄde hörlursuttag och mikrofoningÄng. Det enda jag kan klaga pÄ Àr att wifi-funktionen Àr onödigt komplex att stÀlla in. Kameran tillÄter inte heller nÄgon annan kontroll över funktionerna frÄn mobilskÀrmen Àn fjÀrrutlösare.

Bildkvalitet och prestanda
Du fÄr vara ovanligt skarpsynt om du ska se nÄgra större skillnader i bildkvalitet mellan D750 och D810. Den dyrare kameran har fördelen av högre upplösning och detaljskÀrpa, men annars Àr D750 nÀstan omöjlig att skilja frÄn D810.

24 megapixlar ger de flesta av oss mer Àn nog upplösning bÄde för stora förstoringar och kraftig beskÀrning, för fÀrgÄtergivning, bilddynamik och brus Àr viktiga parametrar.

HĂ€r fĂ„r D750 höga poĂ€ng. Ända upp i toppen, faktiskt. EnastĂ„ende bilddynamik ger fotografen en möjlighet att hĂ€mta ut detaljer ur mörka partier utan att man mĂ„ste kompensera för utbrĂ€nd högdager i andra Ă€nden. FĂ€rgĂ„tergivningen Ă€r mycket bra, med jĂ€mna toner, och avvikelserna beror bara pĂ„ vitbalansens eventuella problem med att tackla blandljus.

Brus behöver man inte vara rĂ€dd för. Åtminstone inte under ISO 6400. Jag upptĂ€ckte bara marginellt med kornbrus vid ISO 1600, som inte blir sĂ€rskilt tydligt förrĂ€n vid 6400. Det betyder att du tryggt kan anvĂ€nda automatisk ljuskĂ€nslighet och knĂ€ppa bilder obekymrat i dĂ„ligt ljus med höga ISO, och du behöver inte efterbehandla rĂ„filerna förrĂ€n vid ISO 12800. Eller Ă€nnu högre. Jag kunde gott anvĂ€nda ISO 12800-bilderna ocksĂ„, till exempel i svartvitt dĂ€r lite kornbrus bara kan vara klĂ€dsamt.

Ur den synvinkeln Àr Nikon D750 fullt i klass med Sony A7r, Nikon D810 och Canon EOS 5D III, som Àr de tre bÀsta fullformatkamerorna vi har testat hittills.

_yss

D750 tillhör de snabbaste i fullformatklassen – bortsett frĂ„n proffskamerorna – för en hastighet pĂ„ 6,5 bilder i sekunden Ă€r faktiskt bĂ€st i klassen. Bildbufferten Ă€r inte precis i actionklass, men dryga 80 JPEG-bilder, 15 rĂ„filer (lossless, komprimerad 14-bit) eller 10 rĂ„- och JPEG-filer i snabb takt Ă€r mycket respektabelt. Som jĂ€mförelse kan kameran som kommer nĂ€rmast, den dyrare EOS 5D III, knĂ€ppa obegrĂ€nsade serier med 6 JPEG-filer i sekunden och 17 rĂ„filer nĂ€r man lagrar bilderna pĂ„ Compact Flash-kort.

Det Àr bara kommande Sony A7II med 117 fasdetekterande sensorer (se test i kommande nummer) som har potentialen att klÄ D750 nÀr det gÀller autofokusprecision.

Sammanfattning
D750 Àr perfekt för fotografer som tar steget upp frÄn enklare systemkameror med APS-C-sensor och vill ha fullformat. Antingen för att fÄ kortare djupskÀrpa med ljusstark optik eller för att utnyttja brÀnnvidden hos fullformatobjektiv. Nikon-kameran Àr inte sÀmre Àn nÄgon nÀr det gÀller bruskontroll och anvÀndarglÀdje. Det Àr bara Sony A7r och Nikon D810 som kan slÄ dess upplösning och detaljskÀrpan och bara A7r som kommer i nÀrheten av prislappen. Men Sony-kameran kommer inte i nÀrheten av urvalet av optik till D750, som Àr en utmÀrkt allroundkamera för de allra krÀsnaste fotograferna utan alltför stora budgetar.

Fakta & Betyg:
  • Typ: Systemkamera med 24 Mp-sensor i fullformat
  • Optik: Nikkor FX-objektiv
  • SkĂ€rm: 8-cm LCD med 1,22 Mp
  • Egenskaper: 6,5 bilder/s, wifi, högdagerprioriterad ljusmĂ€tning, elektronisk blĂ€ndarstyrning i video, 1230 bilders batteritid, dubbla kortplatser
  • Pris: 21 000 kr
  • nikon.se
  Pris: 21,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss till Sony

  Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×