annons
annons

Nikon 1 J3

snabb och kompakt

Om storlek och användarvänlighet är viktigt kan Nikons J3 vara ett intressant alternativ.

Hög upplösning Lättskött Snabb och kompakt
Glatt grepp Ingen blixtsko 220 bilders batteritid

Nikons läckra J3 är en av marknadens minsta systemkameror. Och den allra snabbaste. Vad sägs om 15 bilder i sekunden i full upplösning och snabb autofokus? Tack vare både fas- och kontrastbaserad autofokus är Nikon-kameran snabbare än det mesta och klår även dyra proffskameror. J3 vänder sig till nybörjare och amatörer, vilket man märker tydligt på hur enkelt allt är upplagt. En funktionsratt på toppen, få inställningsknappar samt ett överskådligt menysystem talar sitt tydliga språk. Den har också en rad intressanta funktioner, till exempel film-stillbild, som är en kort videosnutt som avslutas med en stillbild. Eller långsam video med 400 eller 1200 bilder i sekunden som visas i slowmotion.

Bildkvalitet
J3 har en ny 14-megapixlars bildsensor i 1-tumsformat, vilket är mindre bildyta än Olympus PEN-modeller och spegelreflexer, men som har en betydligt högre bildkvalitet än kompaktkameror. Vilket man om inte annat ser på bilddynamiken, som är mycket bättre på J3. Och på bruset, som är mycket bättre kontrollerat. Det syns inte plågsamt mycket av den varan förrän vid ISO 6400. Det förhållandevis beskedliga bruset mellan ISO 1600 och 6400 kan nog de flesta leva med. Och det går fint att göra A3-utskrifter av J3:s bildfiler. Färgerna är lite för mättade för att kunna kallas helt neutrala, men de har fina tongraderingar och förstör inte på något sätt porträttbilder. Skärpan är väldigt bra, mycket tack vare att det inte sitter något lågpassfilter framför bildsensorn, och även om det finns en oundviklig förvrängning på 27 mm vidvinkel och en del vinjettering med största bländare så har Nikon J3 en övertygande teknisk kvalitet.

Användning
Alla som har knappskräck kommer att älska Nikon J3. Den är så liten att den ser ut som en kompaktkamera. Den ger en strålande bra bildkvalitet under alla förhållanden och är så enkel att använda att alla kan ta bra bilder. Så om kompakta mått och användarvänlighet står på önskelistan är detta ett bra val. Medioker batteritid på 220 bilder, frånvaro av blixtsko och lite för många tryckningar för att åstadkomma vissa inställningar sänker betyget. Detsamma gör det glatta kamerahuset och placeringen av inställningsratten på baksidan, som man alltid kommer åt.

Nikon 1 J3 är ett bra val, särskilt för nybörjare. Bildkvaliteten håller måttet gott och väl, och den enkla skötseln, storleken och de snabba reaktionerna gör J3 till ett spännande alternativ i den här klassen.

 

Nikons läckra J3 är en av marknadens minsta systemkameror. Och den allra snabbaste. Vad sägs om 15 bilder i sekunden i full upplösning och snabb autofokus? Tack vare både fas- och kontrastbaserad autofokus är Nikon-kameran snabbare än det mesta och klår även dyra proffskameror. J3 vänder sig till nybörjare och amatörer, vilket man märker tydligt på hur enkelt allt är upplagt. En funktionsratt på toppen, få inställningsknappar samt ett överskådligt menysystem talar sitt tydliga språk. Den har också en rad intressanta funktioner, till exempel film-stillbild, som är en kort videosnutt som avslutas med en stillbild. Eller långsam video med 400 eller 1200 bilder i sekunden som visas i slowmotion. Bildkvalitet J3 har en ny 14-megapixlars bildsensor i 1-tumsformat, vilket är mindre bildyta än Olympus PEN-modeller och spegelreflexer, men som har en betydligt högre bildkvalitet än kompaktkameror. Vilket man om inte annat ser på bilddynamiken, som är mycket bättre på J3. Och på bruset, som är mycket bättre kontrollerat. Det syns inte plågsamt mycket av den varan förrän vid ISO 6400. Det förhållandevis beskedliga bruset mellan ISO 1600 och 6400 kan nog de flesta leva med. Och det går fint att göra A3-utskrifter av J3:s bildfiler. Färgerna är lite för mättade för att kunna kallas helt neutrala, men de har fina tongraderingar och förstör inte på något sätt porträttbilder. Skärpan är väldigt bra, mycket tack vare att det inte sitter något lågpassfilter framför bildsensorn, och även om det finns en oundviklig förvrängning på 27 mm vidvinkel och en del vinjettering med största bländare så har Nikon J3 en övertygande teknisk kvalitet. Användning Alla som har knappskräck kommer att älska Nikon J3. Den är så liten att den ser ut som en kompaktkamera. Den ger en strålande bra bildkvalitet under alla förhållanden och är så enkel att använda att alla kan ta bra bilder. Så om kompakta mått och användarvänlighet står på önskelistan är detta ett bra val. Medioker batteritid på 220 bilder, frånvaro av blixtsko och lite för många tryckningar för att åstadkomma vissa inställningar sänker betyget. Detsamma gör det glatta kamerahuset och placeringen av inställningsratten på baksidan, som man alltid kommer åt. Nikon 1 J3 är ett bra val, särskilt för nybörjare. Bildkvaliteten håller måttet gott och väl, och den enkla skötseln, storleken och de snabba reaktionerna gör J3 till ett spännande alternativ i den här klassen.  
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon 1 J3
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 14,2 Mp systemkamera med 1-tums bildsensor
  • Optik: 3x zoom, 27-82,5 mm/f3,5–5,6
  • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
  • Höjdpunkter: Wifi via adapter, 1/16000s, 15 bilder/s
  • Optikurval: 8 objektiv från 27 till 297 mm
Pris: 5100:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-