annons
annons

Nikon D610

Finputsad drömkamera

Du hittar inga stora förändringar i D610 jämfört med föregångaren. Och det är lika bra det.

Nikon D610 är en av de bästa fullformatkamerorna. En entusiastkamera som är med på noterna och levererar varorna gång på gång.
Glöm pekskärm, wifi (tillbehör) och GPS, detta är en kamera för fotografer – på gott och ont.

Det här blir ett kort test eftersom allting vi redan har sagt och skrivit om D600 gäller även för D610. Som är en av de bästa spegelreflexerna med fullformatsensor. Alltså en bildsensor med måtten 24 x 36 mm, vilket motsvarar 35-småbildsformatet. Bildsensorn i D610 är samma som i föregångaren och har 24,3 megapixlar.

Kameran är en enklare version av värstingen D800 och har Sony A7 och A99 och Canon EOS 6D som närmaste konkurrenter i fullformatklassen. Nikon-kameran är störst och tyngst av dem, men det skiljer inte mycket i bildkvalitet eller andra egenskaper.

Få ändringar
D610 har samma autofokus med 39-punkts AF-sensorer och allt annat som D600 har, men bildhastigheten har ökat från 5,5 till 6 per sekund. Den kan också använda Nikons trådlösa wifi-adapter för att överföra bilder till smartmobiler, den har inte Nikons lyckats bygga in i kameran. Men de har faktiskt gjort andra ändringar. Slutaren är ny och det går att ta bildserier med uppemot 3 bilder i sekunden i tyst läge, så att slutaren väsnas mindre.

Nikon påstår också att vitbalansen är mer exakt i D610 men sedan är det slut på nymodigheterna.

Kamerahuset är förseglat med gummitätningar mot fukt och smuts och är blixtsnabbt i de allra flesta situationer. Batteritiden räcker till 900 exponeringar och använder samma vertikalgrepp som D600.

Det kompletta testet av Nikon D600 hittar du här.

back_610
D610 ser ut som D600 men är både snabbare och tystare. Och tar lika bra bilder.

Bildkvalitet
Du får en skärpa och en detaljering som inte ligger långt efter de 36 megapixlarna i D800. Det finns inget brus upp till ISO 6400 och färgåtergivningen och bilddynamiken tillhör också toppklassen.

Bildkvaliteten belönas med andra ord med sex stjärnor.

Slutsats
Nikon D610 är precis som föregångaren ett av de bästa köpen man kan göra om man är ute efter högsta möjliga bildkvalitet i den här prisklassen. Den saknar måhända wifi och ett par andra mindre viktiga funktioner, men det allra viktigaste finns på plats. För de här pengarna är kombinationen av bildkvalitet, enkel skötsel och hög funktionsnivå helt felfri. Nikon D610 är kameran många fotoentusiaster drömmer om – och de blir knappast besvikna.

Det här blir ett kort test eftersom allting vi redan har sagt och skrivit om D600 gäller även för D610. Som är en av de bästa spegelreflexerna med fullformatsensor. Alltså en bildsensor med måtten 24 x 36 mm, vilket motsvarar 35-småbildsformatet. Bildsensorn i D610 är samma som i föregångaren och har 24,3 megapixlar. Kameran är en enklare version av värstingen D800 och har Sony A7 och A99 och Canon EOS 6D som närmaste konkurrenter i fullformatklassen. Nikon-kameran är störst och tyngst av dem, men det skiljer inte mycket i bildkvalitet eller andra egenskaper. Få ändringar D610 har samma autofokus med 39-punkts AF-sensorer och allt annat som D600 har, men bildhastigheten har ökat från 5,5 till 6 per sekund. Den kan också använda Nikons trådlösa wifi-adapter för att överföra bilder till smartmobiler, den har inte Nikons lyckats bygga in i kameran. Men de har faktiskt gjort andra ändringar. Slutaren är ny och det går att ta bildserier med uppemot 3 bilder i sekunden i tyst läge, så att slutaren väsnas mindre. Nikon påstår också att vitbalansen är mer exakt i D610 men sedan är det slut på nymodigheterna. Kamerahuset är förseglat med gummitätningar mot fukt och smuts och är blixtsnabbt i de allra flesta situationer. Batteritiden räcker till 900 exponeringar och använder samma vertikalgrepp som D600. Det kompletta testet av Nikon D600 hittar du här. back_610 D610 ser ut som D600 men är både snabbare och tystare. Och tar lika bra bilder. Bildkvalitet Du får en skärpa och en detaljering som inte ligger långt efter de 36 megapixlarna i D800. Det finns inget brus upp till ISO 6400 och färgåtergivningen och bilddynamiken tillhör också toppklassen. Bildkvaliteten belönas med andra ord med sex stjärnor. Slutsats Nikon D610 är precis som föregångaren ett av de bästa köpen man kan göra om man är ute efter högsta möjliga bildkvalitet i den här prisklassen. Den saknar måhända wifi och ett par andra mindre viktiga funktioner, men det allra viktigaste finns på plats. För de här pengarna är kombinationen av bildkvalitet, enkel skötsel och hög funktionsnivå helt felfri. Nikon D610 är kameran många fotoentusiaster drömmer om – och de blir knappast besvikna.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon D610
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Spegelreflex med 24 Mp fullformatsensor
  • Optik: Tillbehör
  • Skärm: 8 cm LCD, 921 000 bildpunkter
  • Höjdpunkter: Mekanisk kontroll, ISO 204 800, Nikon F-fattning
  • Pris: 15 500 kr
  • nikon.se
Pris: 15500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-