annonse
annonse

Test av: Nikon D5300

Praktisk amatörkamera

Nikon D5300 ger oslagbar bildkvalitet för pengarna, men är för långsam för att vi ska börja jubla.

Lyd & Bilde mener

Härlig användarvänlighet och hög bildkvalitet gör D5300 till en strålande kamera för amatörer. Man kan också filma video emellanåt.
Dålig wifi-implementering, långsam autofokus och lagring är brister i en annars attraktiv kamera.
annonse

Nikon brukar sällan missa med användarvänligheten. De har branschens kanske bästa ljusmätningssystem, men de är ofta sena med innovativa lösningar som inte är direkt relaterade till fotograferandet. Konservativa som de är tog det ett bra tag innan de lyckades bygga in trådlösa funktioner i en spegelreflex.

Men nu har efterträdaren till den lyckade D5200 äntligen fått wifi så att den kan överföra bilder trådlöst. Inte nog med det, kameran har fått GPS-taggning som märker bilderna med var de är tagna någonstans.

D5300 är Nikons näst billigaste spegelreflex och har Canon EOS 700D, Pentax K-50 och Sony a6000 som närmaste konkurrenter med bildsensor i APS-C-format. Några enorma ändringar har Nikon inte gjort i D5300. I grund och botten är det samma kamera som föregångaren, med 5 bilder per sekund i bildhastighet, 39-punkters autofokus 1080/50p-video – med råfiler via HDMI – och 24-megapixlars bildsensor.

Bortsett från integrationen av wifi och GPS är de mest väsentliga förbättringarna att Nikon har plockat bort lågpassfiltret från bildsensorn för att åstadkomma bättre detaljskärpa, en större, 8-centimeters vridbar skärm med 1 Mp-upplösning har fått plats på baksidan och man kan äntligen filma HD-video i 50p (progressivt) och få jämnare filmer.

D5300_BK_top
Enkel och överskådlig skötsel.

Äntligen trådlös
I övrigt är det mest kosmetiska förändringar, som ett aningen mindre och lättare kamerahus, men det är värt att notera att batteritiden har ökat till respektabla 600 bilder per laddning.

Kamerans 39-punkters autofokus kan du ställa in själv genom att placera fokuspunkterna där du vill ha dem i motivet, och det finns en hjälpmeny som guidar dig och talar om vad i princip alla funktioner innebär. Lägg därtill en överskådlig placering av knappar – bortsett från seriefoto och självutlösare – så är det uppenbart att Nikon har haft amatörer i tankarna när de byggde D5300. Du kan till och med välja själv hur skärmvisningen ska se ut, med bland annat en praktisk grafisk visning av inställningsalternativen.

Men även om Nikon nu äntligen har lyckats integrera wifi i kameran så har de märkligt nog inte lyckats få med vare sig NFC eller QR-koder. Vilket hade gjort det väldigt enkelt att koppla in en mobil eller surfplatta för trådlös överföring av bilder. Det finns inte heller någon wifi-knapp som sätter på anslutningen, det får du programmera själv och lägga in på en funktionsknapp på kamerans sida, så helt lyckad är wifi-implementeringen inte i D5300.

När man använder kameran märker man snabbt att Nikon har hållit på ett tag i branschen. Med ett par undantag är knappar och reglage förnuftigt placerade, och en tryckning på i-knappen bredvid sökaren ger tillgång till en lång rad funktioner som du snabbt kan ändra med fyrvägsknappen vid sidan av skärmen. Den optiska sökaren är ljus och skarp, fast liten, och när man filmar eller fotograferar med skärmvisning (live-view) syns en tydlig fördröjning på skärmen.

I live-view är autofokuseringen långsam också, på gränsen till irriterande trög, och kameran lyckas inte följa rörliga motiv. När man använder sökaren går det bättre, men lagring av bilder – i synnerhet JPEG- och råfiler samtidigt – låser kameran i flera sekunder innan du kan ta nästa bild. Tråkigt, men bra för konkurrenterna Canon EOS 700D, Olympus E-M10 och inte minst Sony a6000 som klår D5300 när det gäller hastighet.

D5300_BK_18_140_LCD_4
Vridbar skärm är praktiskt, i synnerhet när man filmar.

Bildkvalitet
Vår testkamera levererades med telezoomen Nikkor 70–200 mm/f4 och nya Nikkor 18–140 mm/f4,5–5,6, en zoom med större räckvidd än 18–55 mm-zoomen som kostar 8 400 kronor tillsammans med D5300.

Med nya Nikkor 18–140 mm/f4,5–5,6 (motsv. 27–210 mm) är priset 10 500 kronor, lika mycket som den mer påkostade och bättre D7100 utan objektiv. Det skiljer dock inte mycket mellan dem i ren bildkvalitet, för du får felfria råfiler med stort utrymme för efterbehandling från båda kamerorna.

Bilddynamiken är enastående, med hög detaljskärpa och mycket bra och mättad färgåtergivning. D5300 är inte det minsta sämre än konkurrenterna i dessa discipliner. Inte när det gäller kontroll över brus heller. Vid ISO 1600 och 3200 är det inget att tala om, kornbrus syns först vid ISO 6400, men 12800 och 25600 bör användas med försiktighet.

I praktiken innebär detta att man kan ha kameran på helautomatik och låta den ta hand om bildsensorns ljuskänslighet, utan att bekymra sig om brus.

D5300_ME1
Med en separat mikrofon kan man filma video i bra HD-kvalitet med mycket bättre ljud än vad den inbyggda mikrofonen klarar av.

Slutsats
Nikons största problem med D5300 är att konkurrenter som Sony och Olympus har kört om dem när det gäller wifi-implementering, bild- och fokushastighet – och knappat in på användarvänligheten. Utan att det blivit dyrare.

Vi tycker fortfarande att D5300 är en av de bästa spegelreflexerna som finns för nybörjare och amatörer med ambitioner, men vi hade förväntat oss mer av efterträdaren till D5200.

Fakta & Betyg:
  • Typ: Systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
  • Optik: 18–140 mm/f4,5–5,6 (motsv. 27–210 mm), bildstabilisator
  • Skärm: 8-cm LCD, 1 Mp bildpunkter
  • Funktioner: GPS, wifi, 5 bilder/s, vridbar skärm, 39-punkters autofokus
  • Pris: 8 400 kr med 18–55mm, 10 500 kr med 18–140 mm
  • Nikon.se
  Tillverkare:
  Nikon
  Pris:
  8.400,-

  Läs också:

  Världens minsta proffskamera

  Sonys minsta videokamera är ett kraftpaket för videoproffs.

  Systemkamera för stilmedvetna

  Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.

  Prisvärd kvalitetskamera

  Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

  Förträfflig Fujifilm-optik

  Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset är svårt att svälja men uppvägs av den höga bildkvaliteten.

  Användbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begränsningar. Se bara på Fujifilms makro-tele.

  Specialobjektiv för porträtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i porträtten är det här rätt objektiv.

  Extrem porträtt-tele

  Olympus lilla 45 mm är ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka så är det den här Sony-zoomen man ska ha.

  Välj rätt objektiv till kameran

  Optiken är viktigare än megapixlarna, här är en kort guide till vanligaste objektiven.

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S är en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.