TEST AV Nikon D5600

Kameran som passar alla

Om du behöver en bÀttre kamera Àr Nikon D5600 ett bra stÀlle att börja pÄ.

Ljud & Bild tycker:
VÀlgjord och lÀttskött för amatörer och erfarna fotografer. Bra bildkvalitet, kompakt och lÀtt, och praktisk bilddelning via Bluetooth.
MÄttlig bild- och fokushastighet, inget vÀderskydd och liten sökare.

Nikon D5600 gör det enklare att fÄ fina bilder och att dela dem via mobilen. Det Àr Ätminstone vad Nikon sjÀlva sÀger, sÄ det var vi naturligtvis tvungna att testa. Kameran stÀller upp i den lÀtta Ànden av spegelreflexklassen och riktar sig mot vardagsfotografer som behöver nÄgot bÀttre Àn en mobilkamera.
Nikon har lyckats riktigt bra, för rent tekniskt bygger D5600 pÄ tvÄ av de bÀsta amatörkamerorna vi har testat: Nikon D3400 och föregÄngaren D5500.
Det finns mÄnga likheter mellan de tre. Som en utmÀrkt bildsensor med 24 megapixlar, Nikons mycket fina RGB-ljusmÀtare med hela 2016 mÀtpunkter samt ett kompakt yttre som gör att den passar fint i en liten vÀska eller bag.
Tittar man nÀrmare pÄ D5600 sÄ Àr den inte bara identisk med D5500, det Àr i grund och botten samma kamera. Fast med Snapbridge. Vilket Àr Nikons sÀtt att sÀga uppkopplad. Snapbridge anvÀnder Bluetooth-överföring, som kan vara ansluten till kameran hela tiden, sÄ att varje gÄng du tar en bild laddas den ner i webb-upplösning till mobilen.
PÄ sÄ sÀtt Àr det Ànnu enklare att dela bilder, antingen pÄ sociala medier eller via e-post eller helt enkelt lÀgga dem i molnet som backup. I upp till 2 Mp-upplösning, mÀrk vÀl. Behöver du mer Àn sÄ mÄste du koppla in kameran med wifi. DÄ kan du överföra HD-video ocksÄ.
I övrigt fÄr du en mer avancerad autofokus Àn i D3400, med 39 fokussensorer i stÀllet för 11, upp till 5 bilder/s i hastighet, fin HD-videokvalitet med mikrofoningÄng för bÀttre ljud samt hörlursuttag.

Enkel att anvÀnda
Detta Ă€r en av de dĂ€r kamerorna du bara kan plocka upp, sĂ€tta pĂ„ och börja plĂ„ta med – utan att tĂ€nka pĂ„ instĂ€llningar. StĂ€ll in allting pĂ„ grönt sĂ„ tar automatiken hand om resten. Och det fungerar förbluffande bra. I takt med att man blir varmare i klĂ€derna kan man vrida pĂ„ nĂ„got av de fĂ„ hjulen och trycka pĂ„ lite knappar för att lĂ€ra sig lite om de olika alternativen. Som det finns en del av – inte övervĂ€ldigande mĂ„nga men tillrĂ€ckligt för att kameran ska hĂ€nga med fotografens inlĂ€rningskurva en bra bit upp i klassen för erfarna.

Vridbar pekskÀrm Àr vÀldigt praktiskt. Foto: Canon
Vridbar pekskÀrm Àr vÀldigt praktiskt. Foto: Nikon

 

Läs också: Fujifilm XF 23mm F2 R WR
FörtrÀfflig Fujifilm-optik

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

D5600 har en vridbar pekskÀrm, en mycket stor och skarp sÄdan, men det Àr i sig ingen stor sak. SÄdant finns pÄ mÄnga kameror, men Nikon har lyckats bÀttre Àn de flesta med att skapa en överskÄdlig skÀrmbild över de mÄnga instÀllningarna.
Det mesta gÄr att styra med fingret pÄ skÀrmen, pÄ samma sÀtt som man anvÀnder en mobil, bortsett frÄn att kameran inte har nÄgra appar. Bara fotoinstÀllningar som man mÄste hÄlla koll pÄ.
Det gör kameran enklare att anvÀnda Àn man kanske tror, Àven för att man sÄ enkelt kan se och skaffa sig en överblick över alla funktioner. Jag vet inte hur mÄnga som kommer att tycka det Àr praktiskt, men det gÄr att flytta fokuspunkterna med tummen samtidigt som man tittar i sökaren. Det fungerar utmÀrkt och tanken Àr att man ska kunna flytta fokus efter motivet. Vilket kameran faktiskt klarar bra pÄ egen hand.
Egentligen rekommenderar jag att vÀlja 3D-tracking frÄn AF Area Mode pÄ skÀrmen (hÄll inne i-knappen först) nÀr man behöver fokusspÄrning i actionbilder. Det fungerar bÀttre, för det mesta.
Det finns ÀndÄ utrymme för förbÀttringar. Högre bildhastighet, vÀdertÀtning och Ànnu bÀttre integration mellan skÀrmmenyerna pekfunktionen stÄr högt upp pÄ önskelistan. Men allra helst hade jag gillat att se en större sökare. HÀr Àr den helt enkelt liten. Det kan fungera om du ÀndÄ oftast anvÀnder skÀrmen, fast hÀr har sökaren offrats för att göra kameran sÄ liten som möjligt.

Snapbridge
MÄnga fotografer tycker att bildöverföring frÄn kameran Àr för krÄngligt. Anslutningen Àr opÄlitlig och ofta mÄste man sköta bÄde kameran och mobilen samtidigt för att se till att bilderna verkligen överförs till mobilen. Nikon har försökt underlÀtta detta med sin Snapbridge-funktion som anvÀnder Bluetooth för överföringen. Det fungerar faktiskt fint sÄ lÀnge man klarar sig med bilder som Àr mindre Àn 2 Mp.
Mobilen gÄr att anvÀnda som fjÀrrkontroll ocksÄ, eller rÀttare sagt fjÀrrutlösare för det Àr inte mycket som gÄr att stÀlla in i kameran frÄn mobilen.

Snygga bilder
D5600 finns i ett par olika konfigurationer. Den vanligaste Ă€r med Nikons kompakta normalzoom AF-P 18–55 mm/f3,5–5,6G VR, men vi testade den Ă€ven med Nikons enastĂ„ende 50 mm/f1,4G. Och bildfilernas tekniska kvalitet finns det inte mycket att sĂ€ga om.
Den Ă€r tĂ€mligen identisk med de resultat vi fick frĂ„n D3400, vilket innebĂ€r marginellt brus innan man passerar ISO 3200 – eller uttryckt pĂ„ ett annat sĂ€tt: du behöver inte oroa dig för att fĂ„ grumliga bilder i dĂ„ligt ljus. Vilket man ofta fĂ„r med mobilkameror.
Över ISO 6400 blir det grumligare, men det Ă€r inget att deppa för förrĂ€n vid ISO 25600. DĂ„ blir mörka bilder vĂ€ldigt grumliga.

Liten och kompakt, men ÀndÄ kompetent. Foto: Canon
Liten och kompakt, men ÀndÄ kompetent. Foto: Nikon

 

Det Àr inte mycket fel pÄ fÀrgbalansen och vitbalanskontrollen. Som vanligt för Nikons RGB-ljusmÀtning Àr exponeringsprecision felfri och tack vare Nikons dynamiska Active D-Lighting slipper man skuggor som gror igen. Kameran har Àven en HDR-instÀllning i fyra steg och naturligtvis en automatisk. Den bör anvÀndas med försiktighet, för det Àr inte alltid som kamerans processor vet bÀst.
Det Àr roligare med fotoeffekterna pÄ programhjulet, som man stÀller in med pekskÀrmen. MÄnga av dem kan faktiskt skapa fina effekter, men jag saknar att kunna vÀlja en svartvit instÀllning pÄ programratten. Som det Àr nu mÄste man vÀlja Monochrome i menyerna, klicka sig igenom instÀllningarna och lagra dem.

Sammanfattning
Nikon D5600 Ă€r ett mycket bra val för de flesta amatörer, nĂ€stan oavsett vilka behov de har. Det finns ett enormt urval av tillbehör – till exempel de mĂ„nga Nikkor-objektiven som Ă€ven passar till den hĂ€r kameran. Bildkvaliteten, anvĂ€ndarvĂ€nligheten och videoegenskaperna Ă€r tillrĂ€ckligt bra för att tillfredsstĂ€lla Ă€ven de mer krĂ€sna, erfarna fotograferna. Behöver man en bra kamera i en kompakt förpackning som inte Ă€r stor, tung eller dyr, sĂ„ Ă€r detta en av de bĂ€sta i sin klass.

 

 

Plugga i en mikrofon sÄ kan du börja filma. Foto: Canon
Plugga i en mikrofon sÄ kan du börja filma. Foto: Nikon

Fakta & Betyg:
 • Nikon D5600
  Typ: Systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
  Optik: Nikon DX
  SkÀrm: 8-cm LCD, 1 Mp
  Sökare: Optisk spegel, 95 % tÀckning och 0,85x förstoring
  Funktioner: Wifi, 5 bilder/s, vridbar pekskÀrm, Bluetooth, mikrofoningÄng

  Pris: 9,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss till Sony

  Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×