Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon D3200

Perfekt för amatörfotografer

Om en spegelreflexkamera verkar för avancerad är Nikon D3200 ett utmärkt alternativ, här får oerfarna amatörer allt de behöver.

Av / 2012-11-11 - 00:00
Nikon D3200
Lasse Svendsen

Man ska inte låta sig luras av en välkänd och konservativ design. Nikon D3200 påminner visserligen om föregångaren D3100, men har satt nytt rekord i den här klassen med svindlande 24 megapixlar. Ingen av konkurrenterna är i närheten av en sådan upplösning, inte ens Canon EOS 5D mkIII som kostar fem gånger så mycket – utan att göra några andra jämförelser.

En ny bildprocessor har också hittat in i den relativt kompakta D3200. Som även har fått förbättrade filmegenskaper med HD-video i 1080p-upplösning, och 25 eller 24 bildramar i sekunden. Mikrofoningången innebär att man faktiskt kan använda den som videokamera också. Och föreviga sina hoppfulla bekanta eller andra motiv i levande bilder, med bra ljud.

Och med HDMI-utgången på sidan kan kameran kopplas rakt i TV:n och visa stillbilder och video på skärmen. Till hela familjens stora glädje.

Enkel att använda
D3200:s närmaste konkurrenter är Canon EOS 1100D, Pentax K-30 och Sony Alpha 37. Nikon-kameran är inte så våldsamt avancerad, men i gengäld oerhört enkel att sköta. Dels för att kamerahuset är relativt litet, handgreppet ger ett bra tag om kameran, och dels för att det finns en enkel guidemeny som visar vad alla funktioner gör. På så sätt blir det enklare för amatörer att lära sig funktioner eftersom de snabbt kan komma igång med att ta bilder. Kameran ligger väl i handen. Få knappar och överskådliga menyer (på svenska) är plus i kanten. En liten sökare och tröga reaktioner är minus.

Bildhastigheten anges vara 4 i sekunden, men bildserien hinner inte långt om man vill lagra bilderna som rå- och JPEG-filer samtidigt. Då stannar lagringstiden allting och man måste vänta nästan 20 sekunder på att buffertminnet ska skrivas över till minneskortet. Ska man föreviga action bör man alltså välja JPEG-bilder. Men då är man beroende av att kamerans 3D-fokusspårning orkar hänga med. Vilket den gör alldeles utmärkt i dagsljus, men med kit-objektivet 18–55 mm är inte autofokusen direkt blixtsnabb när kontrasten och ljuset minskar. Åtminstone inte med sökarbild på skärmen (live-view) som man även använder när man filmar.

Förutom en rad strålande blixtar finns det ett enormt urval av optik till D3200. Samt en pytteliten Wi-Fi-adapter som gör att man kan överföra bilderna trådlöst till en smartmobil eller surfplatta med Android-operativsystem. Apple iOS stöds inte.

Den överskådliga funktionsguiden gör att D3200 passar amatörer som inte har så stor erfarenhet.

Väldigt hög upplösning
Nikons välkända AF-S Nikkor 18–55 mm/f3,5–5,6 med optisk bildstabilisator är ett objektiv vi testat i flera omgångar. Det är inte den minsta normalzoomen som går att få tag på, och fastsatt på lilla D3200 ser den klumpig ut.

Rent optiskt är den ett nummer för liten för D3200:s höga upplösning, enligt mina testbilder. Objektivet har synlig förvrängning, särskilt vid 18 mm brännvidd, samt vinjettering och förlust av hörnskärpa på största bländare. Därför bör man aktivera kamerans inbyggda förvrängningskorrektion som rätar upp linjerna.

För jämförelsens skull använde vi även Nikkor 50 mm/f1,8 som är överlägsen zoomobjektivet. Detta lilla och billiga objektiv har mycket mindre förvrängning och en bättre detaljskärpa. Med kit-zoomen maskeras smådetaljer en smula av den mjuka fokuseringen.

Min största farhåga var dock brus. 24 megapixlar kan bli i mesta laget och resultatet kan bli irriterande på höga ISO-tal. Det blev det inte. Visst syns det brus vid hög ljuskänslighet, redan vid ISO 1600 faktiskt, men färgbruset och kornbruset blir inte störande förrän vid ISO 3200. Men användbart. Till och med ISO 6400 kan fungera, fast 12800 påminner mest om gröt och lider av markant förlust av upplösning och förskräckligt mycket färgstörningar.

Typiskt för Nikon har D3200 en mycket precis ljusmätning och exponeringskontroll, med bara en liten tendens till överexponering i kontrastrika motiv med mycket ljus.

Färgåtergivningen och bilddynamiken är inte helt i klass med Nikon D7000 eller Olympus E-M5, men jämförbar med Canon EOS 650D. Vilket betyder aningen övermättade färger och förlust av detaljer i högdagrar. Det kan delvis rättas till genom att aktivera kamerans Active D-Lightning som ger bättre dynamik i bilderna och hämtar fram detaljer i skuggor samt sänker högdagrar så mycket att himlen inte bränner ut.

Förhållandevis liten för att vara en spegelreflex, men 18–55 mm-zoomen är klumpig.

Bra nybörjarkamera
De flesta kan klara sig utan alla finesser – till exempel kreativa filter – som man hittar i andra kameror i den här klassen. I synnerhet fotografer som är ute efter en ganska så lätt och enkel spegelreflexkamera. D3200 är inte Nikons mest avancerade, men kanske den allra enklaste av alla deras spegelreflexer och en ypperlig kamera att börja med för amatörer som vill bli bättre fotografer. Det är i alla fall inget fel på bildkvaliteten i Nikon D3200.

Ljud & Bild tycker

Mycket hög upplösning Enkel skötsel Mycket för pengarna Optisk förvrängning Inte den snabbaste Trög lagring av JPEG/råfiler

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen